به گزارش بازار به نقل از پایگاه خبری بازار سرمایه ایران (سنا)، غلامرضا مصباحی مقدم، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام اظهار داشت: براساس نظریات و تجربهها، بارها در خصوص تبعات قیمتگذاری دستوری گفتهایم که چگونه موجب انحراف در بازار و روند معاملات میشود و این رویکرد به طور حتم در بازار سرمایه کاملا بی معنا است.
وی با تاکید بر اینکه مکانیسم بازار باید تعیین کننده قیمت باشد، افزود: واقعیت این است که تولیدکنندگان براساس منافع خود اقدام به تولید میکنند و در صورت وجود قیمتگذاری دستوری در یک بازار، تلاش میکنند تا هر چه زودتر اقدام به خروج از آن بازار کنند و به سمت بازاری برای عرضه محصولات خود پیش روند که عرضه و تقاضا، تعیینکننده قیمت باشد.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام تاکید کرد: تجربیات گذشته نشان میدهد که قیمتگذاری دستوری باعث کاهش تولید محصولات میشود و وقتی تولید به صرفه نباشد به مرور اثرات کاهش تولید در بازار نمایان میشود و دقیقا خلاف نتیجهای که سیاستگذار بر مبنای آن قیمتها را دستوری کرده در بازار بروز می کند.
مصباحی مقدم تصریح کرد: وجود چنین مسائلی در بازار نوعی بیماری است و دستگاههای ناظر باید مانع از وجود این نوع از بیماریها در بازار شوند و اجازه دهند که فعالان بازار مانند تولیدکنندگان، عرضهکنندگان و متقاضیان در یک فضای رقابتی اقدام به دادوستد کنند و قیمتها بر اثر وجود فضای رقابتی متعادل شود.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام گفت: وقتی بستری همچون بورس کالا با این ظرفیتهای بالا در کشور وجود دارد که قیمت کالاها را به لحظه به صورت شفاف و روشن نشان می دهد و عرضه و تقاضا و کشف قیمت، مکانیسم اصلی آن است، قطعا باید در راستای عرضه هر چه بیشتر کالاها و محصولات در این بورس اقدام کرد تا به شیوهای هدفمند از قیمتگذاری دستوری رهایی یابیم.
به گفته وی، وقتی قیمت کالاها در فضای رقابتی بورس و در تقابل عرضه و تقاضا کشف میشود، بازار حالتی از خود تنظیمی را پیدا میکند که همین رویه باعث حذف احتکار، انحصار و تبانی میشود.
نظر شما