به گزارش بازار، نخستین اجلاس تجارت محصولات کشاورزی و غذا به همت کمیسیون کشاورزی اتاق ایران و همکاری کمیسیون کشاورزی مجلس، برگزار شد.
محسن امینی، رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق ایران که دبیری این اجلاس را نیز به عهده دارد، به جایگاه و اهمیت امنیت غذایی اشاره و تصریح کرد: بخش کشاورزی توانسته در دوران تحریم، صادرات هدفمند غیرنفتی را ادامه دهد. هرچند لازم است برای حمایت از صادرات تولید مناسب داشته باشیم.
او ادامه داد: برای تحقق اهداف در تولید و صادرات باید از زیرساختهای بهروز حملونقلی و امور گمرکی، اصلاح فرآیندهای بانکی، تدوین سیاستهای انگیزشی و معافیتی، ایجاد کنسرسیومهای کشاورزی، انتخاب رایزنهای بازرگانی برای کشورهای هدف، استفاده از برنامههای هدفمند صادراتی و برگزاری نمایشگاههای تخصصی بهره ببریم.
این فعال اقتصادی همچنین شناسایی چالشهای قانونی و از بین بردن خلأهای قانونی در این بخش را ضروری خواند و ادامه داد: حمایتهای دستگاههای دولتی از فرآیند تولید و بسترسازی بهمنظور تجارت حرفهای در حوزه کشاورزی از اقداماتی است که به جد از سوی بخش خصوصی و فعالان این حوزه مطالبه میشود.
امینی برگزاری نخستین اجلاس تجارت محصولات کشاورزی را در راستای شناسایی چالشهای موجود و ارائه راهکارهای پیشنهادی در بخش کشاورزی مؤثر ارزیابی و ابراز امیدواری کرد: بتوان به کمک این اجلاس و نشستهای تخصصی که در چارچوب آن برگزار میشود، زمینه پیشرفت حوزه کشاورزی را مهیا کرد.
ایران از فرصت بینالمللی ایجاد شده در حوزه کشاورزی بهره ببرد
در ادامه محمد خزاعی، دبیر کل کمیته ایرانی اتاق بازرگانی بینالملل، ایده برگزاری این اجلاس را در راستای بحث و بررسی درباره راههای توسعه تجارت محصولات کشاورزی، مورد توجه قرار داد و گفت: همینطور که مشخص است موضوع کشاورزی، غذا و آب به یک بحران جدی جهانی تبدیل شده است. در این بین نقش بخش کشاورزی در اقتصاد بینالمللی مشخص بوده تا آنجا که ۱۲ درصد تولید ناخالص جهان به همین حوزه اختصاص دارد و ارزشافزوده بسیار بالایی را شامل میشود و تولیدات جهانی در این حوزه در نیمقرن اخیر سه برابر شده است.
او بر اساس اطلاعات سازمانهای بینالمللی تأکید کرد: ۸۰۰ میلیون نفر در دنیا با سوءتغذیه مواجه هستند و حجم زیادی از تولیدات کشاورزی اسیر الگوی مصرف نادرست است. از طرفی با تغییر اقلیم و شرایط آبوهوایی روبهرو هستیم. این وضعیت، امنیت غذایی جهانی را تهدید میکند. بنابراین امیدوارم این اجلاس در نهایت به بسته پیشنهادی برسد که به کمک تصمیمگیران کشور برود.
بر اساس اظهارات او از حدود دو سال قبل نهادهای وابسته به سازمان ملل بهطورجدی برای حل مشکلات حوزه کشاورزی وارد عمل شدند. اتاق بازرگانی بینالمللی نیز در این رابطه فعال شده و گردهمایی تشکیل داد و با نهادهای بینالمللی تفاهمنامههایی را امضا کرد تا بهعنوان نماینده بخش خصوصی جهان، کاری برای حل این مشکل انجام دهد. حدود یک سال قبل بعد از هماهنگیها، ستادی در ایتالیا برای مدیریت موضوع و ایجاد مراکز جهانی کشاورزی و غذا در نقاط مختلف جهان تأسیس شد.
خزاعی ادامه داد: این مراکز باید با همکاری سایر نهادها و بخش خصوصی دنیا در راستای استفاده از تکنولوژی جدید، هوشمندسازی و قواعد حقوقی بهروز و غیره با این مشکل برخورد کنند. در نهایت اتاق بینالملل بعد از ایجاد این ستاد با کمیتههای ملی در همه کشورها مکاتبه کرد و قرار شد ۵ تا ۱۰ هاب کشاورزی در دنیا ایجاد شود. در سال گذشته بلافاصله با کمیسیون کشاورزی اتاق ایران وارد مذاکره شدیم و به همت این کمیسیون و متخصصان این حوزه به پیگیری پرداختیم و در نهایت ایران بهعنوان یکی از هابهای اگریفود در دنیا منظور شد.
دبیر کل کمیته ایرانی اتاق بینالملل تدوین استراتژی کشاورزی و غذا از سوی مراکز تحقیقات و شرکتهای فعال در بخش کشاورزی ایران بهعنوان یکی از هابهای جهانی را وظیفه ایران دانست و ادامه داد: قرار است در ایران جلسهای تشکیل شود و اعضای سایر هابهای انتخاب شده در دنیا دور هم جمع شده و زمینه همکاری بین آنها فراهم شود و مقرر اوایل سال ۲۰۲۳ تشکیل این هاب در ایران بهصورت رسمی اعلام شود.
او حضور ایران در این رویداد جهانی را یک فرصت بیبدیل توصیف کرد که باید شرکتهای حوزه کشاورزی از آن بیشترین بهره را ببرند.
تجارت موفق محصولات کشاورزی به کمک هوشمندسازی و شناخت از بازار هدف
علی چاغروند، معاون کمیسیونها، مجامع و شوراهای اتاق ایران به موضوع کشاورزی هوشمند پرداخت و ضمن اشاره به اهمیت توجه به شرایط زندگی روستاییان که بیشتر درگیر فعالیتهای کشاورزی هستند، گفت: در حال حاضر اغلب بنگاههای کوچک و متوسط به این حوزه میپردازند و باید بهگونهای برنامهریزی کنیم که بنگاههای بزرگ نیز به حوزه کشاورزی ورود کنند.
بر اساس اظهارات چاغروند سرمایهگذاری در بخش کشاورزی بهمنظور تنوع بخشیدن به سبد صادراتی غیرنفتی کشور بسیار ضروری است و درعینحال بالا بردن میزان ارزشافزوده در این حوزه باید مورد تأکید باشد.
او بهرهگیری از فناوریهای جدید در بخش کشاورزی و ایجاد کسبوکارهای دانشبنیان در این حوزه و حرکت به سمت کشاورزی هوشمند را مهم دانست و ادامه داد: در دنیا به این سمت حرکت کردند و در ایران نیز هوشمندسازی کشاورزی باید ملاک عمل قرار گیرد. شرکتهای مختلف در دنیا استفاده از هوش مصنوعی در کشاورزی را در دستور کار قرار دادند و نباید اجازه دهیم در این بخشها بین ایران و سایر کشورها شکاف ایجاد شود.
چاغروند بهرهگیری از جنبه الکترونیک در تجارت را نیز مورد توجه قرار داد و افزود: برخورداری از زیرساختهای فناوری، تدوین قوانین تجارت الکترونیک بخش کشاورزی، تعهد دولت مبنی بر حمایت لازم از استمرار زیرساختهایی چون اینترنت و موضوعاتی از این دست برای رفتن به سمت کشاورزی الکترونیک نیاز است.
معاون کمیسیونها، مجامع و شوراهای اتاق ایران ادامه داد: در کنار تولید محصولات باکیفیت، تجارت محصولات کشاورزی به دانش و آگاهی از بازار هدف نیاز دارد. باید ذائقه مردم هر کشور و علایق آنها در کنار قوانین تجاری حاکم بر بازارهای مختلف را بشناسیم و بر اساس آن محصولات کشاورزی صادراتی خود را تولید کنیم. پس برای تقویت تجارت محصولات کشاورزی در کنار هوشمندسازی باید اطلاعات و دانش خود را نسبت به بازارهای هدف توسعه دهیم.
حفظ ایمنی در سیاستگذاری حوزه کشاورزی در اولویت قرار دارد
شناسایی ظرفیتها، ارتقای دانش و مطالبه گری برای رفع موانع، سه موضوع حیاتی و اساسی بودند که از سوی محمدامین حاجکاظمیان، صادرکننده برتر مورد تأکید قرار گرفت. به اعتقاد او جایجای ایران فرصتی برای صادرات است و تنها باید به آن توجه کنیم.
بر اساس اظهارات او ایمنی، صادرات و امنیت به ترتیب، مؤلفههای اصلی برای سیاستگذاری در حوزه کشاورزی هستند. هرچند متأسفانه در ایران برعکس این ترتیب در سیاستگذاری رعایت میشود. در ایران معضل سموم باقیمانده در محصولات کشاورزی جدی گرفته نمیشود و این مهم مانع از صادرات محصولات کشاورزی میشود.
این فعال اقتصادی تصریح کرد: در کنار آن اکوسیستم صادراتی کشور با قوانین ضدونقیض و ضد صادرات، به هم ریخت. در چنین وضعیتی چگونه میتوان به صادرات محصولات کشاورزی فکر کرد.
حاجکاظمیان اتخاذ سیاستهای نادرست از جمله انتقال آب دریا به مناطق مرکزی در کنار صنایع فولادی بهجای انتقال صنایع فولادی به کنار دریا را معضل جدی امروز اقتصاد ایران دانست و ادامه داد: بیتدبیری و رویکردهای نادرست موجب شده تا برنامهریزیهای اشتباهی برای اقتصاد و بخشهای مختلف داشته باشیم.
او یادآور شد: بخش خصوصی باوجود همه مشکلات و درگیریها مشغول است و در کنار تولید ثروت برای کشور، اشتغال ایجاد کرده است، بنابراین در این راستا خواستار رفع و حذف تهدیدها در حوزه صادرات است.
به باور او باید زمینه ارتباط مستقیم بین صادرکننده و واردکننده و جلوگیری از بزرگ شدن صرافیها فراهم شود. از طرفی باید عزم ملی برای حل موضوع باقیمانده سموم که به سلامت مردم برمیگردد، شکل بگیرد. ترویج استانداردهای بینالمللی در بخش کشاورزی، طراحی خط ترانزیت حرفهای برای دسترسی به آبهای مدیترانه از طریق سوریه و عراق و در نهایت تمرکز بخش خصوصی روی جانشینپروری از دیگر موضوعاتی است که باید مورد تامید قرار گیرد.
بسترها برای تقویت صادرات محصولات کشاورزی مهیا نیست
علیرضا یاوری، معاون بینالملل اتاق ایران مدیریت منابع آبی در ایران را یک موضوع مهم دانست که بیتوجهی به آن یک چالش جدی است.
بر اساس اظهارات او ایران در آستانه یک فاجعه آبی قرار داد و متأسفانه نسبت به سیاستها و تجربیات کشورهای اطراف خود که همگی با بیآبی مواجه هستند، بیتوجه است. از طرفی برنامههای مطرح شده مانند کشت فراسرزمینی هم تنها در حد حرف باقی مانده و به عمل نزدیک نشده است.
او ادامه داد: باوجوداینکه محصولات مواد غذایی ایران کیفیت لازم را دارند؛ به دلیل مشکل برندینگ و بستهبندی قادر به حضور در بازارهای بینالمللی نیستند. چون در بحث استانداردهای جهانی، امکان ثبت لاتین برندها، سموم باقی مانده در محصولات کشاورزی و این دست از موضوعات کار جدی انجام ندادیم. در این بین درگیر تحریمها نیز هستیم. پس باید گفت بسترها برای صادرات محصولات کشاورزی مهیا نیست.
نظر شما