۲۰ اردیبهشت ۱۴۰۲ - ۱۰:۰۹
معافیت صنایع تولید کننده برق از خاموشی ها| نرخ خرید تضمینی برق جذاب نیست| ایجاد ۱۹ شهرک خورشیدی
معاون وزیر صمت در گفتگو با بازار:

معافیت صنایع تولید کننده برق از خاموشی ها| نرخ خرید تضمینی برق جذاب نیست| ایجاد ۱۹ شهرک خورشیدی

رسولیان معاون وزیر صمت از ایجاد ۱۹ شهرک خورشیدی در آینده نزدیک خبر داد و گفت: قرار شده واحدهای صنعتی که نیروگاه های خورشیدی احداث کرده اند، معادل ۱۳۰ درصد برق تولیدی از خاموشی ها معاف شوند.

بازار؛ گروه آب و انرژی: تولید برق توسط واحدهای صنعتی دو سالی است که جدی تر از همیشه دنبال می شود. دولت در شرایطی خواهان ورود واحدهای تولیدی به نیروگاه سازی است که فعالین صنعتی می گویند سرمایه گذاری در این امر جذابیت لازم را ندارد. قیمت خرید تضمینی برق به شدت پایین بوده و همین مساله مدت زمان بازگشت سرمایه در این صنعت را به ۸ سال افزایش داده است. از دیگر انتقادهای آنها قطعی های برق واحدهای صنعتی دارای نیروگاه در ساعت های پیک است. به گفته آنها، دولت در ساعت های پیک اجازه استفاده از برق تولیدی خودشان را به آنها نمی دهد و آنها را وادار به تزریق برق به شبکه می کند.

برای بررسی هر چه بیشتر مشکلات موجود در زمینه ورود صنعت به تولید برق به گفتگو با علی رسولیان معاون وزیر صمت و رییس سازمان صنایع کوچک و شهرک های صنعتی ایران نشسته ایم. او که نرخ فعلی خرید تضمینی برق را جذاب نمی داند، از مذاکرات ساتبا برای افزایش این نرخ خبر می دهد.

او همچنین در بخش دیگری از سخنان خود از امضای تفاهم نامه ایجاد ۱۹ شهرک خورشیدی خبر داده و درباره اقدامات انجام شده برای افزایش تمایل واحدهای صنعتی برای ورود به حوزه تولید برق می گوید: قرار شده واحدهای صنعتی که نیروگاه های خورشیدی احداث کرده اند، معادل ۱۳۰ درصد برق تولیدی از خاموشی ها معاف شوند. متن کامل گفتگوی بازار با علی رسولیان معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت و رییس سازمان صنایع کوچک و شهرک های صنعتی ایران را در ادامه می خوانید:

*چه ظرفیتی در شهرک های صنعتی برای تولید برق و ایجاد نیروگاه های تجدید پذیر وجود دارد؟

ما در ۳ بخش می توانیم به تولید برق کمک کنیم که مجموع آن می تواند منجر به افزایش ۵ هزار مگاواتی ظرفیت تولید برق در حوزه تجدید پذیرها شود. یکی از این بخش ها استفاده از فضاهای موجود شهرک های صنعتی است.

۹۲ شهرک با ظرفیت ۵ هزار هکتار وجود دارد که در عمل به دلیل نبود آب یا مشکلات زیست محیطی امکان بهره برداری صنعتی از آنها وجود دارد این شهرک ها می توانند برای ایجاد نیروگاه های تجدید پذیر استفاده شوند

بر اساس برآوردهای صورت گرفته فضای مازاد بسیاری در ۸۶۰ شهرک موجود وجود دارد که این فضاها معمولا به دلیل کمبود آب، نوع خاک یا مشکلات زیست محیطی به درد صنعتی نمی خورد و می توان از ظرفیت آن در حوزه تولید انرژی های خورشیدی استفاده کرد. ۹۲ شهرک با ظرفیت ۵ هزار هکتار که چنین ویژگی هایی دارند در کشور شناسایی شده است. این زمین ها به ایجاد نیروگاه های خورشیدی اختصاص داده شده است. همچنین بر اساس مجوزی که موفق به دریافت آن شدیم، مدت زمان پرداخت جق ارائه خدمات و ایجاد زیرساخت اولیه در حوزه های تامین آب و برق به ۱۰ سال افزایش پیدا کند.

بخش دوم استفاده از سقف واحدهای تولیدی برای ایجاد نیروگاه های پشت بامی است. هم اکنون در شهرک های صنعتی سقف واحدهای تولیدی به بیش از ۴ هزار هکتار می رسد. مزیت دیگر این واحدها وجود کنتور برق و اتصال به شبکه است که به نوعی کار را بسیار ساده کرده است. کافی است که متقاضی درخواست خود را به ساتبا ابلاغ کند.

بخش سوم مربوط به افرادی است که خواهان سرمایه گذاری در محدوده های بزرگ تر و سطح وسیع تری را دارند. برای پاسخ به درخواست این دسته از سرمایه گذاران طرح ایجاد شهرک های خورشیدی کلید خورده است. طوری که تا حالا تفاهم نامه مربوط به ایجاد ۱۹ شهرک خورشیدی با ساتبا به امضا رسیده و مجوز احداث آن نیز در سفرهای استانی رییس جمهور صادر شده است.

تفاهم ایجاد ۱۹ شهرک خورشیدی با ساتبا امضا شده و مجوزهای لازم آن هم در سفرهای استانی گرفته شده است. ضمن اینکه کار احداث یکی از آنها به زودی شروع می شود

مطالعات یکی از شهرک های خورشیدی به اتمام رسیده و مکان یابی آن هم انجام شده است. به زودی بهره برداری از این شهرک شروع خواهد شد. هدف ما ایجاد زیر ساخت های لازم برای سرمایه گذاران این حوزه است. در واقع به دنبال این هستیم که سرمایه گذار تنها یک مجوز را از ساتبا برای شروع این کار دریافت کرده و مشکل دیگری در این حوزه نداشته باشد. پیش بینی می کنیم که به طور متوسط در هر استانی می توان ۵ شهرک خورشیدی ایجاد کرد. بسیاری از استان های کشور مستعهد توسعه انرژی های نو هستند.

*فعالین صنعتی مدعی اند که مدت زمان بازگشت سرمایه در حوزه تجدیدپذیرها چیزی حدود ۸ سال است. این زمان خیلی طولانی برای بازگشت سرمایه محسوب می شود و در عمل انگیزه ورود بخش خصوصی به این حوزه را از بین برده است؟

در حوزه ایجاد نیروگاه های تجدید پذیر توسط صنعت دو مساله اصلی وجود دارد که یکی از آنها تامین مالی است. برآوردها صورت گرفته نشان می دهد که ایجاد نیروگاه های خورشیدی هزینه بالایی نیاز دارد. امیدوارم دولت در این حوزه کمک های لازم را انجام بدهد.

مساله دوم قیمت خرید تضمینی برق است. هرچند که وزارت نیرو در سال گذشته تلاش زیادی را برای افزایش قیمت خرید تضمینی برق انجام داده، اما تغییرات رخ داده در قیمت دلار در عمل این رشد قیمت ها را بی نتیجه کرد. البته مسئولین ساتبا مدعی اند که به دنبال افزایش دوباره قیمت خرید تضمینی برای افزایش انگیزه سرمایه گذاران برای ورود به این حوزه هستند. اگر این دو مساله حل شود می توان از ظرفیت موجود در توسعه انرژی های استفاده کرد.

قرار نیست که بار ناترازی برق را صنعت به تنهایی به دوش بکشد. این همان رویه اشتباهی است که در سال های گذشته شاهد آن بودیم. البته پیشنهاد شده که معادل ۱۳۰ درصد مقدار برقی که یک واحد صنعتی تولید می کند از قطعی های برق در ساعت های پیک معاف شود

*بسیاری از صنایع هدف اصلی ورود خود به تولید برق را فرار از قطعی ها و خاموشی های برق اعلام می کنند. برای حل مشکل قطعی برق واحدهای صنعتی که نسبت به ایجاد نیروگاه های تجدید پذیر اقدام کرده اند، چه راهکاری اندیشیده اید؟

به اعتقاد ما کسی که در این حوزه سرمایه گذاری می کند نباید قطعی برق داشته باشد. در واقع یکی از دلایل اصلی همکاری و ورود صنعت به تولید برق جبران ناترازی برق برای صنایع است. قرار نیست که بار ناترازی برق را صنعت به تنهایی به دوش بکشد. این همان رویه اشتباهی است که در سال های گذشته شاهد آن بودیم. البته پیشنهاد شده که معادل ۱۳۰ درصد مقدار برقی که یک واحد صنعتی تولید می کند از قطعی های برق در ساعت های پیک معاف شود. البته خواسته ما این است که این قطعی های برق به صورت کامل حذف شود چراکه تاثیر منفی زیادی در حوزه تولید کشور داشته است.

*قطعی های برق چه مقدار خسارت را به صنایع در سال گذشته وارد کرده است؟

آمار متفاوتی در این خصوص اعلام شده است. اما باید اشاره کنم که میزان قطعی ها در سال ۱۴۰۱ نسبت به سال ۱۴۰۰ کمتر بود. چرا که قطعی های برق با برنامه ریزی بیشتری صورت می گرفت و در بیشتر مواقع از قبل هماهنگ شده بود. انتظار ما این است که مقدار خسارت ها کمتر شود.

کد خبر: ۲۲۰٬۱۵۶

اخبار مرتبط

اخبار رمزارزها

    برچسب‌ها

    نظر شما

    شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha