بازار؛ گروه آب و انرژی: «بهره وری نیروگاه ها در زمستان به حدود ۴۰ درصد هم می رسد.» این جدیدترین گفته های سخنگوی صنعت برق در واکنش به اظهارات مسئولین شرکت ملی گاز است. محمدرضا جولایی مدیر دیسپچینگ شرکت ملی گاز مدعی است که راندمان نیروگاه ها در ایران حدود ۳۰ درصد بوده و وضعیت ایران در این بخش حتی از کشوری همچون عراق هم بدتر است. جالب اینجاست که مصطفی رجبی مشهدی در گفتگو با بازار مدعی شده که راندمان نیروگاه های ایران هم تراز و هم سطح نیروگاه های کشورهای اروپایی است.
آنگونه که این مقام مسئول در صنعت برق اعلام کرده هنوز ۳۸ درصد مخازن ذخیره سازی سوخت خالی بوده و تا حالا حدود ۲.۵ میلیارد لیتر گازوییل برای روزهای سرد سال ذخیره سازی شده تا در صورت افزایش مصرف گاز و بروز مشکل در تامین سوخت این نیروگاه ها مشکلی در تولید برق کشور ایجاد نشود.
او در ادامه سخنان خود از رشد مصرف برق در پاییز امسال خبر داده و توضیحاتی را درباره وضعیت صادرات برق ارائه داده است. متن کامل گفتگوی بازار با مصطفی رجبی مشهدی سخنگوی صنعت برق و مدیرعامل شرکت توزیع مدیریت برق کشور را در ادامه می خوانید:
تا این لحظه حدود ۶۲ درصد مخازن ذخیره سازی که معادل ۲.۵ میلیارد لیتر گازوییل است تکمیل شده و قرار شده که تا قبل از ۱۵ آذر و شروع سرما ۱۰۰ درصد این مخازن تکمیل باشد
با توجه به نزدیک شدن به فصل سرما نگرانی ها نسبت به تامین سوخت نیروگاه ها هم بیشتر شده است. آیا فکری برای دسترسی نیروگاه ها به سوخت جایگزین شده است؟
تا این لحظه حدود ۶۲ درصد مخازن ذخیره سازی که معادل ۲.۵ میلیارد لیتر گازوییل است تکمیل شده است. ۳۸ درصد باقی مانده هم قرار شده که تا قبل از ۱۵ آذر و شروع سرما به صورت کامل تکمیل باشد تا در صورت قطعی برق مشکلی در تامین سوخت نیروگاه ها و تامین برق وجود نداشته باشد.
*چقدر احتمال استفاده از مازوت در نیروگاه ها وجود دارد؟
تعداد نیروگاه های که قابلیت استفاده از مازوت در آنها وجود دارد، بسیار محدود است. جدای از مساله آلایندگی بالای نفت کوره، استفاده از مازوت هزینه های تعمیر و نگهداری نیروگاه ها را به شدت بالا می برد، به همین دلیل به هیچ وجه استفاده از این سوخت اولویت ما نبوده و نیست. ضمن اینکه از مدت ها قبل برنامه ریزی های گسترده ای برای تکمیل ذخایر گازوییل صورت گرفته است.
در دوره گرم سال ۱۵۰۰ مگاوات از محل صرفه جویی مشترکین به ظرفیت برق کشور افزوده شد. جالب است که بدانید اگر قرار بود این ظرفیت را از محل احداث نیروگاه های جدید ایجاد کنیم، حدود ۴۵ هزار میلیارد تومان باید سرمایه گذاری می کردیم
*بر اساس آنچه وزیر نفت اعلام کرده ما با کسری ۲۵ میلیون مترمکعبی گاز مواجه هستیم. با توجه به ناترازی که در حوزه گاز وجود دارد، آیا احتمال بروز خاموشی را در زمستان امسال وجود دارد؟
تمام تلاش ما این است که خود را برای زمستان آماده کنیم و در صورت افزایش مصرف با استفاده از سوخت های جایگزین اجازه بروز چنین مشکلی را ندهیم. نباید فراموش کرد که تابستان امسال با طرح های مدیریت مصرف هیچ گونه خاموشی برنامه ریزی شده ای در کشور اتفاق نیفتاد و سعی می کنیم زمستان را هم بدون خاموشی سپری کنیم. باید تاکید کنم که از همین حالا وزارت نیرو برنامه ریزی برای جلوگیری از بروز خاموشی در تابستان ۱۴۰۲ را آغاز کرده و احتمال می رود که قبل از شروع پیک سال آینده ۶ هزار مگاوات نیروگاه جدید دیگر وارد مدار شده و به ظرفیت تولید برق کشور افزوده شود.
*در تابستان امسال چه تعداد از مشترکین مطابق با الگوی مجاز برق مصرف کردند و چه مقدار جایزه خوش مصرفی پرداخت شد؟
در دوره گرم سال بیش از ٨٥ درصد مشترکان خانگی کمتر از الگو برق مصرف کردند به طوری که در بخش خانگی شاهد صرفه جویی ۱۵۰۰ مگاواتی بودیم. البته در بخش اداری هم ۶۵۰ مگاوات مصرف کمتر شد. بر اساس آمار موجود تا پایان شهریورماه ۵۶ میلیون قبض برق صادر شده که از این تعداد بیش از ۲۲ میلیون قبض شامل پاداش خوش مصرفی شدهاند. از این تعداد ۸ میلیون قبض رایگان یا بستانکار ثبت شده است. در مجموع ۱۳۵۷ میلیارد تومان پاداش صرفه جویی در بخش خانگی ثبت شده است. جالب است که بدانید اگر قرار بود این ظرفیت را از محل احداث نیروگاه های جدید ایجاد کنیم، حدود ۴۵ هزار میلیارد تومان باید سرمایه گذاری می کردیم.
هم اکنون متوسط راندمان نیروگاه های ما حدود ۳۹.۲ درصد است. حتی در زمستان که عمدتا نیروگاه های راندمان بالا در مدار هستند، بهره وری به حدود ۴۰ درصد هم می رسد
*مسئولین شرکت گاز مدعی اند که نیروگاه ها تلاشی برای افزایش بهره وری خود انجام نمی دهند و همین مساله موجب شده که مقدار استفاده از سوخت به خصوص گاز در آنها بسیار بالا باشد. این ادعا که بهره وری نیروگاه در ایران حدود ۳۰ درصد بوده تا چه اندازه درست است؟
هم اکنون متوسط راندمان نیروگاه های ما حدود ۳۹.۲ درصد است. حتی در زمستان که عمدتا نیروگاه های راندمان بالا در مدار هستند، بهره وری به حدود ۴۰ درصد هم می رسد. لازم به یادآوری است که بهره وری نیروگاه های جدید سیکل ترکیبی که وارد مدار می شوند، حدود ۵۵ درصد است. برخلاف آنچه ادعا شده راندمان نیروگاه های ایران هم تراز و هم سطح نیروگاه کشورهای اروپایی است.
*با توجه به اینکه وارد فصل سرما شده ایم، اوضاع مصرف چطور است؟
در حال حاضر مقدار مصرف در پیک روزانه حدود ۴۳ هزار مگاوات و در پیک شبانه حدود ۴۵ هزار مگاوات است. هرچند که مصرف نسبت به روزهای گرم سال کمتر شده اما شاهد افزایش مصرف نسبت به مدت مشابه سال گذشته هستیم. بر اساس آمار موجود مقدار مصرف در ساعت های اوج بار نسبت به مدت مشابه سال گذشته حدود ۱۱ درصد و مقدار مصرف انرژی حدود ۷ درصد افزایش یافته است. فکر می کنیم دلیل این رشد مصرف طولانی شدن مدت زمان گرمای هواست.
مقدار مصرف در پیک روزانه حدود ۴۳ هزار مگاوات و در پیک شبانه حدود ۴۵ هزار مگاوات است. بر اساس آمار موجود مقدار مصرف در ساعت های اوج بار نسبت به مدت مشابه سال گذشته حدود ۱۱ درصد و مقدار مصرف انرژی حدود ۷ درصد افزایش یافته است
*با توجه به ظرفیت خالی که در نیمه دوم سال ایجاد می شود، آیا تغییری در مقدار صادرات ما به کشورهای همسایه هم ایجاد می شود؟
همانطور که مصرف برق طی نیمه دوم سال در کشور ما کاهش پیدا می کنیم، تقاضا هم در بازارهای هدف صادراتی هم کم می شود. به همین دلیل تغییر چندانی در صادرات معمولا ایجاد نمی شود. به طوری که هم اکنون ۶۰۰ الی ۷۰۰ مگاوات برق صادر می کنیم.
نظر شما