بازار؛ گروه کشاورزی: معرفی کشاورزی دقیق همراه با افزایش پذیرش مکانیزاسیون مزرعه در راستای افزایش بهره وری، تقاضا برای تراکتور را در بازارهای جهانی تقویت می کند. در واقع در حالی که بر اساس کاربرد، بازار جهانی تراکتور را می توان به بخش کشاورزی، ساخت و ساز، معدن، جنگلداری و غیره تقسیم کرد، در حال حاضر، بخش کشاورزی تسلط آشکاری در بازار دارد. از سوی دیگر به گفته کارشناسان در سطح جهانی بازار تراکتور بیشتر به دلیل افزایش تعداد برنامه های آموزشی مزرعه ای که استفاده از ماشین آلات کشاورزی را در مقیاس بزرگ ترویج می کنند، هدایت می شود. علاوه بر این، دولت ها در چندین کشور در حال توسعه یارانه ها و کمک های مالی برای تسهیل خودکارسازی فرآیندهای مختلف کشاورزی هستند.
گروه تحقیقاتی IMARC: افزایش هزینه های نیروی کار، افزایش مصرف محصولات غذایی گیاهی، افزایش درآمد روستایی، مشوق های دولتی و کمبود نیروی کار فصلی اصلی ترین عوامل در افزایش تقاضای جهانی برای تراکتور است
علاوه بر این، بر اساس گزارش منتشر شده از سوی گروه تحقیقات، مشاوره و تحلیل بازارهای بین المللی (IMARC Group)، پیشرفت های مختلف فناوری منجر به ظهور تراکتورهای پیشرفته با GPS از پیش نصب شده و دستگاه های تله ماتیک (سیستم ارسال و دریافت اطلاعات از راه دور و پردازش داده ها) شده است. همچنین انتظار می رود که محبوبیت روزافزون خودروهای تجاری خودکار همراه با نفوذ بالای اتصال بی سیم برای نظارت از راه دور، بازار جهانی تراکتور را هدایت کند. علاوه بر این کارشناسان معتقدند از اصلی ترین عواملی که موجب تقاضای جهانی تراکتور می شود می توان به افزایش هزینه های نیروی کار، افزایش مصرف محصولات غذایی گیاهی، افزایش درآمد روستایی، مشوق های دولتی و کمبود نیروی کار فصلی اشاره کرد.
پیش بینی رشد ۴.۳ درصدی بازار جهانی تراکتور طی ۵ سال آینده
در این گزارش همچنین آمده است در بحث بازار تراکتور غالبا در سطح منطقه ای، بازار به «آمریکای شمالی، آسیا و اقیانوسیه، اروپا، آمریکای لاتین، خاورمیانه و آفریقا» طبقه بندی شده است، در شرایطی که آسیا و اقیانوسیه در حال حاضر بر بازار جهانی این محصول پرکار تسلط دارد. این در شرایطی است که بر اساس قدرت خروجی، بازار جهانی تراکتور را می توان به زیر ۴۰ اسب بخار، ۱۰۰ اسب بخار و بالاتر از ۱۰۰ اسب بخار دسته بندی کرد و در حال حاضر تراکتور با قدرت کمتر از ۴۰ اسب بخار بیشترین سهم بازار جهانی را به خود اختصاص داده است. همچنین جدیدترین گزارش این گروه تحقیقاتی حاکی از این است که اینگونه تخمین زده می شود که بازار جهانی تراکتور در یک دوره پنج ساله یعنی از ۲۰۲۳ تا ۲۰۲۸ به طور متوسط بیش از ۴.۳ درصد رشد نشان بدهد.
کشاورزان گلاویز با قیمت بالا و کیفیت پایین تراکتور
با این وجود بازار ایران در حوزه تراکتور چندان به سامان نیست و کشاورزان و بهره برداران بخش کشاورزی غالبا با موضوع بی کیفیتی و گرانی این محصول مواجه هستند. به عبارت دیگر کشاورزان از یکسو نسبت به پایین بودن کیفیت تراکتورهای تولیدی در کشور مواجه هستند آن هم در شرایطی که در این حوزه هیچگونه وارداتی صورت نمی گیرد و کاملا انحصاری پیش می رود. از سوی دیگر قیمت تراکتور در بازار بالا است و تسهیلات مناسبی برای خرید آن به کشاورزان ارائه نمی شود. در واقع به گفته کارشناسان بخش، قیمت تراکتور در کشور متناسب با قیمت محصولات کشاورزی نیست و لذا غالبا خریداران این ماشین کشاورزی افرادی هستند که به عنوان یک کالای سرمایه ای به آن نگاه می کنند و برای سود دهی در بلند مدت خواهان خرید آن هستند.
با این وجود فعالان بخش بازار تراکتور را بازاری آشفته و بدون ثبات می دانند. به طوری که «مسعود اسدی» مدیر عامل مجمع هماهنگی تشکل های کشاورزی کشور در گفتگو با بازار در خصوص افزایش قیمت تراکتور در بازار داخل اظهار می دارد: بالا رفتن قیمت ها به نحوی شده است که در همه بخش ها شاهد آن هستیم؛ یعنی وقتی تورم رسمی کشور بین ۴۰ تا ۵۰ درصد است ما باید انتظار چنین چیزی را هم در خصوص کلیه محصولات و کالاها از جمله تراکتور داشته باشیم.
اسدی، مدیر عامل مجمع هماهنگی تشکل های کشاورزی کشور: دلیل بی کیفیتی تراکتور کشور دقیقا همان دلیل بی کیفیتی محصولات ایران خودرو و سایپا است
اسدی افزود: اما در مورد کیفیت تراکتور بحثی نمی توان کرد؛ به این معنا که کیفیت محصولات تراکتورسازی بسیار پایین است و به عبارت دیگر متاسفانه فقط نما و شکل تراکتور دارد! وگرنه در حوزه کیفیت هر آنچه امروز شرکت تراکتورسازی کشور تولید می کند مشکلات اساسی زیادی دارد.
وی در پاسخ به این سوال که دلیل بی کیفیتی محصولات تراکتورسازی کشور چه عواملی است، گفت: دلیل بی کیفیتی تراکتور کشور دقیقا همان دلیل بی کیفیتی محصولات ایران خودرو و سایپا است.
شرکت تراکتورسازی ایران اعتقادی به کیفی سازی محصول خود ندارد چون برای بقا در بازار و حفظ سهم خود در بازار نیازی به ارتقای کیفیت محصولات خود نمی بیند و در این بازار بی رقیب یکه تازی می کند
یکه تازی تراکتورسازی ایران در بازاری بی رقیب
در واقع بر اساس این گزارش، از اصلی ترین مواردی که کارشناسان در بی کیفیت بودن تراکتور دخیل می دانند می توان به انحصاری بودن تولید برای تنها یک شرکت تولید کننده و همچنین ممانعت از واردات تراکتورهای روز دنیا اشاره کرد. به این معنا که چون تولید تراکتور در انحصار یک شرکت است لذا این شرکت با هر کیفیتی کالا تولید می کند در حالی که محصولات خارجی نیز اجازه ورود به کشور ندارد لذا کشاورز مجبور به خرید است. به این ترتیب کارشناسان معتقدند شرکت تراکتورسازی ایران اعتقادی به کیفی سازی محصول خود ندارد چون برای بقا در بازار و حفظ سهم خود در بازار نیازی به ارتقای کیفیت محصولات خود نمی بیند و در این بازار بی رقیب یکه تازی می کند.
اسدی همچنین در پاسخ به این سوال که برای کیفی سازی تراکتورسازی چه اقداماتی می توان کرد گفت: اولا همانطور که می دانید بحث مکانیزاسیون کشاورزی قصه پرغصه ای است که در این بخش وضعیت خوبی نداریم و به شدت نیاز به سرمایه گذاری دولت و حمایت بانک ها در قالب اعطای تسهیلات ارزان قیمت دارد.
وی ادامه داد: همچنین وارد کردن تراکتورهای خارجی به صورت فراوان و گسترده نیاز است تا بحث کیفیت تراکتورها و همچنین بحث مکانیزاسیون کشاورزی کشور تکانی بخورد.
اسدی تاکید کرد: از سوی دیگر شرکت تراکتورسازی نیز برای رضای خداوند هم که شده می تواند مقداری به کیفیت آنچه که به نام تراکتور تولید می کند و به دست کشاورزان می دهد فکر کند.
نظر شما