بازار؛ گروه بورس: در شرایط کنونی با وجود اینکه مسئولان سازمان بورس مدعی هستند که تغییرات جدی در بهبود شرایط بازار اتفاق افتاده است، اما کارشناسان معتقدند این بازار مالی هنوز کارآمد نیست و واکنش های آن به محیط اقتصادی طبیعی نیست، از این رو باید اصلاحات در ساختار بورس همچنان ادامه داشته باشد.
یک اقتصاددان در گفتگو با خبرنگار بازار توسعه نظام مالی عامل کلیدی برای رشد اقتصادی هر کشوری است، گفت: در نظام مالی فرایندهای واسطه ی تعریف شده اند و در کارایی سرمایه موثر است اما برخی کارشناسان می گویند در یکی دو دهه اخیر نظام مالی منفی شده، زیرا کارایی در سرمایه به وجود نیامده و منجر به خروج سرمایه شده است.
با ریزش بازارهای مالی در اروپا و آمریکا، بازارهای نوظهور همچون بیت کوین به اتفاقات اقتصاد واکنش نشان می دهد اما در کشور ما با تاخیر واکنش نشان می دهد، برای نمونه وسط اغتشاشات بازار بورس ایران خنثی بود و بعد از مدتی در یک روز بدون اینکه اتفاق خاصی افتاده باشد همه بازار قرمز می شد و این نشانه ناکارآمدی بورس است
ساسان شاه ویسی با بیان اینکه بخشی از این انتقادات ناشی از این است که واسطه گری در بازارهای مالی ایران کارایی لازم را نداشته و در نهایت خروجی سیاست های مالی کشور دسترسی به سرمایه را بهبود نبخشیده و عمق بازار را پویا و تنوع دارایی ها را توسعه نداده است.
او با اشاره به اینکه ابزارهای توسعه متوازن در بازار سرمایه در یک پروسه طولانی اتفاق افتاده و همین باعث شده برنامه ها و اهداف محقق نشوند، تصریح کرد: از عرضه اولیه تا اوراق مشتقه که می تواند توزیع ریسک را تعریف کنند اما بورس ایران از بهره وری لازم برخوردار نیستند. در واقع با ریزش بازارهای مالی در اروپا و آمریکا، بازارهای نوظهور همچون بیت کوین به اتفاقات اقتصاد واکنش نشان می دهد اما در کشور ما با تاخیر واکنش نشان می دهد، برای نمونه وسط اغتشاشات بازار بورس ایران خنثی بود و بعد از مدتی در یک روز بدون اینکه اتفاق خاصی افتاده باشد همه بازار قرمز می شد و این نشانه ناکارآمدی بورس است.
او افزود: صرف نظر از اینکه امروز شاخص در موقعیت خوبی قرار دارد و دیگر فرو ریزش های سرمایه حقیقی را نداریم اما باید برای تثبیت بورس ورودی و خروجی محیط اقتصادی را بهبود ببخشیم در غیر این صورت رشد بازار کاذب خواهد بود و در مرحله بعد بار دیگر خروج سرمایه تشدید می شود.
به گفته کارشناسان وقتی نمی توانیم تغییر برابری ریال و دلار را کنترل کنیم نمی توانیم عرضه و تقاضای آن را هم کنترل کنیم، به همین دلیل اثرات وضعی آن در یک دوره زمانی در عمق بازار نمایان می شود، از این رو می توان ادعا کرد تورم می تواند بورس را شکوفا کند اما واقعی نیست
شاه ویسی با طرح این سوال که در شرایط کنونی محیط سیاسی کشور چقدر همسو و چقدر تاثیرگذار در اقتصاد کشور است؟ گفت: برای نمونه وقتی سازمان برنامه و بودجه مطالباتی (کسری بودجه) داشت و با تاخیر تامین شد روی بازار سرمایه تاثیر گذاشت، زیرا سیاست های مالی کشور با تقاضاها همخوانی نداشته باشد این مساله منجر به کسری بودجه و انحراف در نقدینگی شد. بنابراین در تعیین جهت بازار تغییرات نرخ تورم را نباید لحاظ کنیم و باید هدف گذاری ها در اقتصاد مهم باشند، زیرا پیش بینی تورم فزاینده است. به عبارت دیگر وقتی نمی توانیم تغییر برابری ریال و دلار را کنترل کنیم نمی توانیم عرضه و تقاضای آن را هم کنترل کنیم، به همین دلیل اثرات وضعی آن در یک دوره زمانی در عمق بازار نمایان می شود، از این رو می توان ادعا کرد تورم می تواند بورس را شکوفا کند اما واقعی نیست و زمانی رشد بورس شکوفا می شود که نرخ رشد آن بر مبنای نرخ رشد اقتصادی باشد.
آیا رشد شاخص بورس بنیادی بوده است؟
شاخص بورس تهران در چند ماه گذشته تحت تاثیر رشد قیمت دلار رشد خود را آغاز کرده است، در حالی که شرایط تحریمی همچنان پابرجاست و سیاست های دولت در راستای افزایش عوارض صادراتی و... بوده و همین موضوع مانعی بر سر راه ادامه رشد بازار بود.
بورس زمانی می تواند یک رشد واقعی داشته باشد که شرکت ها رشد سودآوری داشته باشند در غیر اینصورت رشد شاخص بورس در نتیجه رشد تورم یک عامل کاذب است و نمی تواند به صورت پایدار ادامه داشته باشد، به همین دلیل سیاست های کلان اقتصادی کشور در تعیین جهت بازار اهمیت ویژه ای دارد
یک کارشناس اقتصادی در گفتگو با خبرنگار بازار ضمن اشاره به اینکه رشد بازار سرمایه با رشد اقتصادی کشور ارتباط مستقیمی دارد، گفت: بورس زمانی می تواند یک رشد واقعی داشته باشد که شرکت ها رشد سودآوری داشته باشند در غیر اینصورت رشد شاخص بورس در نتیجه رشد تورم یک عامل کاذب است و نمی تواند به صورت پایدار ادامه داشته باشد، به همین دلیل سیاست های کلان اقتصادی کشور در تعیین جهت بازار اهمیت ویژه ای دارد.
حمید میرمعینی با بیان اینکه اثر تورمی بر شاخص کل بورس با تاخیر اتفاق می افتد و ماندگار نیست، اظهار کرد: در شرایط کنونی بخشی از رشد بازار تحت تاثیر اثر رشد قیمت ارز بر درآمد شرکت های صادرکننده است، به همین دلیل بازدهی ای نمادها با سود آنها متناسب است.
به گزارش بازار، در حال حاضر بازار در محدوده مقاومت یک میلیون و هشتصد هزار واحد قرار دارد که از نظر روانی و تکنیکال حفظ آن اهمیت بالایی دارد، زیرا بسیاری از کارشناسان اقتصادی معتقدند اگر اصلاح شاخص با کندل های بزرگ اتفاق بیفتد به دلیل اینکه بازار سرمایه ایران کارآمد نیست می تواند اصلاح را عمیق تر کند، زیرا بورس ایران در مرحله نخست واکنش تورمی به تغییرات اقتصادی داشته و به سادگی می تواند از دست برود.
نظر شما