بازار، گروه استانها: چندی پیش خبرگزاری بازار استان سمنان مصاحبهای با رئیس بنیاد گندم کاران استان سمنان و دبیر خانه کشاورز این استان انجام داد که در آن اعلام شده بود قیمت گذاری گندم باید مورد بازنگری و اصلاح قرار گیرد موضوعی که بارها و بارها از سوی کشاورزان در دولت های قبل نیز بیان شد و مورد مطالبه قرار گرفت.
چند روز بعد از انتشار این مصاحبه موج پیام مردمی در بخش نظرات شما بحث داغ گندم کاری و قیمت گذاری را بار دیگر مطرح ساخت نظراتی که از هرگوشه ایران اسلامی بودند و هر کدامشان مشکلی را از کشاورزان بیان می کردند. این پیام ها و نظرات شما مخاطبان گرانقدر تحلیل بازار آنقدر وسیع و پرتعداد بود که ما را بر آن داشت تا در یک گزارش مجزا نه تنها به این پیام ها بپردازیم بلکه نظرات کارشناسان را هم درباره نظرات شما عزیزان جویا شویم.
گرانی تولید
همراهان این رسانه میتوانند نقطه نظرات خود را در بخش نظرات شما در انتهای اخبار و گزارشهای تولیدی خبرگزاری تحلیل بازار استان سمنان بگذارند تا به آنها بپردازیم نظرات شما و سوژه هایتان علی رغم دلگرمی ما سبب می شود تا به مسائلی که اقتصاد کشورمان به آن مبتلا است، از زوایای دیگری نیز پرداخته شود.
پیش از آن اما باید گفت محمد حسین خنکال رئیس بنیاد گندم کاران استان سمنان در مصاحبه با خبرنگار بازار چه گفته بود، نگاهی به خلاصه این مصاحبه میاندازیم که در آن خنکال توضیح داد: افزایش قیمت کود پایه پتاس، فسفات از جمله عواملی است که ما خواستار افزایش قیمت گندم هستیم، پتاس حدوداً ۱۳۵ درصد گرانتر شده و این مهم باعث مشکلات در زمینه تولید گندم میشود.
کودها گران شده است
رئیس خانه کشاورز استان سمنان همچنین با بیان اینکه فسفات نیز ۱۲۰ درصد افزایش قیمت در حدفاصل کشت اول سال زراعی جاری داشته است، بیان کرد: کودهای ریزمغذی و سموم نیز افزایش ۱۰۰ درصدی قیمت داشته است. کشاورزان استان سمنان بارها به ما مراجعه کرده و گلایه دارند که هزینههای تولید با قیمت خرید همخوانی ندارند.
افزایش قیمت کود پایه پتاس، فسفات از جمله عواملی است که ما خواستار افزایش قیمت گندم هستیم
وی با بیان اینکه کشاورزان اعتقاد دارند که باید قیمت گندم با توجه به تورم تغییر کند، ابراز کرد: تمام این مسائل را در نامهای خطاب به بنیاد گندم کاران کشور بازتاب یافته و امیدواریم که این موضوع مورد پیگیری قرار گیرد. ما معتقد هستیم که تجدید نظر و افزایش قیمت گندم در سال جاری با توجه به افزایش هزینه های تولید، باید صورت گیرد.
زیر ۲۵ هزار تومان صرفه ندارد
برخی پیامهای شما همراهان که البته به دلیل وسعت تعدادشان نمی توان به همه آنها پرداخت نیز به این شرح است: کاربری به نام کشاورز می نویسد: گندم زیر ۲۵ هزار تومان بصرفه نیست کود پتاس و تقویتی و ۲۰۲۰ از ۶۰۰ هزار تومان به سه میلیون و ۳۰۰ هزار تومان گران شده است و اصلا بصرفه نیست.
کاربر دیگری که نام خود را ذکر نکرده بیان داشت: هزینه های کشت و قیمت ادوات بسیار بالا رفته و قیمت گندم قطره چکانی افزایش می یابد این چند سال دیم کاران به علت خشکسالی پیاپی زیان دیده اند قیمت گندم بایستی ۲۰ هزار تومان باشد سجاد کاظمی زیر پیام کاربر قبل می نویسد: قیمت گندم زیر کیلویی۲۰ هزار تومان باشه سال دیگه هیچ کس گندم نمیکاره اون وقت باید با قیمت دوسه برابر وارد کنن.....
دیگر کاربر بیان می کند: قیمت گندم باید بالای ۲۰ هزار باشه، کشاورر زیر قرض بدهی نابود شده ، قیمت و بالا ببرید و گرنه تحویل نمیدیم علی نیز می نویسد: قیمت باید بالای ۲۰ هزار باشه و گرنه کشاورز باید زمین شو بفروشه بدهی هاشو بده.... دیگر کاربر که نام خود را قید نکرده نیز میگوید: اگه اینجوری پیش بره با این همه افزایش قیمت کود و قیمت ادوات، دیگه هیچ کس گندم نمیکاره
گندم خود به دولت تحویل نمی دهم
علی کشاورز می نویسد: بنده ازکشاورزان باسابقه استان همدان هستم اگر گندم ازکیلویی ۲۰هزارتومان کمترشود، یک کیلو گندم به دولت تحویل نخواهم داد کاربر بعدی از کرمانشاه معتقد است: من خودم پارسال ۲۰هکتار گندم دیمی بیمه کردم چهار میلیون دادن و جالب اینجاست کرمانشاه خشکسالی ۱۰۰درصد بود امسال بیمه نکردم و چند بار هم از جهاد تماس گرفتند.
گندم زیر ۲۵ هزار تومان بهصرفه نیست
یک کاربر در پیام کوتاه نوشته است: گندم باید قیمتش نصف یه دلار باشه تا بصرفه کاربری بنام سعید معقد است: متاسفانه درکشور ما فقط تولیدکنندگان هستند که ضرر ناکار آمدی مسئولان را میبینند گندم قیمت زیر ۲۰ تومن صرفه نداره با این گرونی هیچ توجیح اقتصادی ندارد دیگر کاربر هم مینویسد: سال ۹۶ دلار هزار تومان بود گندم ۹۰۰ تومان بوده حالا دلار ۴۵ برابر شد گندم هم باید ۴۵ برابر بشود تا زیان ده نباشد
ناشا کاربر دیگر می نویسد: من خودم کشاورزم و با تجارب خودم می گویم. متوسط عملکرد گندم دیم سه تن و آبی پنج تن در هکتاره و خرج هر هکتار ده میلیون تومان؛ پول سه تن گندم می شود ۴۰ میلیون و هر هکتار گندم دیم ۳۰میلیون تومان سود دارد و گندم آبی بالای ۵۰ میلیون؛ سه هکتار گندم بکاری درآمد یکسال کارمند دولت درآمد داری. مردم الکی نق میزنن. پارسال دوبرابر شد انتظار دارن هرسال دو برابر بشود. اگر قیمت گندم بیش ازین بالا بره خیلی از مردم نمیتوانند نان خالی بخورند چون تورم دو برابر الان می شود. پس قناتت داشته باشید.
هزینههای کشاورزی
به محض اینکه کاربر ناشا این نظر را داد تعداد زیادی مخالف با نظر وی به او اینطور پاسخ دادند: چطور حساب کردی هکتاری ۱۰میلیون خرج داره؟ هر هکتار ابی فقط ۳۰۰کیلو بذر میبره کیلویی ۱۵هزار تومان سم کود پول اجاره زمین پول اب تراکتور اینها را حساب کردی اصلا تو اصلا کشاورز نیستی.
یا کاربر دیگر نوشت: دوست عزیز اگر واقعا کشاورزی بگو چه جور کاشتی هزینه اش ۱۰ میلیون شده اجاره زمین با آبش هکتاری ۵۰ میلیون شده ادوات هکتاری ۱۰ میلیون میشه بذر و کود فقط برای کاشت ۱۰ میلیون کود و سم بهاره ۱۰ میلیون میشه برداشتش پنج میلیون میشه هزینه شما چه طور ۱۰ میلیون شده ؟؟
هزینه تراکتور و ادوات گران شده است
سعید مکسایی هم نوشت: برادر برا یک هکتار هزینه تراکتور برا آماده کردن زمین پنج میلیون دو بار سم بزنی یک میلیون کمباین هم دیگه سه تومن میشه هکتاری پنج تومان فقط بذر میشه اگه آب و زمین برا خودتم باشه با کود و سم حداقل شش میلیون زحمتش هم خودت بکشی۲۰تومن خرج داره گندم زیر ۲۰تومن باشه واقعا نمی صرفد.
پیام ها بسیار هستند اما سراغ محمد حسن رضوانی کشاورز و کارشناس کشاورزی می رویم وی از طریق فضای مجازی و به درخواست خبرنگار بازار در ۷۲ ساعت پیش از مصاحبه تمام کامنت های مردمی را خوانده تا از او درباره نظرات مردم سوال کنیم و وی اینطور پاسخ دهد: کشاورزان به واقع درست می گویند صحبت منطقی است چرا که شما باید در زمان قیمت گذاری هزینه تولید را هم در نظر بگیرید.
رضوانی بیان کرد: هر قلم کالایی که باید در زمینه کشاورزی تولید شود چندین عامل را نیز در درون خود دارد شامل زمین، آب، کود، ادوات، کارگر و هزینه هایی که اصلا به چشم نمی آید مانند حمل و نقل، سوخت، برق حتی کسورات و هدر رفت و ... لذا شما نمی توانید برای کالایی که تولیدش برای شما ۱۵ هزار تومان هزینه دارد توقع فروش ۱۷ هزار تومانی داشته باشید چرا که آن تولید کننده نیز خانواده دارد مخارج دارد و باید ارتزاق هم کند.
وی با اشاره به اینکه یک کاربر اعلام کرده بود که کشاورز اندازه کارمند درآمد دارد این نظر عمق عدم آگاهی مردم ما نسبت به کار کشاورزی است چرا که کشاورزی اگر۱۰ برابر حقوق یک کارمند در سال درآمد نداشته باشد باید درب آن را بست زیرا کسی مغز و عقل خود را از دست نداده که زمین و کود و بذر و آفتاب و سرما زدگی و گرما و کنار خانواده بودن و تفریح و مسافرت و همه چیز را رها کند یک عمر جان بکند که برای مردم دیگر غذا تامین کند، تاکید کرد: کارمندی که عنوان می شود آیا ۲۴ ساعت می تواند یک پا یک باغ را آبیاری و بیل بزند؟ لذا این نظر بسیار ناجوانمردانه است.
هزینه ها باید جبران شود
این کارشناس کشاورزی با بیان اینکه وقتی پزشک ماهی ۵۰ میلیون تومان درآمد دارد مردم می گویند دو دهه درس خوانده سختی کشیده اما نوبت به کشاورز که می رسد فکر می کنند کشاورزان نشستهاند چای هیزمی میخورند منتظر هستند که از زمین پول در بیاید، گفت: مشکل ما دقیقاً در همین زمینه است که قیمت گذاران کمترین تصوری از کار کشاورزی ندارند.
کشاورزان به واقع درست می گویند صحبت منطقی است چرا که شما باید در زمان قیمت گذاری هزینه تولید را هم در نظر بگیرید
رضوانی با بیان اینکه تنها راه نجات کشاورزی ایران این است که از بخش دولتی خارج و به بخش خصوصی واگذار شود، بیان کرد: تا زمانی که پای دولت در کفش تولید کننده باشد همین آش و همین کاسه خواهد بود و مشکلات رفع نمی شود اگر دولت تولید کننده خوبی بود امروز صنایع دولتی ما مانند ایران خودرو و سایپا باید در منطقه و خاور میانه می درخشیدند نه اینکه تولیداتشان مورد تمسخر و جوک سازی مردم باشد لذا انتهای اقتصاد دولتی همین است یا ورطه نابودی یا دشواری و کلافگی؛
وی با بیان اینکه اگر امروز خشکسالی است اگر امروز کود گران می شود اگر امروز ادوات کشاورزی میلیارد ها تومان قیمت دارند این دولت است که مقصر است، افزود: هیچ کشاورزی هیچ مردمی هیچ کارمندی هیچ باغداری مسئول تورم نیست بلکه سیاست مداران هستند که تورم را ایجاد می کنند.
یارانه دولت و ضرورت تغییر رویه
این گزارش را با نظر حسین یک مخاطب به پایان می بریم که اعلام کرد: نمیدانم چرا دولت بجای این که یارانه گندم رابه کشاورزداخلی بدهد تا کشاورز برای تولیدتلاش بیشتری بکند یارانه گندم را به کشاورز خارجی میدهد. هم اکنون یک تن گندم خارجی برای دولت ۷۲۰ دلار آب میخورد.
در خاتمه باید گفت بهره برداران بخش کشاورزی واقعاً با تصمیمات نادرست دولتمردان به این باور رسیده اند که باید دولت از تولید فاصله بگیرد وگرنه وضعیت همین است که شاهد هستیم. از سوی دیگر تولید در بخش خصوصی روز به روز در رقابت کیفیت و قیمت پائین تر قرار می گیرد اما در اقتصاد دولتی روز به روز شاهد افزایش قیمت هستیم که هیچ توجیهی هم برای آن وجود ندارد.
مانند پژوه ۲۰۷ که هنوز کسی نمی داند چرا باید به یک میلیارد تومان نزدیک شود در صورتی که در دیگر کشورها حتی هشت هزار دلار هم قیمت ندارد. بالاخره باید دید که آینده کشاورزی ایران که آسمان ابری دارد چه می شود. از شما همراهان خوب خبرگزاری بازار ضمن تقدیر برای ارسال بالغ بر ۴۰ پیام و کامنت درخواست می کنیم بازهم پیام ها و نقطه نظرات خود را برای ما در بخش پیام های شما ارسال کنیم.
نظر شما