به گزارش بازار، محمدجواد توکلی رئیس پژوهشکده امور اقتصادی، گفت: مالیات بر ثروت یا مالیات بر دارایی، در زمینه رفتارسازی بسیار مهم است و جنبههای تنظیمگری آن بیشتر از جنبههای درآمدی است و تا به حال در اقتصاد ایران مغفول مانده است.
به گفته او یکی از مهمترین اشکالات در اقتصاد ایران، عدم هدایت منابع به سمت فعالیتهای تولیدی است. بخشی از این مشکل به نظام بانکی مربوط است، اما اگر بخواهیم نظام بانکی اصلاح شود و هدایت منابع به سمت تولید محقق شود، باید ابتدا نظام مالیاتی اصلاح شود و فعالیتهای غیرمولد از صرفه بیفتد؛ بنابراین وضع صحیح مالیات بر ثروت ضمن ایجاد بازدارندگی در انباشت دارایی غیرمولد، منابع را به سمت فعالیتهای تولیدی سوق میدهد. مالیات بر ثروت در کوتاه مدت میتواند به افزایش درآمدهای دولت نیز منجر شود، ولی در میان مدت و بلندمدت اثر درآمدی آن کمرنگتر و جنبههای تنظیمگری و رفتارسازی آن مهمتر میشود.
او با اشاره به امکان نقش آفرینی شهرداریها در اخذ پایههای مالیاتی مربوط به مالیات بر ثروت، می گوید: زمینهای زیادی در محدوده شهرها وجود دارد که مالکان آنها صرفا باهدف کسب سود در آینده آنها را بلااستفاده گذاشتهاند و به طور مثال باید چنین زمینهایی در طول ۵ سال به طور کامل در مالکیت شهرداریها در بیایند و به این ترتیب عرضه زمین در شهرها به شدت افزایش مییابد که می تواند در کنترل قیمتها بسیار موثر باشد. نکته بسیار مهم اینکه اخذ مالیات بر ثروت به تقویت زیرساختهای اقتصادی نیز نیاز دارد و به طور خاص لازم است مواردی مثل کد پستی محل سکونت افراد اهمیت بیشتری پیدا کند و دادههای مربوط به نقل و انتقال پول نیز به درستی مورد استفاده قرار بگیرد.
نظر شما