بازار؛ گروه کشاورزی: بحث خرید تضمینی گندم و نرخ خرید آن یکی از داغ ترین مباحث این روزهای حوزه کشاورزی است که حواشی بسیاری با خود به همراه دارد. به طوری که بر اساس آنچه پیش از این شورای قیمت گذاری محصولات کشاورزی اعلام کرده بود مصوب شد هر کیلوگرم گندم در سال زراعی جاری به نرخ ۱۱۵۰۰ تومان به علاوه ۱۵۰۰ تومان یارانه کاشت از گندمکاران خریداری شود. با این وجود به گفته کارشناسان این نرخ بر اساس نرخ تورم و هزینه های تولید در زمان اعلام یعنی شهریور سال ۱۴۰۱ بوده است و لذا با افزایش قیمت دلار و جهش قیمت نهاده های کشاورزی و به تبع بالا رفتن هزینه های تولید باید در قیمت خرید تضمینی گندم بازنگری متناسب با شرایط فعلی شود.
روی نرخ ۱۷ هزار تومانی برای خرید تضمینی هر کیلوگرم گندم توافق شده است
در این راستا عطالله هاشمی رئیس بنیاد ملی گندمکاران کشور در گفتگو با خبرنگار بازار می گوید: قبل از عید نامه نگاری هایی با مسئولان مربوطه از جمله ریاست جمهوری انجام دادیم و اعلام کردیم در صورتی که در نرخ خرید تضمینی گندم بازبینی نشود کشاورزان ناراضی هستند و گندم تحویل ما نخواهند داد و لذا میزان خرید پایین خواهد بود. بنابراین در پی این اقدامات دوشنبه هفته جاری جلسه ای در کمیسیون کشاورزی مجلس با حضور نمایندگان و معاونین وزیر برگزار شد و طبق برآورد هزینه و آنالیزی که از طرف بنیاد ملی گندمکاران برده بودیم و بعد از گفتگوهای بسیاری روی نرخ ۱۷ هزار تومان برای هر کیلو گرم گندم توافق شد.
فعلا روی قیمت ۱۷ هزار تومان برای خرید تضمینی هر کیلوگرم گندم از گندمکاران توافق شده اما قیمت نهایی هنوز از سوی مسئولان مربوطه اعلام نشده است
هاشمی افزود: در ادامه نیز قرار شد رئیس کمیسیون با نهاد ریاست جمهوری در خصوص تامین اعتبارات صحبت کند بنابراین فعلا روی نرخ ۱۷ هزار تومان توافق شده اما هنوز چیزی از سوی ریاست شورای قیمت گذاری (وزیر جهاد کشاورزی) اعلام نشده است.
پیشنهاد نرخ های بیش از ۱۷ هزار تومان کارشناسی شده و قابل توجیه نیست
بر اساس این گزارش غالب گندمکاران روی قیمتهای بیش از این نظر دارند و معتقدند در صورتی که گندم از آنها با قیمتی کمتر از ۲۰ هزار تومان خریداری شود اجحاف در حق کشاورزان است. از سوی دیگر پیش از این علیقلی ایمانی فعال بخش در گفتگو با بازار گفت در شرایطی که هر کیلوگرم جو در بازار تا ۱۶ هزار تومان خرید و فروش می شود در صورتی که در قیمت فعلی گندم بازنگری نشود احتمال خارج شدن این محصول از چرخه مصرف انسانی و رفتن به سمت کارخانجات خوارک دام، مرغداری ها و دامداری های کشور را دارد.
با این وجود رئیس بنیاد ملی گندمکاران کشور معتقد است نرخ های پیشنهادی که از سوی گندمکاران پیشنهاد می شود قابل توجیه نیست و حرف باید کارشناسی باشد؛ یعنی باید حرفی گفته شود که بتوان روی آن استدلال کرد و مسئولان تصمیم گیر را قانع کرد.
در حالی که سال قبل ۷ میلیون و ۴۵۰ هزار تن گندم از گندمکاران کشور خریداری شد برآورد می شود در سال زراعی جدید بین ۱۰ و نیم تا ۱۱ میلیون تن گندم در سراسر کشور برداشت شود
هاشمی افزود: ما بر اساس هزینه های برآورد شده و سود ۲۰درصد برای گندمکاران به قیمت ۱۷ هزار تومان رسیدیم و تصمیم گیران را نیز در مورد این رقم قانع کرده ایم. لذا منتظر خبر از طرف رئیس کمیسیون مجلس هستیم تا ماحصل گفتگو با رئیس جمهور و سازمان برنامه بودجه را به ما اعلام کنند.
برآورد برداشت تا ۱۱ میلیون تن گندم در سال زراعی جاری
از سوی دیگر بر اساس این گزارش برخی کارشناسان معتقدند در سال جاری می توان تا ۱۳ میلیون تن تولید گندم را رقم زد اما رئیس بنیاد ملی گندمکاران با رد این برآورد می گوید: متاسفانه برخی ارقامی را اعلام می کنند که اصلا کارشناسی شده نیست و شرایط محقق شدن آن فراهم نیست و لذا می توان گفت امسال اگر در اردیبهشت ماه بارشهای خوبی برای دیمزارهای کشور داشته باشیم بین ۱۰ و نیم تا ۱۱ میلیون تن تولید گندم در کشور خواهیم داشت.
هاشمی افزود: با این وجود امسال غالبا روی این امر متمرکز هستیم که بتوانیم حجم بیشتری گندم از گندمکاران خریداری کنیم؛ یعنی بر فرض حتی اگر ۲۰ میلیون تن گندم تولید داشته باشیم اما نتوانیم مقدار مطلوبی از گندمکاران خریداری کنیم قطعا باز هم مجبور به واردات خواهیم شد.
وی ادامه داد: با این تفاسیر سعی داریم هم از نظر قیمت و هم از نظر نحوه خرید شرایطی خوبی فراهم شود که محصولی که تولید شده توسط دولت خرید تضمینی شود و نیاز به واردات به حداقل برسد.
گفتنی است به گفته این مقام مسئول در سال زراعی پیشین حدود ۷ میلیون و ۴۵۰ هزار تن گندم از گندمگاران سراسر کشور خریداری شده که نسبت به سال قبلتر حدود ۴۵ درصد افزایش خرید رقم خورده است. هاشمی همچنین معتقد است این افزایش خرید عمدتا به دلیل قیمت خرید تضمینی خوبی بوده است که در آن سال اعلام شد و می توان امیدوار بود که با نرخ ۱۷ هزار تومانی که برای امسال در دست بررسی است نیز میزان قابل توجهی گندم توسط گندمکاران به دولت تحویل داده شود.
پس از نهایی شدن نرخ تضمینی گندم مابه التفاوت قیمت گندم به گندمکاران مناطق جنوب پرداخت می شود
بر اساس این گزارش، در حالی هنوز روی قیمت خرید تضمینی گندم تصمیم نهایی گرفته نشده و گندمکاران چشم انتظار اعلام نرخ جدید هستند که در برخی مناطق کشور از جمله استان سیستان و بلوچستان برداشت گندم آغاز شده است و خرید تضمینی این محصول از سوی دولت آغاز شده است. با این وجود در حال حاضر با قیمتی مصوب پیشینی خرید صورت می گیرد. هاشمی رئیس بنیاد ملی گندمکاران در این خصوص نیز به بازار می گوید: در این مناطق در حال حاضر خرید بر مبنای قیمتی است که پیش از این اعلام شده بود (۱۱۵۰۰ تومان به علاوه ۱۵۰۰ تومان یارانه کاشت) و در روزهای پیش رو در شورای قیمت گذاری محصولات کشاورزی، هر قیمتی برای محصول گندم تعیین شود بر آن اساس مابه التفاوت به گندمکارانی که محصول به ما فروخته اند پرداخت می شود.
نظر شما