بازار؛ گروه بین الملل: در شرایطی که کشورهای در حال توسعه دنیا به دنبال همه گیری ویروس کرونا شاهد افزایش نرخ تورم هستند، در کشورهای صنعتی روند کاهشی قیمتها مشکل آفرین شده است. طبق گزارش منتشر شده توسط مرکز آمار امریکا در ماه آوریل سال ۲۰۲۰ قیمت کالاهای مصرفی در امریکا ۰.۸ درصد نسبت به ماه قبل از آن کاهش یافت که این بالاترین میزان کاهش قیمت ماهانه از دسامبر سال ۲۰۰۸ تا کنون بوده است. مرکز آمار امریکا این افت شدید قیمت کالاهای مصرفی در امریکا را یک زنگ خطر برای اقتصاد این کشور می داند زیرا نشان می دهد مردم با سرعت زیادی در مسیر کاهش مصرف حرکت می کنند و این مساله می تواند آینده اقتصادی کشور را بیش از پیش با چالش روبرو کند.
مرکز آمار امریکا در این گزارش نوشت: «یک دلیل مهم برای کاهش شاخص قیمتها در امریکا این است که قیمت بنزین و نفت در ماه های اخیر به شدت کاهش یافته است . اما اگر قیمت این دو محصول را از سبد محصولات هم حذف کنیم، بازهم در ماه آوریل کاهش ۰.۴ درصدی قیمت ها را شاهد خواهیم بود.»
کاهش سریع قیمتها نگران کننده است
موسسه مطالعاتی مک کینزی در این مورد نوشت:«با وجود اینکه از نظر بسیاری از مردم افت قیمتها خبر خوبی است ولی اقتصاددانان بر این باورند که افت سریع قیمتها همانند افزایش ناگهانی ر بیش از حد آنها مساله ای نگران کننده است و خبر از بحران در اقتصاد کشور می دهد. در اغلب موارد دلیل افت قیمت کالاها در بازار این است که مردم مصرف خود را به شدت کاهش داده اند و افت میزان مصرف می تواند به خودی خود تبعات اقتصادی زیادی داشته باشد. تولید کنندگان برای ترغیب مردم به مصرف قیمتها را کاهش می دهند و این وضعیت تا حدی ادامه پیدا می کند که آنها نمی توانند هزینه تولید خود را نیز تامین کنند. در این شرایط بسیاری از واحدهای تولیدی تعطیل می شوند و عرضه محصولات هم در بازار کاهش پیدا می کند. از طرف دیگر تعطیلی واحدهای تولیدی به معنای اخراج شمار زیادی از کارگران است که بر فشار افزایش بیکاری در کشور اضافه می کند. در این زمان است که یک چرخه بیمارگونه در اقتصاد ایجاد می شود . از یک طرف ما شاهد کاهش مداوم قیمتها خواهیم بود و از طرف دیگر هر روز بر شمار بیکاران اضافه می شود .»
افت شدید قیمت نفت مقصر بود
سایت اویل پرایس در مورد دلیل کاهش قیمت نفت در روزهای کرونایی نوشت: «افت شدید قیمت نفت در ماه های اخیر به خصوص بعد از همه گیری کرونا در دنیا یک دلیل مهم در کاهش شاخص قیمتها در امریکا بود. عامل کاهش قیمت نفت هم افت میزان تقاضا به دلیل تعطیلی فعالیتهای اقتصادی و توقف پروازها بود. البته جنگ قیمتی درگرفته بین روسیه و عربستان در زمانی که بحران در بازار نفت به دلیل همه گیری ویروس کرونا بالا گرفته بود، یک چالش بسیار جدی بود.»
به هر حال در روزگاری که اقتصاد تعطیل بود و مردم هم یا شغل خود را از دست داده بودند یا اینکه از خانه کار می کردند، قیمت طلای سیاه در دنیا به حدود ۲۰ دلار رسید . قیمتی که شاید بیش از سه دهه بود در دنیا تجربه نشده بود. به گزارش سی ان ان در ماه آوریل متوسط قیمت بنزین در بازار امریکا ۲۰.۶ درصد و شاخص قیمت فراورده های انرژی ۱۰.۱ درصد تنزل پیدا کرد.
قیمت لباس، خودرو و حتی بلیط هواپیما هم کاهش یافت
با وجود اینکه بخش زیادی از کاهش شاخص های قیمتی در بازار به دلیل افت قیمت نفت است، ولی تنها مقصد میدان نیست. آمارهای ارایه شده توسط مرکز امریکا امریکا نشان می دهد قیمت پارچه و لباس، بیمه خودرو و حتی قیمت اجاره خودرو در امریکا به شدت کاهش پیدا کرد زیرا تقاضا برای این محصولات با سرعت بالایی تنزل داشت. افت میزان تقاضا برای اجاره خودرو در امریکا و دیگر کشورهای دنیا به اندازه ای بود که شرکتی به بزرگی و قدمت شرکت اجاره ماشین هرتز اعلام ورشکستگی کندو از عرصه فعالیتهای اقتصادی خارج شود.
مساله دیگری که در این روزها باعث چالش اقتصاددانان شده است، کاهش تقاضا برای سفر و تفریح است. این مساله ریشه در نگرانی از شیوع ویروس و بیماری دارد و از طرف دیگر به دلیل افت میزان درآمد مردم و حتی بیکاری شماری از افراد ایجاد شده است. سی ان ان در این زمینه نوشت:« میزان هزینه مردم برای تفریح و مسافرت کاهش چشمگیری داشته است و این نگرانی وجود دارد که تا بازگشت وضعیت به حالت عادی مدت زیادی طول بکشد. حذف تفریح از برنامه های زندگی انسانها می تواند هزینه های روانی جبران ناپذیری را برای آنها به همراه داشته باشد و جامعه را سلامت روحی و روانی دور کند.»
اما قیمت مواد غذایی و اجاره خانه رشد کرد
اما افت شاخص قیمت شمار زیادی از کالاها یک روی سکه است. موسسه مطالعاتی مک کینزی در گزارش اخیر خود از یک نگرانی دیگر در امریکا پرده برداشته است. طبق این گزارش در ماه آوریل سال جاری قیمت مواد غذایی در امریکا ۲.۶ درصد رشد کرد که بالاترین رشد ماهانه قیمت مواد غذایی از سال ۱۹۷۴ تا کنون است. از طرف دیگر اجاره خانه و آپارتمان هم در این کشور با افزایش ۱.۹ درصدی همراه بود و باعث شد تا مردم سهم اعظم درآمد خود را برای تامین این نیازهای ضروری صرف کنند.
اکونومیست در این زمینه نوشت: «با توجه به تغییراتی که شاخص قیمت کالاهای مختلف در امریکا ایجاد شده است، این برداشت وجود دارد که رکود اقتصادی در این کشور ریشه کرده است. حتی اگر فعالیتهای اقتصادی در کشور به طور کامل از سر گرفته شود، ولی موج بیکاری در کشور متوقف نمی شود و همین مساله باعث می شود تا تقاضا برای کالاهای مصرفی کم شود و افت قیمتها ادامه یابد. بنابراین امریکا نمی تواند هدف تورمی خود که رساندن نرخ تورم به مرز دو درصد است را محقق کند . در این شرایط باید سیاستهای تازه ای به کار گرفته شود تا اقتصاد از بحران خارج شود.»
نظر شما