۲۱ مرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۴۰
نتیجه کاهش کشتار دام؛ وقتی گرانی غیر متعارف پوست می کند | پاکستان، مقصد ۶۰ درصد چرم نیمه ساخته
گفتگو با نایب رئیس اتحادیه سالامبور و چرم؛

نتیجه کاهش کشتار دام؛ وقتی گرانی غیر متعارف پوست می کند | پاکستان، مقصد ۶۰ درصد چرم نیمه ساخته

شادکام، نایب رئیس اتحادیه سالامبور و چرم ایران گفت: به دلیل کاهش کشتارها پوست خام به طور غیر متعارف گران شده لذا به جای صادرات دام زنده می توان فقط گوشت صادر کرد تا پوست مورد نیاز بازار هم تامین شود.

بازار؛ گروه صنعت: بازار صنعت چرم کشور چه در بحث سبک و چه سنگین طی سالهای اخیر با مسائل بسیاری همراه بوده است و فعالان این حوزه نیز با چالش هایی در حوزه تولید و بازار خود مواجه بوده اند. این در شرایطی است که کاهش کشتار دام سبک به دلیل کاهش قدرت خرید مردم نیز به صورت خاص فعالان حوزه چرم سبک را با کمبود مواجه کرده است.

در راستای تحلیل و بررسی آنچه این روزها در حوزه چرم کشور در جریان است خبرنگار بازار گفتگویی با «سعید شادکام، نایب رئیس اتحادیه تولید کنندگان و صادرکنندگان سالامبور و چرم ایران و نماینده سندیکای کارخانجات چرمهشر ورامین» انجام داده است.

*با تمام مسائل پیرامون حوزه کاری شما، وضعیت تولید و بازار را چگونه ارزیابی می کنید؟

در حال حاضر حدود ۹۵ درصد محصول چرم سبک به دلیل مازاد نیاز داخل به صورت نیمه ساخته صادر می شود؛ یعنی باید صادر شود چون امکانات ساخت و فناوری آن در داخل وجود ندارد. ۵ تا ۷ درصدی هم که تولید می شود در نهایت باید در داخل مصرف شود چون هر چقدر که به محصول نهایی نزدیک می شویم از استانداردهای جهانی دور می شویم. همچنین به دلیل اینکه هزینه تولید در کشور گران است مزیت رقابتی اش را از دست می دهد. پس چرم فینیش شده سبک را نمی شود صادر کرد به این دلیل که توجیه ندارد.

از سوی دیگر ماشین آلات به روز نیست در حالی که خط تولید و مواد شیمیایی و همچنین ماشین آلات خارجی می خواهیم و با این نرخ ارز آزاد دیگر کسی به سمت توسعه این بخش نمی رود. نکته جالب توجه اینکه چندین سال پیش به صادر کننده ها اعلام شد که بابت صادرات عوارض بدهید تا عوارض خرج ماشین الات و صرف رشد و رونق این صنعت شود، با این وجود عوارض گرفته شد و صندوق حمایتی هرگز تشکیل نشد و پول آن به درآمدهای عمومی دولت رفت!

مساله اینجا است که در این حوزه ما مازاد نیاز داریم و بعد هم چون تحریم هستیم وقتی صحبت از صادرات می شود کیفیت و داشتن قیمت رقابتی مهم است ضمن اینکه باید وارد بحث برند سازی شویم؛ یعنی ارزش عمده هر محصولی به برند آن است اما وقتی نمی توان برند سازی کرد اولین اتفاقی که در مسیر صادرات رخ می دهد این است که باید عنوان ساخت ایران و کلیه مارک و برند هایی که نشان از ایران دارد برداشته شود که خریدار متوجه نشود ساخت ایران است و پول را بدهد. به عبارت دیگر الان برند بین المللی نداریم و برندها متعلق به داخل است بنابراین اگر قرار باشد کالایی صادر شود برای بازارهای خارجی باید عنوان ساخت ایران آن برداشته شود که عمدتا به دلیل تحریم ها است.

*با این تفاسیر الان قادر به صادرات چرم نیمه ساخته کشور به کدام مناطق و کشورها هستید؟

الان ۶۰ درصد به پاکستان می رود، ۳۰ درصد هند و ۱۰ درصد هم به سایر بازارها می رود. بحث اصلی این است که خریداران در پاکستان این امکان را دارند که جنس را وقتی تکمیل می کنند از هر جای دنیا سفارش بگیرند و صادر کنند و پول آن را هم از طریق ال.سی بگیرند. اما ما چنین امکانی را نداریم و حتی همین جنس نیمه ساخته را به کشور هم مرز شرقی یعنی پاکستان که می خواهیم ارسال کنیم باید به «بندر جبل علی یا یکی از بنادر ترکیه» برده اسناد را به اصطلاح به عنوان یک فرستنده دیگر تغییر بدهیم تا بتوانیم از طریق بانک های خارجی پول را روی بانک ثالث بگیریم. چون اگر متوجه شوند این کالا از بنادر ایران بارگیری شده بانک ها جلوی پول را می گیرند.

*با توجه به اینکه سال قبل در حوزه دام سبک با کاهش جمعیت روبرو شدیم، چه تاثیرات سویی روی حوزه کاری شما گذاشته است؟

در حال حاضر ما در مضیقه مواد اولیه قرار گرفتیم به دلیل اینکه ما پوست وارداتی نداریم؛ یعنی در حالی که برای تنظیم بازار گوشت، شاهد هستیم گوشت وارد می شود اما برای تنظیم بازار پوست چیزی به نام پوست وارداتی نداریم لذا فقط و فقط باید پوست ایران مصرف کنیم و پوست ایرانی هم حاصل استحصال و کشتار دام بومی ایرانی است، حال به دلیلی گرانی گوشت و عدم توان و قدرت خرید مردم، کشتار کم شده و هر روز هم کمتر می شود.

شادکام، نایب رئیس اتحادیه تولید کنندگان و صادرکنندگان سالامبور و چرم ایران: به دلیل کاهش کشتارها پوست خام به شدت گران شده بنابراین می توان به جای صادرات دام زنده، فقط گوشت صادر کرد تا پوست مورد نیاز بازار هم تامین شود

از آن طرف برای حمایت از دامدار هم گفته اند صادرات دام هم می توان کرد که به نظر بنده اقدام اشتباهی است؛ یعنی اگر قرار است از دامدار حمایت شود می توان گوسفند در داخل ذبح شود و گوشت را بر فرض به کشورهای خواهان همچون حوزه خلیج فارس صادر کنند آن هم با قیمتی که برای دامدار صرفه داشته باشد و یا کارهای حمایتی دیگر این چنینی شود. در این زنجیره ما معتقدیم دامدار باید حمایت شود اما اینکه دام زنده صادر شود کل اشتغال در بخش خوراکی و غیر خوراکی مختل می شود.

* پوستی که به شما می رسد نسبت به سال های قبل چقدر کاهش یافته است؟

امسال ۳۰ تا ۴۰ درصد کاهش یافته است؛ یعنی جمعیت دامی سبک کشور به دلیل کشتار دام مولدی که سال قبل صورت گرفت کم شده است؛ یعنی اگر ۷۰ میلیون راس دام سبک بود و ۳۰ درصد ذبح می شد و در نهایت ۲۰ میلیون جلد پوست به ما می رسید. اما الان جمعیت دامی در خوش بینانه ترین حالت به ۴۰ میلیون رسیده است و ۳۰ درصد آن ۱۲ میلیون جلد پوست می شود، بنابراین نسبت به ۲۰ میلیون جلدی که سال های قبل به این صنعت می رسید الان به نصف کاهش پیدا کرده است.

*با این تفاسیر پیش بینی شما از بازار طی ماه های آینده چیست؟

الان پوست خام به صورت غیر متعارف گران شده است به دلیل اینکه یک کمبودی در بازار به وجود آمده که با بازار خارجی همگن نیست. ضمن اینکه مساله مهم برای ما این است که انتظار داریم دولت دست از سر صادر کننده های بخش خصوصی واقعی در واحدهای کوچک و متوسط بردارد، پیمان سپاری را بردارد، تعهد ارزی را بردارد و بگذارند خود صادر کننده ارز حاصل از صادرات را مصرف کنند؛ یعنی یا ماشین آلات بیاورند یا مواد شیمیایی بیاورند و یا حتی ارز را آزاد بفروشند که توان ادامه داشته باشند. ما به شدت خواهان این هستیم که دولت دست از سر این بخش از ارز صادرات به خصوص بخش سنتی همانند پوست بردارد و به سراغ ارزهای نفتی، گازی و میعاناتی برود.

کد خبر: ۲۳۶٬۳۶۱

اخبار مرتبط

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha

    نظرات

    • نظرات منتشر شده: 1
    • نظرات در صف انتشار: 0
    • نظرات غیرقابل انتشار: 0
    • شعیب IR ۱۸:۴۵ - ۱۴۰۲/۰۵/۲۱
      0 0
      هرسال درعید قربان فقط در بلوچستان هزاران گاو وگوسفند قربانی میشود اما بدلیل نبود خریدار همه پوستها دور ریخته میشود قبلا میفرستادیم پاکستان اما الان چند سالی است که نمیزارن بفرستیم پاکستان بنابراین اگر واقعا درداخل کشور نیاز است پس چرا هیچ خریداری نیست؟