به گزارش بازار به نقل از وزارت جهاد کشاورزی، محمدعلی طهماسبی در ارتباط با رسانه ملی، گفت: بدون شک، اغراق نخواهد بود اگر بگوییم ایران ویترین محصولات باغبانی در جهان است.
وی افزود: اقلیمهای متنوعی به دلیل شرایط آب و هوایی و رشته کوههایی در کشورمان وجود دارد و ما توان تولید محصولات سر درختی، گیاهان دارویی و سایر محصولات را داریم.
طهماسبی با اشاره به اینکه در حال حاضر دو میلیون و ۹۰۰ هزار هکتار باغ در کشور وجود دارد، گفت: در حدود ۲ میلیون و ۴۰۰ هزار هکتار از این باغات بارور است و مابقی آنها در مدار تولید قرار دارند.
معاون امور باغبانی وزارت جهاد کشاورزی افزود: از ۲ میلیون و ۹۰۰ هزار هکتار باغ موجود در کشور ۹۰۰ هزار هکتار از باغات سالخورده است که نیاز به بازسازی و جایگزینی دارند و تحت عنوان «اصلاح» این باغات بازسازی میشوند.
وی با اشاره به این که از حدود ۱۸ هزار هکتار گلخانه نیز در کشور بهره برداری میشود، گفت: مجموع تولیدات باغی و گلخانهای در کشور به ۲۴ میلیون تن میرسد.
معاون امور باغبانی وزارت جهاد کشاورزی اضافه کرد: علاوه بر تولیدات باغات و گلخانه ها، چند صد میلیارد گل شاخه بریده و چندصدملیون گیاهان زینتی و گلدانی در کشور تولید میشود.
طهماسبی تصریح کرد: حدود یک ششم از تولیدات کشاورزی در بخش باغبانی انجام میشود.
معاون امور باغبانی وزارت جهاد کشاورزی، گفت: قسمت عمده محصولات باغبانی چند ساله هستند و گیاهان دائمی محسوب میشوند؛ در راستای جهش تولید این محصولات باید از ضایعات آنها جلوگیری شده و همچنین از مهارتها و فنون برای افزایش تولید بهرهگیری شود.
وی با بیان اینکه در سال جاری، جهش در تولید در محصولات باغبانی امکان پذیر است، افزود: به دلیل خارج شدن باغهای سنتی از چرخه تولید و توسعه باغات مدرن، تولید و بهرهوری افزایش خواهد یافت.
طهماسبی با تاکید بر اینکه بحث اصلی در جهش تولید، بهروردی و افزایش آن است، اضافه کرد: برای این منظور در بخش باغبانی پیشبینیهای لازم انجام شده و برنامههایی برای افزایش تولید در دستور کار قرار دارد.
معاون امور باغبانی وزارت جهاد کشاورزی گفت: البته الزاماتی نیز در این بخش وجود دارد، زیرا پس از تولید باید به فکر بازارهای داخلی و خارجی آن نیز باشیم.
طهماسبی تصریح کرد: باید تامین کننده نهادهها، تولیدکنندگان و فعالین بازار در یک زنجیره قرار گیرند تا تنظیم بازار انجام و نیازهای مصرفی داخلی و خارجی تامین شود.
وی ادامه داد: زمانی که دوگانگی در این بخش ایجاد شود شکاف در این زمینه به وجود میآید و تولید کننده نمیداند برای چه کسی در حال تولید است و تولید آن مورد نظر بازار است یا خیر؟ همچنین میزان پشتیبانی محصول تولیدی در سردخانه، حمل و نقل و ... چگونه است.
طهماسبی گفت: فکر میکنم اگر این زنجیره متمرکز شود، برکات بیشتری برای منافع ملی کشور دارد؛ عملکرد جزیرهای و تصمیم گیری بدون هماهنگی سبب ایجاد تنش در این بخش میشود.
معاون امور باغبانی وزارت جهاد کشاورزی به باغداران توصیه کرد: الان زمان تغذیه باغات است و برای این منظور باید آنالیز خاک انجام شود؛ زمانی که آنالیز انجام میگیرد در واقع نیازهای غذایی گیاه مشخص میشود.
طهماسبی با تاکید بر اینکه آنالیز خاک و برگ و مشخص شدن نیاز گیاه سبب کاهش هزینه در تولید خواهد شد، گفت: همچنین انجام این مهم بیشترین بازه اقتصادی و باردهی محصول را در پی خواهد داشت.
وی با بیان اینکه گیاه نیز مانند انسان نیاز به پیرایش و آرایش دارد، افزود: باید درختان هرس شوند و شاخههای اضافی آنها که صرفاً انرژی مصرف میکنند و خاصیتی ندارند از گیاه دور شود تا گیاه به مرحله زایشی بیشتر علاقمند شود.
طهماسبی ادامه داد: اگر تغذیه و هرس را بتوانیم بهصورت کامل و با شرایط اقلیمی و نوع رفتار گیاه ازنظر گلانگیزی و باردهی تنظیم کنیم، مطمئناً ۴۰ تا ۵۰ درصد افزایش محصول را خواهیم داشت.
معاون باغبانی وزارت جهاد کشاورزی با اشاره به اقلیمهای بسیار مناسب در کشورمان گفت: چابهار یک گنج نهفته در کشورمان است که قبل از تقسیمبندی ۳۲ هزار مترمربع وسعت آن بوده است.
وی افزود: ۱۶ هزار مترمربع از شهرستان چابهار به دلیل درجه حرارت ۱۶ تا ۳۲ درجه سانتیگراد سبب شده که به یک گلخانه طبیعی تبدیل شود.
معاون امور باغبانی وزارت جهاد کشاورزی گفت: همه میوههای گرمسیری، گیاهان دارویی و نیمه گرمسیری را میتوان در چابهار با کمترین سرمایه پرورش داد.
طهماسبی با اشاره به اینکه هر گیاه، داروی خاصی برای بدن است، افزود: در دوران قرنطینه کرونایی زعفران شادیآفرین است و قیمت مناسبی دارد؛ همچنین استفاده از گلهای زینتی و آپارتمانی شاخه بریده نیز سبب تلطیف روان انسانها در این دوران استرسزای کرونا خواهد شد.
وی در بخش دیگری از صحبتهای خود به آموزش باغداران و کشاورزان اشاره کرد و ادامه داد: در حال حاضر آموزش باید بهصورت انبوهای انجام گیرد و تولید برنامههای تلویزیونی مانند رویش به این موضوع کمک خواهد کرد.
نظر شما