۲۷ خرداد ۱۴۰۲ - ۲۲:۵۷
خاک‌ورزی حفاظتی؛ راهکاری برای خودکفا شدن در محصولات کشاورزی
کارشناس کشاورزی مطرح کرد

خاک‌ورزی حفاظتی؛ راهکاری برای خودکفا شدن در محصولات کشاورزی

کارشناس کشاورزی گفت: خاک‌ورزی حفاظتی، راهکار نوین اقتصادی کردن و پایدارسازی تولید دیمزارهای کشور، خودکفا شدن در محصولات کشاورزی و تامین امنیت غذایی است.

به گزارش بازار، مهدی اکبری افزود: طبق بررسی‌ها ۸۰ درصد سطح زیرکشت محصولات کشاورزی در دنیا، کشاورزی دیم است و نزدیک به ۷۰ درصد تولیدات کشاورزی را تأمین می‌کند. اما در ایران نزدیک به ۵۰ درصد زمینهای کشاورزی به کشت دیم اختصاص یافته است که کمتر از ۷ درصد تولیدات محصولات کشاورزی را شامل می‌شود.

کارشناس کشاورزی تصریح کرد: مناطق خشک و نیمه‌خشک حدود ۳۹ درصد سطح کشور را شامل می‌شوند که عمدتاً با کمبود آب طی دوره رشد گیاه مواجه هستند، لذا انتخاب روش مناسب برای حفظ آب دارای اهمیت ویژهای است.

وی اظهار داشت: متأسفانه به دلیل آشنا نبودن بخشی از کشاورزان به روشهای اصولی کشت دیم در کشور، انجام عملیات خاکورزی غیراصولی و با ادوات نامناسب، علاوه بر عدم آماده‌سازی زمین و عدم ایجاد بستر مطلوب، روزبه‌روز با ایجاد فشردگی در خاک، موجبات افزایش تخریب اراضی و کاهش عملکرد را فراهم می‌کند. اکبری تاکید کرد: شخم نامناسب، فرسایش را تسریع کرده، باعث از دست رفتن رطوبت خاک می‌شود، ساختار خاک را از بین می‌برد و همچنین سبب از بین رفتن هرگونه ماده گیاهی پوشاننده سطح خاک می‌شود و در مجموع خاک را از رطوبت و ماده آلی تهی می‌کند. بنابراین، یکی از چالش‌های مهم کشاورزان کشور در کشت دیم، شخم زدن زمین است.

کارشناس کشاورزی خاطر نشان کرد: کشت مستقیم یا کشاورزی حفاظتی راهکاری مناسب برای حفظ و اصلاح منابع پایه تولید، با هدف افزایش تولید و پایداری محصول همراه با حفظ محیط‌زیست است و به‌عنوان یک جایگزین مناسب برای خاکورزی زمینهای دیم محسوب می‌شود.

وی اعلام کرد: این روش، بر پایه حفاظت از خاک، آب و گیاه بنا شده و یکی از راه‌های مؤثر برای برون رفت از بحران خشکسالی، مدیریت آب و جبران مواد آلی خاک در جهت اقتصادی کردن کشاورزی است.

بر اساس آمار و اطلاعات، میزان مصرف آب و سموم کشاورزی در روش حفاظتی ۵۰ درصد کاهش یافته و حداقل ۳۰ درصد بقایای محصول کشت قبلی در سطح خاک حفظ می‌شود.

همچنین، تبخیر رطوبت خاک را ۲۰ درصد کمتر می‌کند و هرچند در سال اول ممکن است عملکرد محصولات کشاورزی کاهش یابد اما از سال سوم و چهارم به بعد عملکرد در حدود ۲۰ تا ۴۰ درصد افزایش یافته و پایداری در عملکرد حاصل می‌شود. اکبری با بیان اینکه در کشت دیم، انجام شخم عملی غیرضروری محسوب می‌شود چراکه علاوه بر تأثیر منفی بر خصوصیات فیزیکی خاک، هزینه های تولید را نیز افزایش میدهد، گفت: در این روش غیراصولی، هر نوبت کشت نیازمند دو مرحله شخم شامل شخم اولیه و ثانویه برای آماده‌سازی بستر کشت زمینهای کشاورزی است اما در کشت مستقیم (نوتیلیج) مراحل شخم زدن زمین حذف می‌شود و به دلیل یکبار خاکورزی لایه سطحی خاک، هزینه‌های کشت را به‌شدت کم می‌کند به گونه ای که تا ۷۰ درصد در هزینه‌ها صرفه‌جویی می‌شود و همچنین منجر به افزایش فرآیندهای زیستی طبیعی در سطح بیرونی و زیرین خاک می‌شود.

وی افزود: در این روش اعمال مکانیکی روی خاک کاهش یافته و بر مبنای فعال‌سازی بیولوژیکی، اصلاح فیزیکی و بهبود خصوصیات شیمیایی خاک استوار بوده و سعی دارد با حفاظت و بهبود همه خصوصیات خاک، کارکرد بسیاری از عملیات مکانیکی وقت‌گیر و پرهزینه را به عهده خاک واگذار کند و در نهایت یک قسمت یا تمام شخم مکانیکی را به شخم بیولوژیکی تغییر دهد.

کد خبر: ۲۲۶٬۴۰۲

اخبار مرتبط

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha

    نظرات

    • نظرات منتشر شده: 1
    • نظرات در صف انتشار: 0
    • نظرات غیرقابل انتشار: 0
    • AHMADGOLBAZKHANIPOOR IR ۱۷:۵۸ - ۱۴۰۲/۰۳/۲۹
      1 0
      حضور پر برکت رهبر معزز انقلاب. حضرت آیت الله العظمی امام خامنه سلام علیکم. رانت خواران واردات گندم مقیم مرکز در ارتباط تنگاتنگ با دلالان و قاچاق بر. در سرتاسر استان‌های حاشیه نوار مرزی نسبت به خرید گندم کشاورزان با قیمت سی هزارتومان اقدام مینمایند. چرا هنوز دولت معطل مانده؟ چه وقت می‌خواهند چندرقاز پول کشاورزان را بدهند. چرا مجلس و دولت در مورد این موضوع مهم تصمیم نمیگیرند؟