بازار؛ گروه صنعت: خرید و فروش تراکتور که تا همین چند وقت یکی از بازارهای محبوب دلال ها بوده چند وقتی است که به ثبات رسیده است. ثباتی که سید محمد موسوی معاون صنایع ماشین آلات و تجهیزات وزیر صنعت، معدن و تجارت در گفتگو با بازار دلیل آن را افزایش تولید می داند. دیگر نه از تفاوت میلیونی قیمت بازار با درب کارخانه خبری هست و نه تقاضای کاذبی که به قصد سرمایه گذاری و کسب سودهای میلیونی خواهان خرید این ماشین کشاورزی بودند. البته بسیاری از کشاورزان نظری غیر از این داشته و مدعی اند که همچنان فیش نوبت خرید تراکتور به قیمت ۵۰ میلیون تومان معامله می شود. آنها از صف های طولانی و سال ها انتظار برای گرفتن یکی از ملزومات اصلی کشاورزی گله می کنند. با این وجود معاون وزیر صمت مدعی است که هم اکنون ظرفیت تولید تراکتور بیش از نیاز بازار و حدود ۳۰ هزار دستگاه در سال است.
به گفته او، صف هایی که در ماه های گذشته برای خرید تراکتور شکل گرفته بود، همانند صف هایی است که امروز برای خرید خودروی معمولی وجود دارد. حتی برخی مدعی بودند که بیش از ۶۵ هزار نفر در صف خرید این ماشین کشاورزی هستند. ولی وقتی تولید و عرضه افزایش پیدا کرد این مشکل برطرف شده و تقاضای خرید به ۲۵ هزار دستگاه برای سال زراعی جدید(از شهریور سال جاری تا شهریور سال ۱۴۰۲) کاهش یافته است.
بیش از ۶۵ هزار نفر در صف خرید تراکتور بودند. ولی وقتی تولید و عرضه افزایش پیدا کرد این مشکل برطرف شد و تقاضای خرید به ۲۵ هزار دستگاه برای سال زراعی جدید(از شهریور سال جاری تا شهریور سال ۱۴۰۲) کاهش یافته است
او با بیان اینکه تولیدکنندگان ماشین آلات کشاورزی یک کار جهادی کرده اند، گفت: افزایش تولید از ۲۳ هزار دستگاه به ۳۰ هزار دستگاه در شرایط فعلی کار ساده ای نیست اما تولیدکنندگان ما توانستند آن را انجام دهند.
به گفته او، با توجه به ظرفیت مازاد ۵ هزار دستگاهی که بین مقدار تولید و تقاضا وجود دارد، به دنبال برنامه ریزی برای صادرات تراکتورهای خود به سایر کشورها هستیم.
موسوی مدعی است که اختلاف قیمت بین تراکتور درب کارخانه و بازار آزاد به شدت کاهش یافته و به مقدار ناچیزی رسیده است. ضمن اینکه هرکس هم اکنون خواهان خرید نقدی باشد می تواند به راحتی ثبت نام کرده و تراکتور خود را دریافت کند.
برنامه ای برای افزایش قیمت نداریم
بسیاری از کارشناسان دلیل ورود سرمایه گذاران به بازار محصولاتی همچون تراکتور را در کاهش ارزش پول ملی و تورم بالا می دانند. به گفته آنها بسیاری از مردم برای حفظ قدرت خرید خود ناچار به سرمایه گذاری در بخش های مختلف شده اند. یک روز نوبت طلا و ارز است و روز دیگر نوبت بازار مسکن، خودرو و حتی تراکتور. بسیاری معتقدند که امروز برای هر خریدی، بهتر از فرداست.
با وجود نگرانی هایی که برای افزایش قیمت تراکتور وجود دارد اما معاون ماشین آلات وزیر صمت گفته که فعلا برنامه ای برای تغییر قیمت در دستور کار ما نیست.
نیازی برای عرضه تراکتور در بورس نداریم. عرضه در بورس فقط باید برای مواد اولیه و پایه صورت گیرد. البته عرضه خودروهای سواری در بورس به دلیل شرایط اضطراری حاکم بر بازار بود و یک استثناست این استثنا و شرایط خاص هم اکنون برای تراکتور وجود ندارد
او همچنین درباره احتمال ورود تراکتور به بورس هم گفته که نیازی برای عرضه در بورس نداریم. عرضه در بورس فقط باید برای مواد اولیه و پایه صورت گیرد. البته عرضه خودروهای سواری در بورس به دلیل شرایط اضطراری حاکم بر بازار بود و یک استثناست. این استثنا و شرایط خاص، هم اکنون برای تراکتور وجود ندارد.
معاون وزیر صمت همچنین با بیان اینکه برنامه ای برای تغییر در تعرفه واردات ماشین آلات و تجهیزان به کشور نداریم، درباره وضعیت واردات این بخش به کشور گفت: مقدار نیاز واردات ماشین آلات حدود ۵ میلیارد دلار است. البته این عدد متناسب با رشد صنعت در حال افزایش است.
نظر شما