بازار؛ گروه استان ها: «صدف کوهی» ماده ای معدنی است که از تجمع سنگ و سخت شدگی پوسته و اسکلت صدف ها تشکیل شده و به دلیل داشتن کلسیم، پس از استخراج و فرآوری در صنعت دام و طیور مورد استفاده قرار می گیرد. عنصر «کلسیم» موجود در پودر صدف کوهی در استخوان سازی و انعقاد خون دام و طیور نقش موثری دارد. گلستان ذخیرگاه این ماده باارزش در خاورمیانه بوده اما علی رغم این که این صنعت می تواند در ایجاد اشتغال و ارزآوری نقش داشته باشد، توجه جدی به آن نشده است.
صدف کوهی، در صنایعی از جمله داروسازی، مواد آرایشی و بهداشتی، رنگ سازی، کارخانه های سیمان، کلید و پریز، ظروف ملامین و عایق های رطوبتی، صنایع پی وی سی، تهیه کود و غیره هم می تواند مورد استفاده قرار می گیرد اما با وجود اکتشاف آسان، ایجاد صنایع تکمیلی آن مورد غفلت واقع شده است.
برای اطلاع از نحوه کاربرد این ماده معدنی و چالش های پیش روی این صنعت، خبرگزاری بازار با «احمد جوادی»، مدیرعامل شرکت آریا صدف ایرانیان و دانش آموخته معدن گفتگو کرده که در ادامه خواهد آمد. وی بهره بردار دو معدن «آق وند» و «کانسار جویان» بوده و ۱۵ سال فعالیت معدن کاری دارد و صنعت، معدن و بازرگانی را در شکل کوچک تر انجام می دهد.
* در گلستان چند معدن صدف کوهی وجود داشته و معادن شما چقدر ذخیره دارد؟
۱۳ معدن ثبت شده صدف کوهی در گلستان داریم که برخی از آن ها به دلیل عدم وجود سرمایه گذار و نبود جاده دسترسی بهره برداری نمی شود؛ البته برخی از معادن هم باطله زیادی داشته و صرفه اقتصادی بهره برداری ندارد.
صدف کوهی، در صنایعی از جمله داروسازی، مواد آرایشی و بهداشتی، رنگ سازی، کارخانه های سیمان، کلید و پریز، ظروف ملامین و عایق های رطوبتی و ... کاربرد دارد
معادن صدف کوهی استان به دو بخش تقسیم می شود که بخشی صدفی و دوکفه ای است و بخشی هم صدف نیست بلکه مرجانی و متفاوت تر است اما ماهیتاً یکی بوده و نوعی کربنات کلسیم محسوب می شود. این معادن در دنیا بی نظیر بوده البته در آمریکا و دانمارک هم این نوع ماده یافت می شود. صدف کوهی از بقایای شکم پایان و دوکفه ای ها دومیلیون سال پیش است که بر اثر پس رفت آب دریا کوه های صدفی شکل گرفته و هر چه جذب این ماده بیشتر باشد خریدار بهتری هم دارد.
با این معادن، گلستان بهترین و بیشترین منبع کلسیم در دنیا را در اختیار داریم و ۳۷ تا ۳۹ درصد آن کلیسم خالص است. چیزی که برای مشتری حائز اهمیت است هم میزان کلسیم و پایین بودن سایر عناصر است.معدن آق وند و کانسار جویان که بهره برداری آن به عهده شرکت ما است ۲۰۰ هکتار وسعت داشته و بیش از دو میلیون تن ذخیره قطعی دارد.
* صدف کوهی چه کاربری دارد؟
صدف کوهی بیش از ۵۴ مورد استفاده دارد و در صنایع مختلف مانند شیشه سازی، سرامیک، عایق های رطوبتی، ساخت مواد نانو، پلاستیک و ظروف یکبار مصرف، خمیردندان، لاستیک سازی، پلاستیک سازی، صنایع سیمان و ساختمان، دام و طیور و آبزیان کشاورزی، کودهای ارگانیک غیره استفاده می شود. استفاده در صنعت دام و طیور باید در اولویت آخر باشد و دورریز آن را باید در این صنعت استفاده کرد اما پرکاربردترین موارد مصرف در این صنعت است.
* با توجه به جدید بودن این ماده آیا تجهیزات فرآوری وجود دارد؟
دستگاه های خاصی که برای تبدیل این مواد نیاز است وجود ندارد و ما از سایر دستگاه ها مانند سنگ شکن استفاده می کنیم در حالی که سختی صدف کوهی با سختی سنگ کوهی متفاوت است در نتیجه آن جواب که باید را نمی گیرد. با توجه به سختی، دستگاه مختص صدف کوهی ساخته نشده و نیاز است که مهندسان در این زمینه پژوهش و بررسی کنند.
* چرا بیشترین موارد مصرف این ماده در دام و طیور است؟ آیا شما به سمت مصارف دیگر هم رفته اید؟
مسأله این است که بازاریابی که طی این سال ها انجام شده فقط در مورد دام و طیور و آبزیان بوده و ورود به بازار جدید مستلزم پژوهش و بازاریابی جدید است. در زمینه میکرونیزه (پودر کردن) اقداماتی کردیم و تولیدات آزمایشی داریم و اگر به تولید انبوه برسد می توان در زمینه صنعتی هم استفاده شود.
صدف کوهی از بقایای شکم پایان و دوکفه ای ها دومیلیون سال پیش است
در بخش تحقیق و توسعه شرکت به سمت این خواهیم رفت که این محصول را معرفی و در سایر زمینه ها بازاریابی کنیم و در حال حاضر هم برای استفاده از ایزوگام، پوشش دیوارهای جدید، صنایع ساختمانی، بتن سبک و چسب و غیره استفاده می شود در حال حاضر راحت ترین استفاده همان صنعت دام و طیور بوده که اکثر کارخانجات از آن استفاده می کنند.
* فرآوری صدف کوهی چگونه است؟
مواد اولیه کارخانه با دستگاهی مانند بیل مکانیکی و بلوز و لودر کنده شده و با کامیون بارگیری و به سمت کارخانه فرآوری حمل می شود. در کارخانه عملیات خردایش، دانه بندی، بسته بندی انجام می شود. عملیات خردایش هم به نحوی است که با ۱۸ دستگاه متفاوت و متوالی انجام و دانه بندی شده و با توجه به نیاز مشتری به صورت فله بارگیری می شود.
برای استفاده دام و طیور استاندارد و مسائل بهداشتی رعایت شده و آزمایشات لازم انجام می شود. سعی می کنیم که در دانه بندی محصول، خشک کردن محصول، بیشترین دقت را کنیم و سعی می کنیم در طول سال بین سه الی پنج روز حداکثر بارگیری ما باشد.
* صادرات هم داشته اید؟
تولیدات ما به اقصی نقاط کشور ارسال شده و بعضاً صادرات هم داریم و به کشورهایی همچون تاجیکستان، افغانستان، ترکیه و غیره صادرات داشته ایم. به دلیل تحریم ها و مشکلات موجود از جمله برگشت ارز و غیره، وضعیت بازار صادراتی سخت شده اما تلاش می کنیم سال بعد در این بخش فعالانه تر حضور داشته باشیم.
* چه میزان اشتغالزایی داشته اید؟
کارخانه در محور گنبدکاووس به اینچه برون واقع شده و ۳۵ کیلومتر با معدن فاصله دارد. کارخانه در محل اولین کارخانه صدف کوهی در کشور احداث شد. ما این کارخانه که تخریب شده بود را خریداری کرده و و تمام ماشین آلات آن را تعویض کردیم و سوله های جدید ساختیم.
در حال ۳۰ کارگر در بخش کارخانه به صورت مستقیم با ما کار می کنند و پنج نفر هم در بخش معدن با ما همکاری دارند. دفاتر فروشی هم در گرگان، آمل و گنبدکاووس راه اندازی کرده و علاوه بر آن دفاتر مجازی در سایر نقاط کشور از جمله شیراز، اصفهان، آذربایجان غربی و غیره هم داریم که نمایندگان فروش ما هستند.
* چه میزان تولید دارید؟
ظرفیت تولید ۱۰ هزار تن محصول در ماه را داشته ولی در حال حاضر پنج الی شش هزار تن تولید داریم.در بخش توسعه هم سال بعد قصد داریم کار را توسعه داده و خام فروشی نداشته باشیم. در حال حاضر دستگاه هایی خریداری شده و تصمیم داریم محصول را کامل پودر میکرونیزه کنیم که در صنایع دیگر استفاده شود.
* پیشنهاد شما برای معرفی این محصول چیست؟
اداره کل صنعت و معدن در این زمینه کمک می کنند و قرار است که رویدادی را هم برگزار کنند اما باید بخش خصوصی خودش فعالانه تر عمل کرده و با بخش دولتی همکاری کند تا این مواد بهتر و بیشتر معرفی شود.
مسأله این است که بازاریابی که طی این سال ها انجام شده فقط در مورد دام و طیور و آبزیان بوده و ورود به بازار جدید مستلزم پژوهش و بازاریابی جدید است
باید خلاقیت به خرج داد تا بهره وری بالاتری انجام شود. صنعت و معدن باید معدن کاران و کارخانجات را توانمندتر کند زیرا بیشتر ماشین آلات استیجاری و پیمانکاری است و هم اکنون یک دستگاه چهار الی پنج میلیارد تومان هزینه دارد و بابت تحریم ها ماشین آلات هم وارد نمی شود و به دستگاه کارکرده هم گمرک اجازه ورود نمی دهد.معرفی به بانک هم مهم است و بانک ها باید بپذیرند که یک معدنکار بهره بردار معدن است و پروانه بهره برداری معادن را به عنوان ضمانت قبول کنند.
نظر شما