به گزارش بازار به نقل از خانه ملت، مجتبی یوسفی، با اشاره به اهمیت تدوین برنامه هفتم بیان کرد: در این ایام دولت بنا دارد لایحه برنامه هفتم را تقدیم مجلس کند، یکی از مباحثی که باید در این لایحه به درستی دیده شود، توسعه زیرساخت ها از جمله راه های روستایی است.
نماینده مردم اهواز در مجلس شورای اسلامی بیان کرد: در سنوات گذشته با پیگیری های نمایندگان و همت دولت در کارهای عمرانی جهش خوبی در کشور رخ داد به خصوص با اختصاص قیر رایگان برای راه های روستایی، نوسازی مدارس، جاده بین مزارع گام های خوبی برداشته شد. در بودجه سنواتی نیز با همت مجلس و تلاش دولت به نحوی اعتبارات در نظر گرفته شد که در مدت زمان مشابه شاهد سه برابر اقدامات عمرانی در راه های روستایی بوده ایم.
وی گفت: زمانی که مجلس یازدهم کار خود را در سال ۹۹ آغاز کرد، بودجه راهداری کمتر از ۵ هزار میلیارد تومان بود که در سال های گذشته این بودجه به بیش از ۲۰ هزار میلیارد تومان افزایش پیدا کرد اما همچنان در برخی استان ها به خصوص استان های جنوبی کشور کمبودهایی در حوزه زیر ساخت و راه ها داریم که باید با تخصیص اعتبارات متوازن و عدالت در پیش برد پروژه های کمبود این مناطق را برطرف کرد.
این نماینده مجلس اظهار داشت: متاسفانه توسعه متوازن در کشور اعمال نشده و هر کسی قدرت چانه زنی داشته توانسته اعتبار بیشتری دریافت کند در مجلس یازدهم تلاش شد بر اساس عدالت کارها پیش برود. از این رو انتظار می رود در برنامه هفتم به موضوعات زیر ساختی، راه، ریل و توسعه شبکه آب و فاضلاب توجه شود، این موارد هزینه نیست بلکه سرمایه گذاری است. با ایجاد کریدورهای ریلی انگیزه برای سرمایه گذاری در مناطق افزایش می یابد از این رو رونق اقتصادی و اشتغال زایی رقم می خورد.
این عضو هیات رئیسه مجلس تاکید کرد: شنیده شده برنامه هفتم ۳۰۰ ماده در ۱۸۰ صفحه تدوین شده است که امیدواریم چنین نباشد چرا که برنامه باید خط سیر پیشرفت کشور را مشخص کند با این حال امیدواریم دولت و سازمان برنامه و بودجه احکام خوبی برای توسعه راه ها در نظر بگیرد تا گله به حق مردم در استان ها و روستاها از کمبودهای زیر ساختی برطرف شود.
نظر شما