به گزارش بازار به نقل از اتاق ایران، همایش تجاری ایران و قزاقستان با حضور رئیس اتاق ایران، معاون وزارت تجارت و همگرایی قزاقستان، سفیر این کشور در ایران، رئیس اتاق مشترک ایران و قزاقستان، معاون وزیر جهادکشاورزی، دبیر اجرایی کمیسیون مشترک اقتصادی ایران و قزاقستان، معاونان سازمان توسعه تجارت ایران و جمعی از نمایندگان شرکتها و فعالان بخش خصوصی دو کشور در سالن همایشهای اتاق ایران برگزار شد.
غلامحسین شافعی، رئیس اتاق ایران در این همایش با بیان اینکه حضور هیات تجاری قزاقستان در ایران فرصت مغتنمی برای توسعه روابط تجاری دو کشور است، گفت: قزاقستان در اولویت بخش خصوصی برای گسترش مناسبات اقتصادی است و حوزههایی نظیر نفت و گاز، کشتیرانی در دریای خزر، پتروشیمی، کشاورزی، فلزات، مواد معدنی، مصالح ساختمانی، داروهای انسانی و حیوانی و خدمات فنی و مهندسی از جمله ظرفیتهای مناسب برای توسعه همکاریهاست.
او با تأکید بر اینکه حجم مبادلات ۳۰۰ میلیون دلاری میان دو کشور در حد و اندازه ظرفیتهای موجود نیست، افزود: باوجود اراده دو کشور برای غلبه بر مشکلات و موانع همکاریها، فقدان زیرساختهای حملونقلی، فقدان وجود بانک مشترک و بسترهای مالی، عدم آشنایی فعالان اقتصادی دو طرف با بازارهای دو کشور و مهمتر از اینها، نبود زیرساختهای گمرکی و حملونقل سردخانهای مانع از دستیابی به اهداف تعیینشده در سطح تجارت ایران و قزاقستان شده است.
رئیس اتاق ایران با اشاره به برخی اقدامات مثبت از جمله لغو ۱۴ روزه روادید میان ایران و قزاقستان و برگزاری برنامههای نمایشگاهی و تردد هیاتهای بلندپایه دولتی و خصوصی میان دو کشور، اظهار کرد: حضور قزاقستان در تعاملات جهانی و حضور این کشور در اوراسیا و پیمان شانگهای پتانسیل توسعه روابط تجاری ایران و قزاقستان را بیشازپیش فراهم کرده است.
شافعی با اشاره به اینکه کریدور شمال جنوب از مسیر ایران، بهعنوان فرصتی برای ترانزیت کالا و تأمین نیازهای کشورهای مرتبط با این کریدور از اهمیت زیادی برخوردار است، ادامه داد: این کریدور باعث اتصال قزاقستان و کشورهای آسیای میانه به خلیجفارس و کشورهای جنوب شرق آسیا میشود؛ ازاینرو فعال شدن این کریدور به توسعه تجاری کشورهای طول مسیر کمک زیادی میکند.
او در ادامه با طرح پیشنهادی در این رابطه گفت: پیشنهاد میکنم با همکاری اتاق مشترک ایران و قزاقستان، کمیتهای برای روانسازی حملونقل و ترانزیت بین اتاق ایران و سازمان توسعه تجارت قزاقستان تشکیل شود تا زمینه فعالیتهای حملونقلی شرکتهای خصوصی در آینده فراهم شود.
رئیس اتاق ایران با تأکید بر ضرورت تسهیل حملونقل دریایی بین دو کشور که میتواند هزینههای تمامشده کالا را کاهش داده و باعث تسریع مبادلات شود افزود: لازم است زیرساختهای بندری ایران و قزاقستان که در حال حاضر دچار ضعف هستند تقویت شده و زمینه توسعه حملونقل دریایی فراهم شود.
شافعی در پایان تأکید کرد: در صورت فراهم شدن زیرساختها و رفع موانعی مانند مشکلات نقلوانتقال پول و رفع مشکلات صدور ویزای بلندمدت تجاری، بخش خصوصی دو کشور میتوانند در زمینه صادرات کالاهای صنعتی، خدمات فنی و مهندسی و همکاریهای علمی، توسعه گردشگری و بهویژه گردشگری سلامت همکاریهای جدی و جدیدی را آغاز کنند.
افت ۴۳ درصدی تجارت ایران و قزاقستان در سال ۲۰۲۳
در ادامه این همایش، غیرت توربایف، معاون وزیر تجارت و همگرایی قزاقستان با تأکید بر اینکه همکاری قزاقستان با ایران اساس قدرتمندی دارد، گفت: در قزاقستان حدود ۵۱۱ شرکت با سرمایهگذاری تجار ایرانی در حوزههای مختلف از جمله صنایع تبدیلی، ساختوساز، تجارت خرد و کلان، انبارداری، خدمات فنی و مهندسی مشغول به فعالیت هستند.
او با بیان اینکه حجم تجارت کالا میان دو کشور در سال گذشته میلادی بالغبر ۵۲۸ میلیون دلار بوده است افزود: این میزان ۲۰ درصد بیشتر از دوره مشابه سال ۲۰۲۱ است. اما متأسفانه از شروع امسال حجم تجارت میان دو کشور با افتی ۴۳ درصدی مواجه بوده که عمدتاً مربوط به عدم خرید گندم از قزاقستان بوده است.
توربایف با بیان اینکه گردشگری، پتروشیمی، سبزیجات و میوهجات از جمله حوزههای موردعلاقه ما برای همکاری با تجار ایرانی است، اظهار کرد: شرکتهای قزاقستانی آماده هستند بیش از ۱۰۰ نوع کالا به ارزش ۱۶۲ میلیون دلار به ایران صادر کنند. ما در راستای تحقق هدفگذاری مبادلات سه میلیارد دلاری میان ایران و قزاقستان آماده هستیم از ظرفیت دیپلماتیک برای کمک به تجار دو کشور و وصل کردن تجار با طرفهای خود استفاده کنیم.
نظر شما