۱۰ بهمن ۱۴۰۱ - ۲۳:۳۵
نگرانی‌ها از حذف یارانه کود در بودجه سال ۱۴۰۲

نگرانی‌ها از حذف یارانه کود در بودجه سال ۱۴۰۲

تصویب و اجرای بند ج تبصره ۸ لایحه بودجه ۱۴۰۲، به منزله تهدید خودکفایی کشور در محصولات اساسی و امنیت غذایی است.

به گزارش بازار، حذف یارانه کود در لایحه بودجه ۱۴۰۲ موضوعی است که موجب نگرانی کشاورزان و انتقاد تشکل‌های بخش کشاورزی گردیده، در این خصوص عطاءالله هاشمی رییس بنیاد ملی گندمکاران گفت: در تمام کشورهای دنیا، دولت‌ها با پرداخت‌های نقدی، تامین نهاده‌ها، نوسازی مکانیزاسیون و اعطای تسهیلات به کشاورزان از بخش کشاورزی و افزایش تولید محصولات کشاورزی حمایت می‌کنند.

نگرانی‌ها از حذف یارانه کود در بودجه سال ۱۴۰۲وی ادامه داد: چون کشاورزی دیربازده و کم سود است، اگر حمایت دولت‌ها نباشد، کشاورزان در تامین معیشت دچار مشکل شده و در نهایت تامین امنیت غذایی به مخاطره می‌افتد و کشور ما هم از این قاعده مستثنی نیست.

هاشمی با انتقاد از رویکرد حمایت از مصرف کننده به جای حمایت از تولید کننده، افزود: در سال‌های اخیر درخصوص نهاده‌های کشاورزی، حمایت‌های جسته و گریخته شده، ولی این حمایت‌ها قانونمند نبوده یا به نام کشاورز و به کام دیگران بوده، اما در دولت‌ها هر ساله این میزان حمایت‌ها را در تمام زمینه‌ها کاهش دادند.

وی اضافه کرد: در کشاورزی ۲ نوع کود شیمیایی مصرف می‌کنیم ۱- کودهای پایه مثل فسفات و پتاس که منشا خارجی دارد و وارداتی است ۲- کودهای ازته که در صنایع پتروشیمی داخل تولید می‌شود، کودهای پایه را کشاورزان به مبلغ گزاف می‌خرند و قیمت بالای این کودها، تاثیر منفی بر تولید محصولات اساسی مثل گندم دارد و موجب سوء تغذیه محصول و کم مصرفی کود می‌شود.

رییس بنیاد ملی گندمکاران با اشاره به مردمی سازی یارانه‌ها و اینکه کشاورز نهاده و خدمات را با ارز آزاد تهیه می‌کند، گفت: کشاورز امیدوار به یارانه کود بود که با همان قیمت بخرد، ولی در لایحه بودجه سال ۱۴۰۲ به مجلس که در بند ج تبصره ۸ آمده کشاورز باید کود، سم و نهاده‌ها را از بورس کالا تهیه کند که این دو مشکل اساسی دارد.

اول اینکه کشاورز با بورس و ادبیات بورس آشنا نیست و به هر نحوی وارد بورس بشود بازنده است، دوم اگر هم از بورس بخرد تابع قیمت آزاد بورس خواهد بود یعنی کشاورز باید با صادرکننده‌ها رقابت کند که این باعث می‌شود هزینه تولید کشاورز بالا برود، در تغذیه محصولش کوتاهی بکند، راندمان تولید پایین بیاید، کیفیت محصول افت می‌کند و در نهایت میزان تولید محصولات اساسی بشدت افت می‌کند که این امنت غذایی را به خطر خواهد انداخت.

نگرانی‌ها از حذف یارانه کود در بودجه سال ۱۴۰۲در ادامه، هاشمی تصویب و اجرای بند ج تبصره ۸ لایحه بودجه ۱۴۰۲ را به منزله خواندن فاتحه خودکفایی در محصولات اساسی به ویژه گندم دانست که کشور را دوباره به چرخه واردات انبوه محصولات کشاورزی سوق می‌دهد که این به صلاح مردم و کشور نیست.

وی به پیامدها پرداخت و گفت: درصورت تصویب و اجرای این موضوع، باید در قیمت تضمینی محصولات اساسی تجدیدنظر شود که با افزایش قیمت خرید تضمینی، کشور دچار تورمی تازه می‌شود یا اینکه اگر در قیمت خرید تضمینی تجدیدنظر نشود در تولید و تحویل محصولات اساسی مثل گندم به دولت، کشاورزان دچار تردید خواهند شد.

رییس بنیاد ملی گندمکاران در پایان تاکید کرد: خواسته کشاورزان و بخش کشاورزی از دولت و نمایندگان مجلس، حذف این بند از لایحه ۱۴۰۲ است.

کد خبر: ۲۰۳٬۴۲۷

اخبار مرتبط

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha

    نظرات

    • نظرات منتشر شده: 5
    • نظرات در صف انتشار: 0
    • نظرات غیرقابل انتشار: 0
    • محمد طاهری IR ۰۸:۳۲ - ۱۴۰۱/۱۱/۱۲
      9 3
      دیوار کوتاه تر از کشاورز و دامدار پیدا نکردن
    • محمد جواد IR ۱۲:۲۲ - ۱۴۰۱/۱۱/۱۲
      5 0
      چجوره گندم رو هم به قیمت صادرات کشاورز بفروشه و همه چیز رو هم آزاد بخره ی خواهشی از مسولین محترم دارم دست از سر کشاورز بردارید نه تعرفه گمرکی بزارید نه کود یارانه ای بدید تنها بخشی که توی تحریم داره کار خودشو جلو میبرم همین کشاورزی هست اینم بخاطر عدم ورود مسولین هست تجربه نشون داده هرجا مسولین وارد شدن خرابش کردن
    • سجاد IR ۱۸:۳۱ - ۱۴۰۱/۱۱/۱۲
      0 0
      در اکثر کشورهای پیشرفته دولت با همکاری جهاد کشاورزی و دانشگاه و تاجران جهت تولید بهتر محصول و حمایت از کشاورز وارد عمل میشن چطوری اینطوری تاجر با همکاری دولت و متخصصین کشاورزی متعهد میشه که مواد اولیه کود و سم و را در اختیار کشاورز قراردهد و قیمت تمام شده محصول قبل از شروع کار بسته میشه کشاورز هم زمین ومحصولشو به اون تاجر بده با خیال راحت که. محصولشو با این قیمت فروخته حالا نهاده رو دولت گران کند کشاورز ضرر نخواهد کرد
    • پوریا IR ۱۸:۴۳ - ۱۴۰۱/۱۱/۱۳
      0 0
      سلام ما از قیمت کود سفید سال ۱۴۰۱ راضی هستیم وامید است درسال های بعد هم همین جور باشد باسپاس
    • مندو IR ۱۰:۱۰ - ۱۴۰۱/۱۱/۱۷
      0 0
      وقتی دولتی سیاست های حمایتی خود را از کشاورزان که دو درصد آن جامعه هست که غذای ۹۸درصد دیگر را تهیه میکند بردارد اونوقت است که ببینیم چه به سر آن جامعه می آید، یکی بزن، ده تا بخور