۱ آبان ۱۴۰۱ - ۰۰:۰۳
زیتون ظرفیتی ویژه برای توسعه اقتصادی منطقه طارم| سایه دلالان بر بازار سنگینی می‌کند
بازار گزارش می‌دهد؛

زیتون ظرفیتی ویژه برای توسعه اقتصادی منطقه طارم| سایه دلالان بر بازار سنگینی می‌کند

زنجان- تولید بیش از ۴۵ درصد زیتون ایران در شهرستان طارم ظرفیتی ویژه برای توسعه اقتصادی و ایجاد درآمد پایدار برای منطقه طارم است و می تواند سهم مهمی از سبد صادراتی استان زنجان را به خود اختصاص دهد.

بازار؛ گروه استان ها: شهرستان طارم بیش از ۲۰ نوع محصول کشاورزی را تولید می کند و در این میان زیتون طارم با وجود کیفیت و مرغوبیت فراوانی که دارد در سطح کشور بسیار مطرح است.

بیش از ۴۵ درصد از زیتون کشور در شهرستان طارم تولید می شود ولی با این حال با مشکلات جدی برای فروش روبه‌رو است و در این راستا باید زمینه افزایش مصرف داخلی و صادرات این محصول از سوی دولت فراهم شود و دست دلالان نیز از بازار فروش کوتاه شود.

زیتون ظرفیتی ویژه برای توسعه اقتصادی منطقه طارم| سایه دلالان بر بازار سنگینی می‌کند

متاسفانه حضور نیافتن مستقیم خریداران شرکت‌های فرآوری زیتون کشور، شناسایی نکردن بازارهای جدید، واردت زیتون به کشور و بی‌توجهی مسئولان به این موضوع، موجب شده تا سایه دلالان بر بازار زیتون طارم سنگینی کند.

طارم سالانه با سهم ۴۵ درصدی زیتون سبز تولیدی، عنوان بیشترین تولیدکننده زیتون کشور را از آن خود کرده اما تولید بیش از ۱۰۰ هزار تن زیتون سبز امسال این شهرستان با وجود مرغوبیت و کیفیت بالا، نه تنها سودی برای اقتصاد کشاورزان و باغ‌داران این منطقه ندارد بلکه باعث ناامیدی باغ‌داران قطب زیتون کشور شده است.

باغ‌دارانی که با زحمت زیاد و با وجود بحران آب، زیتون خود را تا مرحله تولید نگه‌داری کرده‌اند و حالا باید نگران فروش محصول خود در بازار آشفته آن باشند. بیش از ۹۰۰۰ بهره‌بردار طارمی و اشتغال ۵۰۰ هزار نفر روز در محصول گواه بر این است که شهرستان طارم در تولید زیتون جایگاه بسیار خوبی دارد.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان زنجان در گفتگو با خبرنگار بازار با بیان اینکه پیش بینی می شود بیش از ۷۰ هزار تن زیتون از باغات طارم امسال برداشت شود، می گوید: محصول تولید زیتون امسال بیش از ۵۰ درصد افزایش دارد.

روح الله حسنی با بیان اینکه ۹ هزار و ۸۰۰ باغدار طارمی در برداشت محصول زیتون مشغول هستند، ادامه می دهد: برداشت زیتون از ۲۰ شهریورماه آغاز و تا ۷۰ روز ادامه دارد.

وی می گوید: پیش بینی می شود امسال بیش از ۴۰۰ هزار میلیارد ریال عاید زیتون کاران طارمی شود.

ایجاد نقدینگی برای واحدهای فراوری زیتون و ممنوعیت واردات زیتون به جد در دستور کار است

رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان زنجان با بیان اینکه ایجاد نقدینگی برای واحدهای فراوری زیتون و ممنوعیت واردات زیتون به جد در دستور کار است، ادامه می دهد: در سطح کشور نیمی از زیتون در شهرستان طارم تولید می شود.

حسنی می افزاید: زیتون طارم از لحاظ کیفیت مرغوبترین زیتون کشور است و با توجه به عدم استفاده از سموم شیمیایی در زمان تشکیل میوه تا موقع برداشت زیتون و همچنین استفاده اصولی و به موقع از کودهای شیمیایی، کودهای دامی، کمپوست و ...، محصول تولیدی از نظر باقی‌مانده سموم و کودهای شیمیایی در حد مجاز و استاندارد است.

وی بیان می کند: زیتون طارم طرفداران زیادی در بازار داخلی و خارجی چون کشورهای همسایه و حتی روسیه دارد.

زیتون ظرفیتی ویژه برای توسعه اقتصادی منطقه طارم| سایه دلالان بر بازار سنگینی می‌کند

یکی از باغ‌داران زیتون طارم در گفتگو با خبرنگار بازار، به مشکلات پیش روی صنعت زیتون در شهرستان طارم اشاره کرد و می گوید: متاسفانه قیمت زیتون با توجه به تورم موجود و گرانی سایر کالاهای اساسی بسیار پایین بوده و با هزینه‌های بالای مراحل داشت و برداشت کفاف معیشت باغداران را نمی‌کند و این اصلا برای بهره برداران خوب نیست.

محمد محمدی با بیان اینکه زیتون به صورت مستقیم در زندگی و اقتصاد مردم طارم تاثیرگذار است، ادامه می دهد: در صورت نبود مدیریت بازار فروش و یا تامین نکردن آب پایدار کشاورزی برای این منطقه، در آینده نزدیک شاهد فلج شدن اقتصاد طارم در محصول کشاورزی زیتون خواهیم بود.

مسئولان استانی و شهرستانی باید به دنبال تامین حق‌آبه دائمی برای شهرستان طارم باشند

وی با بیان اینکه باید باغداران حمایت شوند، می افزاید: مسئولان استانی و شهرستانی باید به دنبال تامین حق‌آبه دائمی برای شهرستان طارم باشند.

این باغدار طارمی بیان می کند: یکی از مشکلات اصلی باغ‌داران به‌ویژه در فصل تابستان و زمان داشت محصول، بحران آب کشاورزی و خشک شدن رودخانه قزل‌اوزن است.

رئیس شورای ملی زیتون در گفتگو با خبرنگار بازار اظهار داشت: در سال زراعی جاری با توجه به شرایط آب‌و هوایی که در کشور حاکم بود رکورد تولید زیتون در سطح کشور شکسته شد به طوری که میزان تولید زیتون امسال در سطح کشور ۲۵۰ درصد افزایش یافته است.

مهدی عباسی با بیان اینکه برای ممنوعیت واردات روغن زیتون به کشور نیازمند همراهی دولت هستیم می افزاید: ممنوعیت هنوز اعمال نشده اما در واردات محدودیت‌هایی ایجاد شده است.

وی با بیان اینکه در حال حاضر بحث صادرات زیتون به روسیه پر رنگ‌ شده است، می گوید: در این راستا تفاهم‌نامه‌ها در حال تبادل است.

رئیس شورای ملی زیتون با اشاره به اینکه بازارهای زیتون نیازمند ساماندهی هستند، عنوان می کند: مجتمع شهر زیتون بزرگترین بازار سرپوشیده خاورمیانه است که ساماندهی شده اما در بحث تامین تاسیسات نیازمند همراهی مسئولان و حمایت‌های مالی دولت است.

دولت بر روی محصول زیتون قیمت گذاری خاصی انجام نمی‌دهد اما در بازار زیتون با قیمت ۲۵ تا ۴۰ هزار تومان به فروش می‌رسد

عباسی همچنین در خصوص قیمت ‌گذاری بر روی محصول زیتون می گوید: دولت بر روی محصول زیتون قیمت گذاری خاصی انجام نمی‌دهد اما در بازار زیتون با قیمت ۲۵ تا ۴۰ هزار تومان به فروش می‌رسد.

وی می افزاید: تولید زیتون نسبت به سال گذشته ۲۵۰ درصد رشد داشته است و این میزان افزایش، نیازمند ایجاد زیرساخت‌های لازم برای فرآوری است اما به رغم مکاتبات متعدد طی چهار ماه اخیر با وزارتخانه، اقدام خاصی انجام نشده است.

زیتون ظرفیتی ویژه برای توسعه اقتصادی منطقه طارم| سایه دلالان بر بازار سنگینی می‌کند

رئیس شورای ملی زیتون با بیان اینکه باید جلوی واردات زیتون به کشور گرفته شود، می گوید: در صورت اعمال نشدن ممنوعیت واردات روغن زیتون، این محصول با قیمت پایینی از دست باغ‌داران خارج خواهد شد آن هم در صورتی که نیاز کشور در داخل تولید می شود.

عباسی با بیان اینکه نیاز کشور سالانه ۱۵ هزار تن روغن زیتون و ۹۰ تا ۱۰۰ هزار تن کنسرو زیتون است، ادامه می دهد: در سال جاری ۲۴ هزار تن تولید روغن زیتون خواهیم داشت لذا باید وزارت جهادکشاورزی ممنوعیت واردات روغن زیتون به خاطر سلامت‌محور بودن را اعمال کند.

وی می گوید : وجود مخازن سه هزار تنی روغن زیتون و ایجاد زیرساخت برای ۱۱۰ هزار تن محصول زیتون در کشور، روسای سازمان جهادکشاورزی و انجمن زیتون استان‌ها مکاتبات متعددی در راستای ایجاد زیرساخت‌های لازم صورت دادند که متاسفانه تاکنون تمهیداتی برای حل این موضوع اندیشیده نشده است.

رئیس شورای ملی زیتون می افزاید: قیمت حال حاضر هر کیلو زیتون ۱۶ هزار تومان و هر لیتر روغن زیتون تحویل درب کارخانه ۱۲۰ هزار تومان است و دستگاه‌های نظارتی باید در بحث قیمت‌های بازار نظارت داشته باشند و با توجه به شرایط مناسب اقلیمی و اعمال مدیریت لازم، تولید زیتون در طول تاریخ بی‌سابقه بوده است.

مصطفی طاهری در گفتگو با خبرنگار بازار با بیان اینکه ۳۰ درصد معادل بیش از ۳۰ هزار تن از زیتون طارم را جهاد کشاورزی استان زنجان خرید تضمینی خواهد کرد، می گوید: این مهم باعث می شود تا زیتون به قیمت ۲۵ تا ۳۰ هزار تومان در بازار خرید شود و به تبع قیمت آن هم بالا می رود.

وی ادامه می دهد: جلساتی با وزیر و معاونین جهاد کشاورزی داشتیم و به نتایج خوبی رسیدیم و واردات روغن زیتون با تعرفه بالا باشد طوری که نزدیک به ممنوع بودن باشد و واردات زیتون نداشته باشیم.

نماینده مردم زنجان و طارم در مجلس شورای اسلامی می گوید: صادرات زیتون را تسهیل خواهیم کرد و سعی بر این داریم افرادی را که زیتون و روغن زیتون را صادرات می کنند زیر ساخت لازم تسهیل شود.

طاهری ادامه می دهد: همچنین زیتون جزو کالاهای اساسی حساب خواهد شد و این مهم باعث می شود تا مثل گندم به عنوان کالاهای اساسی به آن توجه شود.

وی می گوید: تولید زیتون امسال در طارم بیش از سه برابر افزایش داشته است ولی قیمت خرید از باغداران به همان میزان کاهش دارد.

رئیس کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی تصریح می کند: در این راستا طبق توافق با وزارت جهاد کشاورزی برای حمایت از زیتون طارم واردات روغن زیتون با تعرفه بسیار بالا صورت می گیرد.

۱۷ واحد فرآوری کنسروی و ۱۱ واحد استحصال روغن زیتون با ظرفیت اسمی ۲۵ هزار تن روغن در استان فعال است

مجری طرح زیتون در استان زنجان در گفتگو با خبرنگار بازار ، به تخمین ۱۰۰ هزار تنی زیتون از باغات استان زنجان در سالجاری اشاره کرد و بیان می کند: پیش‌بینی قطعی این است که امسال ۶۰ تا ۶۵ هزار تن زیتون برداشت و راهی بازار شود. این میزان برداشت در مقایسه با سال‌های گذشته افزایش چشم‌گیری داشته، به طوری که به عنوان بالاترین رکورد میزان تولید زیتون مطرح شده است.

مجید عطالر، با بیان اینکه ۱۷ واحد فرآوری کنسروی و ۱۱ واحد استحصال روغن زیتون با ظرفیت اسمی ۲۵ هزار تن روغن در استان فعال است، می افزاید: ۷۰ درصد محصول برداشت شده به صورت فرآورده کنسروی و ۳۰ درصد نیز به صورت روغن زیتون وارد بازار خواهد شد.

وی با بیان اینکه طبق آخرین آمار که در سال گذشته انجام شده پنج هزار و ۳۳۶ هکتار نهال زیتون غیربارور و ۱۵ هزار و ۹۹۳ هکتار نهال بارور زیتون در هندوستان ایران به ثبت رسیده است، می افزاید: در سال ۱۳۸۵ حدود ۹۰۰ کارگاه خانگی فرآوری زیتون شناسایی و ثبت شده بود که در سال ۱۳۹۰ برای ۳۰ تا ۳۵ کارگاه مجوز فعالیت صادر شده است.

مجری طرح زیتون در استان زنجان می گوید : ۲۱ هزار هکتار باغ زیتون در استان وجود دارد که عمده باغات در حدود ۱۶ هزار هکتار بارده است و اخیراً استان زنجان موفق شد دبیرخانه میز ملی توسعه تجارت زیتون را بگیرد، از این رو در این راستا برنامه مدونی انجام خواهد شد تا در خصوص بازاریابی و فروش محصول زیتون به خارج از کشور برنامه‌ریزی‌های درستی انجام شود، با این حال باید ساختارهای زیربنایی در حوزه صادرات زیتون ایجاد شود.

رئیس اتحادیه صادر کنندگان زنجان در گفتگو با خبرنگار بازار، می گوید: میزان تولید و مصرف محصول زیتون در کشور به صورت تقریبی به یک اندازه است.

مهدی رنگ رونا با بیان اینکه در همین راستا برنامه ریزی برای افزایش تولید در آینده از ضرورت بالایی برخوردار است، ادامه می دهد: باید به صورت فاز بندی شده و با وجود یک برنامه منسجم به سوی افزایش تولید و در نهایت صادرات محصول زیتون گام برداشت و تعامل با هر سازمان و نهاد مرتبط برای تولید و اصلاح روش تولید می‌تواند مثمر باشد.

وی به رایزنی های صورت گرفته با تجار و صادر کنندگان و تولید کنندگان محصول زیتون در کشورهای ترکیه، یونان و اسپانیا اشاره کرد و می گوید: این سه کشور عمده تولید کنندگان زیتون در دنیا بوده و صادرات بسیار بالایی دارند.

رئیس اتحادیه صادر کنندگان زنجان با اشاره به اینکه استفاده از تجارب این کشورها در تولید، صادرات، اصلاح روش، اصلاح الگوی برداشت، گذر از تولید سنتی به صنعتی، فرآوری کنسرو و روغن کشی از جمله مواردی است که باید در آینده برای افزایش تولید صادرات کشور لحاظ شود، می افزاید: با توجه به نبود مازاد تولید زیتون، در کشور صادرات نیز صورت نمی گیرد.

رنگ رونا ابراز می کند: با وجود درخواست استان های مختلف برای توسعه صادرات محصول زیتون کشور، اما زنجان به عنوان استان پیشرو توسعه کشوری محصول زیتون انتخاب شده است.

کاهش قیمت تمام شده محصول زیتون برای حضور موفق در بازارهای جهانی ضروری است

مشاور عالی استاندار زنجان در گفتگو با خبرنگار بازار، می گوید: داده های ما باید در جهت تولید زیتون تبیین شده و نواقص کار برطرف شود و در تولید و صادرات محصول زیتون قیمت رقابتی از اهمیت بالایی برخوردار است.

مجید خشنود بر لزوم افزایش بهره وری در تولید محصول زیتون و توجه به کیفیت در تولید آن برای حضور و رقابت در بازارهای جهانی ادامه می دهد و بیان می کند: میز توسعه کشوری محصول زیتون می تواند موضوع افزایش بهره وری را در دستور کار ویژه خود قرار داده و آن را دنبال نماید.

وی می گوید: میز توسعه صادرات می تواند با تشکیل کمیته تخصصی روغن و کنسرو موضوعات را به صورت تخصصی در راستای حصول نتیجه موثر دنبال نماید و قیمت تمام شده محصول زیتون باید کاهش پیدا کرده تا بتوانیم در بازارهای جهانی با موفقیت حضور پیدا کنیم.

مشاور عالی استاندار زنجان تصریح می کند: در شیوه استخراج روغن زیتون باید به سوی افزایش بهره‌وری حرکت شود و تولید با کیفیت و بهره وری از اهمیت بالایی برخوردار است.

زیتون ظرفیتی ویژه برای توسعه اقتصادی منطقه طارم| سایه دلالان بر بازار سنگینی می‌کند

معاون بازرگانی سازمان صنعت معدن و تجارت استان زنجان در گفتگو با خبرنگار بازار می گوید: تشکیل میزهای کشوری و استانی از چند سال قبل در سازمان توسعه تجارت ایران با هدف تفویض برخی اختیارات به استان ها انجام گرفته است.

امیرعلی مسیبی می گوید: استان زنجان با وجود درخواست استان قزوین موفق شد تا میز توسعه صادرات محصول زیتون را از آن خود کند.

وی یادآور می شود: باید با یک برنامه ریزی منسجم به سوی تولید و صادرات محصول زیتون صورت گیرد.

اگر صادرات زیتون اتفاق بیفتد، تمایل شرکت‌های داخلی برای خرید و صادرات نیز بیشتر می شود

دبیر مجمع مطالبه‌گران شهرستان طارم در گفتگو با خبرنگار بازار با بیان اینکه نبود آب کشاورزی مشکل اصلی صنعت زیتون در طارم است، می افزاید: یکی از مشکلات اساسی صنعت زیتون در طارم، نبود آب کشاورزی به ویژه در فصل تابستان است و زمان اوج آبیاری درختان زیتون است که متاسفانه در صورت حل نشدن این مشکل، در سال‌های آینده شاهد نابودی باغات زیتون خواهیم بود.

یونس حیدری می گوید: این محصول با صرف هزینه‌ها و منابع مختلف تولید می‌شود اما به دلیل نبود صنایع تبدیلی استاندارد و کافی و نیز نبود راه‌های ارتباطی مناسب به مرکز استان و استان‌های مجاور، موجب شده تا واسطه‌ها از این فرصت به نفع خود استفاده کرده و زیتون این شهرستان را با قیمت پایین از زیتون‌کاران با نام استان‌ها و شرکت‌های دیگر حتی به خارج از کشور صادر کنند.

وی یادآور می شود: مسئولان طارم و استان زنجان باید برای صادرات این محصول با وزارت جهادکشاورزی رایزنی‌های لازم را انجام دهند تا با صادرات زیتون، فروش زیتون از طرف باغ‌داران با قیمت مساعدی صورت گیرد.

دبیر مجمع مطالبه‌گران شهرستان طارم با بیان اینکه اگر صادرات زیتون اتفاق بیفتد، تمایل شرکت‌های داخلی برای خرید و صادرات نیز بیشتر می شود، ابراز می کند: همین موضوع تقاضای بیشتر خرید زیتون در مقابل عرضه بالای زیتون را به دنبال دارد.

حیدری می گوید: اگر تولیدکنندگان و باغ‌داران ۲۰ درصد زیتون تولیدی خود را فرآوری و از خام‌فروشی همه محصول اجتناب کنند، تعادل در عرضه و تقاضا برقرار شده و در نتیجه فروش محصول به نفع باغ‌داران خواهد بود.

توسعه واحدهای فرآوری زیتون و ممنوعیت ورود این محصول به کشور باعث رونق و توسعه صادرات زیتون می شود و باید دولت حمایت لازم از زیتون کاران را مد نظر قرار دهد.

کد خبر: ۱۸۲٬۳۱۸

اخبار مرتبط

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha

    نظرات

    • نظرات منتشر شده: 3
    • نظرات در صف انتشار: 0
    • نظرات غیرقابل انتشار: 0
    • محمد IR ۰۲:۲۴ - ۱۴۰۱/۰۸/۰۲
      2 0
      سلام من خودم باغدار زیتون طارمی هستم چرا فکری به حال قیمت زیتون نمیکنید آخه با این همه هزینه باغدار دلشو به چی خوش کنه چرا به فکر این همه روغن تغلبی نیستین که وارد منتطقه میشه بد با یه مقدار روغن زیتون قاطی میشه و میره به دست مصرف کننده بیچاره میرسه چطور روغن مایه ۱۰۰تومن بد روغن زیتون ۱۵۰تومن تا کیع منافع باید فقط برا سودجویان باشه پس کشاورز و باغدار چیکار کنن
    • حسین IR ۱۰:۲۸ - ۱۴۰۱/۰۸/۰۲
      0 0
      سلام ازمسئولین می‌خواهیم به داد زیتون طارم برسند
    • علی IR ۱۴:۰۰ - ۱۴۰۱/۰۸/۰۳
      0 0
      سلام به داد کشاورز برسید باغات زیتون طارم با این روند و عدم مدیریت توسط مسئولان نابود خواهد شد چرا دولت روغن زیتون را در سبد غذایی مردم قرار نمی دهد تا جلوی سکته ها و بیماری های ناشی از روغن های تراریخته را بگیرد؟ یا اینکه نفوذ سازمان بهداشت جهانی در وزارت بهداشت کشورعامل این مساله است؟؟؟