بازار؛ گروه استانها: گناوه از شهرهای ساحلی استان بوشهر است که علاوه بر جذابیتهای طبیعی و سواحل بکر و ماسهای، بازار جذاب و مشتریپسندی دارد و همه ایام سال در روزهای پنجشنبه و جمعه و در اسفند و فروردین نیز در تمام ایام هفته، شلوغترین بازار جنوب کشور است.
در دو سه سال اخیر به دلیل شیوع کرونا و محدودیتهای ایجاد شده تا حدودی رونق بازار گناوه کمتر شد، اما در سال جاری شاهد رونق بازار و هجوم مردم از سراسر کشور به این منطقه هستیم.
با وجود افزایش قیمت دلار و بالا رفتن تورم عمومی در جامعه، بازار گناوه نیز از این مساله بینصیب نمانده اما با وجود تمام مسایل، قیمت اجناس در گناوه کماکان مناسبتر از سایر نقاط کشور است.
بازاریان گناوه اکنون نگران محدودیت تعداد سفرهای لنجها و محدودیت در واردات کالاهای مورد نیاز هستند و اگر فکری برای تسهیل سفرها و گستردهتر شدن میزان کالاهای ورودی نشود، ورشکستگی بازاریان و کساد شدن بازار گناوه، محتمل است.
تعدادی از بازاریان و فعالان تجاری گناوه در گفتوگو با خبرنگار بازار، خواستار حمایت بیشتر مسئولان در مساله تهلنجی و افزایش تعداد سفرهای لنجهای ملوانی و تجاری شدند.
لزوم افزایش سفر لنجها و برقراری سفرهای معوق
بهرام رضاییان از فعالان پوشاک گناوه در گفتوگو با خبرنگار بازار اظهار داشت: همچنان قیمت کالاها و اجناس در بازار گناوه و دیلم، پایینتر از نرخ تورم است.
وی افزود: چندینبار، مسئولان وعده دادند که تعداد سفرها افزایش یابد و سفرهای معوق نیز انجام شود که تاکنون اقدام موثری انجام نشده است.
کیوان بابکنژاد از فعالان بازار در گفتوگو با خبرنگار بازار اظهار داشت: انتظار استقبال بیشتری از بازار گناوه را داریم و البته شاید در ادامه تعطیلات، اینروند بهبود یابد.
وی بیان کرد: بازاریان نیازمند حمایت موثرتر مدیران هستند و گمرک باید سختگیری کمتری داشته باشد و میزان سفرها را افزایش دهند.
یحیی داوری از بازاریان شمال استان بوشهر به خبرنگار بازار گفت: گناوه و دیلم مرکز عرضه کالاهای تهلنجی هستند و ارائه تسهیلات برای رونق بازار باید مورد توجه مسئولان باشد.
وی اضافه کرد: سفرهای لنجها باید ساماندهی شود و میزان کالاهایی که هر ملوان میتواند بدون گمرکی بیاورد نیز بیشتر شود تا شغلهای بازاریان از بین نرود.
چندی پیش، احمد وحیدی وزیر کشور در حاشیه سفر به بنادر استان بوشهر در گفتوگو با خبرنگار بازار اظهار داشت: رئیس جمهور تاکید زیادی بر اقتصاد دریامحور دارد و استان بوشهر ظرفیت بالایی در حوزه دریایی و بندری و آبزی پروری و تجارت دریایی دارد که باید مورد توجه قرار گیرد.
وزیر کشور بیان کرد: مساله تهلنجی و کالای همراه ملوان از مسایل مهم استان است و ساماندهی کالای همراه ملوان از اولویتهای دولت سیزدهم است.
وحیدی تصریح کرد: حمایت از صیادان و ملوانان استان مورد توجه و تاکید است و در این مسیر از هیچ تلاشی فروگذار نمی کنیم.
وزیر کشور از ارسال لایحه ساماندهی کالای همراه ملوان به مجلس خبر داد و اظهار کرد: در راستای مطالبات مردم ساحلنشین استان بوشهر، لایحه ساماندهی تهلنجی دولت به مجلس ارسال شده است.
تاکنون مجوز سفر اول و دوم لنجها صادر شده و با پیگیری صورت گرفته، امیدواریم مجوز سفر سوم لنجها نیز صادر شود
وحیدی در ارتباط با سفر سوم لنجها نیز گفت: تاکنون مجوز سفر اول و دوم لنجها صادر شده و با پیگیری صورت گرفته، امیدواریم مجوز سفر سوم لنجها نیز صادر شود.
تناقض گفتار و عمل دولت
عبدالکریم جمیری نماینده بوشهر، گناوه و دیلم در مجلس شورای اسلامی نیز در گفتوگو با بازار با تاکید بر اینکه حمایت از بازاریان گناوه و دیلم وظیفه دولت است اظهار داشت: کالای تهلنجی از موارد و مسایل مهم بازاریان گناوه است و زندگی یکصد هزار خانوار در استان بوشهر تحت تاثیر این موضوع است.
وی افزود: دولت مکررا از حمایت از اشتغال حرف میزند ولی لایحهای که دولت در ارتباط با تهلنجی و کولبری به مجلس ارائه کرد به هیج وجه، نمیتواند منافع بازاریان و لنجداران را تامین کند.
این نماینده مجلس خاطر بیان کرد: باید نظرات فعالان بازار و کسانی که مستقیما با تهلنجی در ارتباط هستند شنیده شود و سپس قانون وضع شود.
جمیری تصریح کرد: در ماههای اخیر با متخصصان و کارشناسان و نمایندگان بازار و کسبه، فعالان صنفی، تعاونی لنج داران، گمرک ایران، سازمان بنادر و دریانوردی و سازمان صمت و اتاق بازرگانی و سایر دستاندرکاران کالاهای ملوانی، نشست داشتهایم و نظرات آنها را اخذ کردیم.
وی ابراز داشت: لایحه دولت، مشکلات جدی در اشتغال و معیشت ایجاد میکند و باید تجدید نظر اساسی شود.
جمیری گفت: میزان کالاهای وارداتی محدود است و تخفیفها و معافیتهای لازم نیز دیده نشده که این موارد، صدمات جبرانناپذیری به پیکره تهلنجی وارد میکند.
تشریح جزئیات سفر دوم و معوقات سفر اول لنجها
احمد محمدی زاده استاندار بوشهر نیز به خبرنگار بازار گفت: با وجود تمام محدودیتها و مشکلات اقتصادی و اعتباری، با پیگیری مناسبی که انجام دادیم، در دو ماه اخیر موفق شدیم مجوز سفر دوم لنجداران به کشورهای حاشیه خلیج فارس را اخذ کرده و تمدید مجوز سفر اول را نیز گرفتیم.
وی یادآور شد: پنج ماه برای سفر دوم لنجداران زمانبندی شده و لنجها از اول بهمن ۱۴۰۱ تا پایان خرداد ۱۴۰۲ میتوانند به سفر بروند.
استاندار بوشهر اظهار کرد: حمایت از معیشت مرزنشینان از اولویتهای دولت سیزدهم است و تمام توان خود را برای رونق بخشیدن به بازار و ساماندهی کالاهای تهلنجی به کار میگیریم.
محمدی زاده تصریح کرد: بازار گناوه و دیلم و دلوار و دیر و ...جزو ارزانترین بازارها محسوب میشوند و اگر بتوانیم ساز و کاری برای تسهیل در امور تهلنجی تدوین کنیم و سفرها را مدون کنیم، قطعا رونق کسب و کار و بهبود معیشت مردم را در پی دارد.
وی اضافه کرد: وزیر کشور در سفر دولت به استان بوشهر، از بنادر استان بازدید کرد و برای ساماندهی کالای همراه ملوان، قول مساعد داد.
محمدی زاده ابراز داشت: باید به گونهای عمل کنیم که علاوه بر تامین منافع بازاریان و لنجداران، قوانین گمرکی و اقتصادی و تجارت خارجی نیز دچار خدشه نشود.
هزاران شغل در استان بوشهر وابسته به تهلنجی و کالای همراه ملوان است و اگر سختگیریها کمتر شده و ملوانان حمایت شوند، شاهد احیای شغلها و رونق بازار خواهیم بود که اجناس و کالاها با قیمت مناسب در اختیار مردم قرار میگیرد
خورشید گزدرازی عضو اتاق بازرگانی ایران نیز به خبرنگار بازار گفت: کالای همراه ملوان موسوم به ته لنجی از مهمترین منابع ارتزاق بازاریان گناوه و دیلم است.
وی افزود: دولت در بحث ساماندهی کالای همراه ملوان، وعدههای خوبی داده که تحقق آنها موجبات بهبود معیشت خانوادهها میشود.
رئیس اتاق بازرگانی بوشهر اظهار کرد: هزاران شغل در استان بوشهر وابسته به تهلنجی و کالای همراه ملوان است و اگر سختگیریها کمتر شده و ملوانان حمایت شوند، شاهد احیای شغلها و رونق بازار خواهیم بود که اجناس و کالاها با قیمت مناسب در اختیار مردم قرار میگیرد.
معیشت ۳۰۰ هزار نفر در استان بوشهر از طریق تهلنجی است
علی باستین معاون اقتصادی استاندار بوشهر نیز در گفتوگو با خبرنگار بازار به اهمیت کالاهای تهلنجی در استان بوشهر پرداخت و اظهار داشت: معیشت حدود ۱۰۰ هزار خانوار با جمعیتی بالغ بر ۳۰۰ هزار نفر مستقیما از طریق تهلنجی است و حمایت از این قشر ضروری است.
وی افزود: تصویب اصلاح آییننامه کالاهای موسوم به تهلنجی از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است و دولت سیزدهم در این مسیر اهتمام جدی دارد.
معاون اقتصادی استاندار بوشهر اظهار کرد: در سفر دوم دولت سیزدهم به استان بوشهر، درخواستها و مطالبات مردم در اینزمینه به مدیران ارشد کشوری منتقل شد و عزم دولت برای تسهیل موارد تهلنجی جدی است.
باستین تصریح کرد: بازارهای ساحلی و اصطلاحا تهلنجی در استان باید رونق پیدا کند و امیدوارم با پیگیریهای مکرر صورت گرفته، شاهد ساماندهی کامل کالای همراه ملوان باشیم.
وعدههای مدتدار برای ساماندهی کالای همراه ملوان ملالآور شده است
با توجه به اینکه ۲۵ درصد جمعیت استان بوشهر از طریق کالاهای همراه ملوان ارتزاق میکنند، اصلاح آیین نامه تهلنجی و تسهیل شرایط واردات اجناس تهلنجی، گامی در بهبود وضعیت معیشتی مردم به ویژه ساحلنشینان استان بوشهر است.
دستدست کردن و وعدههای مدتدار برای ساماندهی کالای تهلنجی، ملالآور شده و بازاریان و لنجداران، به وعدهها خوشبین نیستند و سفره آنها به اقدامی عملی نیازمند است.
بازار گناوه دارای کارکرد گردشگری نیز هست و مسئولان استان اگر بتوانند، مساله تهلنجی را حل کنند، سواحل و بازارهای گناوه و دیلم و دلوار و دیر و ...پر از مسافر میشود و علاوه بر رونق بازار، گردشگری تجاری نیز تقویت میشود.
نظر شما