بازار؛ گروه استانها: واحدهای تولیدی و صنعتی خراسان جنوبی همواره به دلیل دوری از مرکز و نبود مواد اولیه در دسترس و هزینههای بالای حمل و نقل مشکلاتی داشتهاند. اما اکنون باتوجه به افزایش نرخ ارز و تورم و نبود ثبات قیمت با مشکلات بیشماری در راستای کمبود نقدینگی و تعدیل نیرو روبهرو هستند که زنگ خطری برای استان مرزی خراسان جنوبی است.
در همین راستا جلسه شورای گفتوگوی دولت و بخش خصوصی استان خراسان جنوبی برای ارائه راهکار رفع مشکلات منابع مالی این بخش تشکیل شد.
صدور کارت بازرگانی در داخل استان
رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی بیرجند در زمینه صدور کارت بازرگانی واحدهای تولیدی بزرگ در داخل استان خراسان جنوبی گفت: لازمه آن سیاستهایی است که در این زمینه دیده شود.
محسن احتشام تصریح کرد: با اجرایی شدن این کار وجوه پرداختی این واحدها به اتاق بازگانی بیرجند واریز میشود که نه تنها در بخش منابع مالی اتاق کمک کننده است، بلکه برای توسعه اقتصادی خراسان جنوبی نیز از اهمیت بالایی برخوردار است.
وی اظهار کرد: اکنون سیمان قاین و کویر تایر با این موضوع موافقت کردهاند و برای صدور کارت بازرگانی مواد نسوز کشور در داخل استان هم اقدامات و همکاریهایی باید دیده شود.
به گفتۀ وی مزایایی هم برای این واحدها دیده شده که از جمله آنها میتوان به دورههای آموزشی رایگان، ورود هیئت تجاری به واحد و شرکت در غرفههای استان برای نماشگاههای خارجی اشاره کرد.
تدوین بسته راهکارهای تأمین منابع مالی واحدهای صنعتی
رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی بیرجند تأکید کرد: در زمینه تأمین منابع مالی واحدهای صنعتی لازم است که بسته راهکارهای تأمین منابع مالی تدوین و تمام دستگاهها و ارگانهای دولتی ملزم به اجرای آن شوند.
احتشام درباره تأمین منابع مالی از طریق بانکها نیز عنوان کرد: مدیران بانکها کمک میکنند ولی گویا مشکل در زمینه محدودیت منابع است.
وی اضافه کرد: بانکهای تخصصی در دیگر استانها حتی واحدهای تولیدی و صنعتی را افتتاح و حمایتهای مالی بالایی میکنند، که در خراسان جنوبی اینگونه نیست.
رئیس اتاق بازرگانی بیرجند با بیان اینکه اگر دغدغه اشتغال داریم نیاز به حمایت واحدهای صنعتی وجود دارد، گفت: نزدیک به اتمام سال هستیم و هنوز تسهیلات تبصره ۱۸ اختصاص نیافته است.
به گفتۀ وی کمبود منابع و محدودیتهای حمایتی باعث کاهش انگیزه کارآفرین، صادرکننده و تولیدکننده میشود، به عنوان نمونه زمانیکه کارآفرین میبیند ارزش تولید او به اندازه وثیقه برای دریافت تسهیلات نیست به دیگر استانها خواهد رفت.
احتشام بیان کرد: نتیجه پروندههای ارائه شده صنایع را در برخی از بانکها در عرض یک ماه و برخی از بانکها باگذشت شش ماه دیده میشود، که باید راهکاری برای رفع این مشکلات دیده شود.
تعدیل ۱۸۰۱ نفر به دلیل تورم و کاهش تولید
رئیس کمیسیون صنعت اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی بیرجند هم عنوان کرد: با تورم و برداشتن یارانهها از روی اقلام، بخشی از واحدهای تولیدی و صنعتی با مشکل کمبود نقدینگی روبهرو شدهاند.
محمدعلی رمضانی تصریح کرد: در این شرایط تسهیلات بانکی برای واحدهای صنعتی حدود ۸ درصد کاهش پیدا کرده است.
وی تأکید کرد: این در حالی است که ۳۳ درصد اشتغال پایدار خراسان جنوبی در حوزه صنعت و معدن قرار دارند و به دلیل افزایش قیمت مواد اولیه و کاهش تولید، شاهد تعدیل نیروی حدود یک هزار و ۸۰۰ نفر هم بودهایم.
به گفتۀ وی نیاز است که تسهیلات تکلیفی و تسهیلات از منابع داخلی بانکها افزایش پیدا کند و سهم بیشتری را برای بخش صنعت در نظر بگیرند.
رئیس کمیسیون صنعت اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی بیرجند اظهار کرد: زمانی که واحدهای تولیدی و صنعتی بزرگ این وضعیت را میبینند دیگر امکان ندارد حسابهای بانکی خود را به داخل استان منتقل کنند.
رمضانی ادامه داد: برای خراسان جنوبی سقف پرداخت تسهیلات تا ۱۵ میلیارد تومان بوده و بانکها در تهران هم کمتر از ۳۰ میلیارد تومان را ترتیب اثر نمیدهند و آن را مبلغ اندکی میدانند.
وی بیان کرد: با توجه به این مشکلات صنعتگر استان ناامید شده و به استان دیگری میرود و لازم است برای رفع این مشکل سقف پرداختیها را از طریق منابع بانکی افزایش داد.
کوچ سرمایهگذاران از خراسان جنوبی
مدیرعامل شرکت مهراس کویر نیز در این جلسه بیان کرد: ما شاهد کاهش منابع بانکی هستیم و مدیران باید بدانند که با پشت میز نشستن منابع مالی آنها افزایش پیدا نمیکند.
محمودرضا یوسفی اعلام کرد: واحد تولیدی داریم که برای دو و نیم میلیارد تومان به زاهدان رفته و به همین راحتی سرمایهگذار از استان کوچ کرده است.
وی تأکید کرد: اگر به دنبال ورود حساب بانکی واحدهای تولیدی بزرگ خراسان جنوبی به داخل استان هستیم باید بستر بانکی درستی را هم فراهم کنیم.
به گفتۀ وی تسهیلات ۱۰ تا ۱۵ میلیارد تومانی هیچ فایدهای ندارد و بانکها باید توانایی پرداخت تسهیلات ۵۰ میلیارد تومانی را داشته باشند.
مدیرعامل شرکت مهراس کویر با بیان اینکه لازم است اختیارات مدیران شعب بانکهای استان افزایش پیدا کند، گفت: در بخش وثایق نیز بانک مرکزی یک آییننامه دارد ولی بانکهای خراسان جنوبی براساس آییننامههای داخلی خود عمل میکنند که نیاز به رسیدگی دارد.
منابع مالی براساس میزان مصرف
دبیر کمیسیون هماهنگی بانکهای خراسان جنوبی هم در پاسخ به این مشکلات گفت: ما در پرداخت تسهیلات رشد داشتهایم و آمار ارائه شده را قبول نداریم.
محمدعلی زرنگ تصریح کرد: در دی ماه سال جاری ۳۰۴ هزار میلیارد تومان منابع استانی بوده که حدود ۲۷۰ میلیارد تومان میزان مصرف خراسان جنوبی در نظر گرفته شده و به طور کامل این مبلغ پرداخت شده است.
وی اظهار کرد: برای افزایش منابع داخلی بانک نیاز به حسابهای قرضالحسنه است که در استان سهم بسیار اندکی دارد و بیشتر حسابها منابع کوتاه مدت و بلندمدت و منابع گران قیمت هستند.
به گفتۀ وی براساس سیاست انقباضی، منابع مالی براساس میزان مصرف است و در خراسان جنوبی حتی امسال به دلیل همین سیاست ما کاهش سقف اختیارات شعب را داریم.
بروکراسی بالای برخی از بانکها
سرپرست سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان جنوبی نیز عنوان کرد: ممکن است افزایش پرداخت تسیهلات را داشته باشیم ولی به دلیل تورم و افزایش نرخ ارز شاهد افزایش ده برابری سرمایه در گردش واحدها هم هستیم.
حامد حسننژاد تصریح کرد: منابع مالی بانکها به دلیل محدودیتها توانایی پرداخت این میزان را ندارند که نیاز به سیاستگذاریهای دیگری است.
وی به بروکراسی اداری بالای برخی از بانکها اشاره کرد و گفت: برخی از بانکها برای دریافت مدارک متعدد سختگیریهای شدیدی دارند که این پروسه را طولانی میکند و حتی برخی دیگر امکان دریافت تسهیلات را هم ندارند.
به گفتۀ وی برای اینکه محل اجرای طرح به عنوان وثیقه قرار گیرد نیاز به اعتبارسنجی است که به راحتی قابل اجراست و بانکها همکاری کنند.
حمایت همه جانبه قوه قضا از واحدهای صنعتی
دادستان عمومی و انقلاب مرکز خراسانجنوبی هم در این جلسه به حمایت از واحدهای صنعتی و تولیدی تأکید کرد و گفت: برای تولید، طرح داشته باشید چرا که امنیت استان مرزی مانند خراسان جنوبی را همین واحدهای صنعتی و مردم تأمین میکنند.
حجتالاسلام علی نسائی ادامه داد: حوزه صنعت با اشتغالآفرینی باعث ثبات جمعیت، حتی برگشت جمعیت را به همراه دارد که برای استان ما از اهمیت فراوانی برخوردار است.
وی اعلام کرد: دادستانی و قوه قضایی حمایت همه جانبه از بخش صنعت خواهد داشت و نمیگذاریم بخش از دستگاههای دولتی و خدمات رسان مشکلاتی برای این حوزه ایجاد کنند.
به گفتۀ وی قوه قضاییه برای پیگیری رفع مشکلات، همکاری با بخش تولید و صنعت خواهد داشت.
مشکلات انتقال صنوف آلاینده
مدیر عامل شرکت تعاونی ساماندهی صنوف آلاینده بیرجند در بخشی دیگر از این جلسه به مشکلات انتقال صنوف آلاینده از داخل شهر اشاره کرد.
احسان نجارباشی از روند کند آسفالت شکافی برای انتقال گاز به این شهرک گلایه کرد و گفت: این موضوع سه ماه است که به طول کشیده و هنوز به اتمام نرسیده است.
وی بیان کرد: نیاز است که برای اجرای هر چه سریعتر این پروژه دستگاههای ذیربط و خدمات رسان توجه ویژه نشان دهند.
به گفتۀ وی با رسیدگی به این وضعیت شاهد رفع مشکلات بسیاری خواهیم بود و وظیفه اجتماعی خود را برای استان انجام خواهیم داد.
شهردار بیرجند در پاسخ به این مشکلات گفت: هزینههای بسیار بالایی برای شهرداری به همراه دارد ولی در حال اجرایی شدن است.
مهدی بهترین درباره اراضی که متعلق به شهرداری بوده و به این صنف واگذار شده است، عنوان کرد: بعد از دو سال که از استقرار این واحدها بگذرد و اهلیت آنها ثابت شود املاک به آنها داده خواهد شد.
ایجاد پکیجهایی برای رفع مشکلات مالی واحدهای صنعتی
معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری خراسان جنوبی در پاسخ به مشکلات حوزه مالی واحدهای صنعتی و تولیدی و درخواستهای آنها گفت: تأمین منابع مالی از طریق بانکها فقط یکی از روشها است و باید به دیگر شیوهها به موازات آن توجه شود.
جواد اشرفی تصریح کرد: بستههای کاملی در راستای حمایت از بخش خصوصی و واحدهای صنعتی تدوین شود تا حمایتهای مالی از بخشهای مختلف وجود داشته باشد.
وی افزود: به عنوان مثال برای واحدهایی که در سرما خسارت دیدهاند با اداره مالیات رایزنی شده که در بخش مالیاتی این حوزه را ببینند و این خود یکی از راهکارهای تأمین کمبود نقدینگی واحدها است.
به گفتۀ وی منابع مالی بانکها محدود است و تبصره ۱۸ به تازگی ابلاغ شده چرا که تا اواسط سال تبصره ۱۸ سال قبل در حال تخصیص بود، در تبصره ۱۶ هم که برای مشاغل خرد و خانگی است چندان فایدهای برای واحدهای صنعتی ندارد.
اشرفی اعلام کرد: نیاز است که واحدهای صنعتی از راهکارهای نوین مالی مانند اوراق گام هم بهره ببرند تا فقط وابسته به منابع مالی بانکی نباشیم.
فروش اراضی شهرک صنوف آلاینده
معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری خراسان جنوبی در بخش از سخنان خود به صنوف آلاینده هم اشاره کرد و گفت: یک گلایه از این حوزه وجود دارد چرا که اقدام به آگهی برای فروش اراضی در شهرک صنوف آلاینده کردهاند.
اشرفی خاطر نشان کرد: در سال جاری اقدامات خوبی برای راهاندازی و اتمام کار این شهرک انجام شد و اعتبارات خوبی نیز ارائه شده است.
وی تصریح کرد: لازم است که مشخص شود تمام این کارها برای مردم و کاسبهای واقعی بوده یا برای دلالان ما این کار را انجام دادهایم.
به گفتۀ وی مسئولان مربوطه هر چه سریعتر در این زمینه اقداماتی انجام دهند تا از این کار جلوگیری شود، در غیراینصورت با ادامه این روند ما اقدامات قهری را انجام خواهیم داد.
نظر شما