۱۱ مهر ۱۴۰۱ - ۱۰:۴۸
دامدار و دام، در دام بروکراسی صادراتی؛ عملکردهای جزیره ای و ناامیدی از «پشتیبانی»
بازار از موانع صادرات گزارش می دهد

دامدار و دام، در دام بروکراسی صادراتی؛ عملکردهای جزیره ای و ناامیدی از «پشتیبانی»

تقریبا دو ماه است صادرات دام آزاد شده اما فعالان می گویند تا به حال صادراتی صورت نگرفته چون در فرایند صادرات به صورت جزیره ای عمل می شود و تنظیم بازار استانها بهانه های بی اساس می گیرند.

یاسمن بلوردی؛ بازار: حدود دو ماه است که صادرات دام آزاد شده است اما به نظر می رسد به دلایلی تا به حال صادرات موفقی صورت نگرفته است و در این میان نه تنها مشکلات دامداران کمتر نشده بلکه در پروسه های پیچیده صادرات نیز درگیر شده اند.  سید احمد مقدسی فعال صنعت دامداری پیش از این در این خصوص به بازار گفت: حدود ۲۰۰ تا ۳۰۰ هزار دام سنگین مازاد داریم و لذا توانایی صادرات داریم. با این وجود تولید به هر مشقت و سختی ادامه دارد و به دلیل قیمت بالای هزینه تمام شده تولیدکننده ها در این میان در حال از بین رفتن هستند.

۹۰درصد گوشت های گوسفندی موجود در بازار از ۴ قلم خاص است و بره نر مشتری ندارد

منصور پوریان رئیس شورای تامین دام کشور  نیز در این خصوص به بازار گفت: صادرات دام آزاد است منتها بقدری بروکراسی های پیچیده دارد و کار سخت است که به سختی انجام می شود. به خصوص اینکه هزینه هایی همچون هزینه خرید دام، جابجایی و حمل دام بسیار  بالا است.

پوریان افزود: مهمتر از این هزینه ها بروکراسی موجود در وضعیت صادرات دام است. چون عملا صادرات دام را به استانها واگذار کرده اند و لذا استانها شرایط منطقه ای خود را می سنجد به همین دلیل در دادن مجوز و اینکه به چه نحوی صادر کنیم و آیا اصلا صادر شود یا نشود وارد فازهای بروکراسی سنگین و سخت شده است و عملا انجام شدن صادرات با ابهام روبرو است.

او خاطر نشان کرد: الان تقریبا دو ماه است که صادرات دام آزاد شده اما تا به حال هیچ دامی از کشور خارج نشده است چون در مورد فرایند صادرات کاملا جزیره ای عمل می شود. بنابراین باید صادرات تسهیل شود.

پوریان با تاکید بر اینکه برخی تنظیم بازارهای استانی بهانه های الکی و عاری از منطق می گیرند، گفت: الان مصرف گوشت در کشو عملا از بره کشتاری یا بره نر چاق به هیچ وجه تامین نمی شود بلکه ۹۰ درصد از گوشت های گوسفندی که در بازار هستند از «بز نر چاق، قوچ، میش و بره ماده» است. عملا می بینید که این ۴ قلم عمده در کشور مصرف می شود آن هم به این دلیل که قیمت نسبت به قیمت بره نر بسیار کمتر است.

طبق آماری که معاونت امور دام وزارتخانه اعلام کرده در حال حاضر تا ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار راس بره نر بدون تقاضا در کشور موجود است که به اصطلاح روی دست دامداران مانده است

او ادامه داد: با این تفاسیر به دلیل بالا بودن قیمت تقاضایی در بازار برای «بره نر» اصلا وجود ندارد پس حجم زیادی از بره نر روی دست دامدار مانده است و برای صادرات هم این گروه را در نظر گرفته اند.

پوریان تصریح کرد: پس اگر دغدغه تنظیم بازار این است که اگر این حجم دام از کشور خارج شود روی بازار تاثیر بگذارد، باید بداند که نه تنها هیچ تاثیری ندارد بلکه می توان گفت بدون مشتری و بدون تقاضا مانده است.

شرکت پشتیبانی دیر پول می پردازد دامداران تمایل به همکاری با آنها را ندارند

وی همچنین در خصوص نتیجه خرید دام توسط شرکت پشتیبانی نیز اظهار داشت: قرار بر این بود که وزارت جهاد و  شرکت پشتیبانی در بخش دام سبک «بر نر» را خرید و ذخیره سازی کند اما دیدیم که دامداران رغبتی به همکاری با شرکت پشتیبانی ندارند به لحاظ اینکه شرکت پشتیبانی دیر پول پرداخت می کند و عملا از نظر اقتصادی پروسه به صرفه نیست.

رئیس شورای تامین دام کشور در خصوص حجم بره نر که روس دست دامداران مانده نیز اظهار داشت: طبق آماری که معاونت امور دام وزارتخانه اعلام کرده دامی که بدون تقاضا مانده حداقل ۲ تا ۲ و نیم میلیون راس را در بخش نر داریم.

بر اساس این گزارش، دامداران و دولت همیشه به نوعی در تعارض با یکدیگر پیش رفته اند به نحوی که نه دولت به حرف  و خواسته دامداران را توجه می کند و نه دامدار می تواند خود را با تصمیمات به گفته کارشناسان اشتباه دولت همسو سازد. به این ترتیب این صنعت در مشکلات همیشگی خود دست و پا می زند.

پوریان در خصوص دلایل این عدم هماهنگی دولت با دامداران گفت: متاسفانه تصمیم گیران عملا یک چیز را می بیند و آن نتیجه است؛ یعنی همانطور که وقتی تمام توجه به میوه یک درخت باشد و از ریشه آن غفلت کنیم مطمئنا این میوه زود از  بین می رود، در صنعت تولیدات زنده مثل دام سبک، مرغ و غیره نیز اینگونه است در حالی که باید نگاه به ریشه داشت نه نگاه به دست آورد نهایی یا همان بازار.

نگاه تصمیم گیران فقط به بازار است و به دلیل جو روانی حاکم همیشه بخش تولید را سرکوب می کنند و بازار را فقط می بینند

او ادامه داد: متاسفانه نگاه در بخش تولید مخصوصا تولید دام نگاه بازاری است و همین امر موجب شده الان مشکلات عدیده ای داشته باشیم. دلیل اصلی چنین نگاهی هم همانطور که گفته شد  این است که سیاست گذار به دلیل ترس و جو روانی حاکم بر این شرایط همیشه نگاه اش به بازار است.

پوریان گفت: این در شرایطی است که اول باید نگاه به تولید باشد چون حمایت از تولید سبب می شود ریشه ها قوی تر و تولید توسعه یابد و در نهایت با افزایش تولید گوشت با کیفیت روبرو خواهیم بود.

وی اضافه کرد: از سوی دیگر مساله اینجا است که تصمیم گیری ها برای یک مقطع کوتاه انجام می شود به طوری که  در دستور العمل ها و بخش نامه ها دیده می شود که تصمیم ها به صورت ماهانه گرفته می شود و ماه بعد لغو می گردد و این نگاه های عملا بازار و محتاطانه درست تولید کننده را هدف قرار می دهد.

معادله ناقصی که صادرات دام را غیر ممکن ساخته است

رضا مهدوی دیگر فعال صنعت دام کشور نیز در خصوص دلایل ناکامی در صادرات دام به بازار گفت: مشکل اینجا است که متولیان امر با یک معادله ناقص تصمیم گیری می کنند و نتیجه اش این می شود که می گویند صادرات دام زنده، سبب افزایش قیمت در بازار داخل می شود.

مهدوی ادامه داد: این در حالی است که در چنین شرایطی که اگر صادرات تسهیل شود به عنوان یک راه تنفس برای دامداری کشور محسوب می شود و این شرایط را فراهم می سازد تا دامداران تجدید نیرو کنند.

کد خبر: ۱۷۸٬۵۱۳

اخبار مرتبط

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha

    نظرات

    • نظرات منتشر شده: 9
    • نظرات در صف انتشار: 0
    • نظرات غیرقابل انتشار: 0
    • ناشناس IR ۱۷:۰۸ - ۱۴۰۱/۰۷/۱۲
      5 2
      دیگه کسی نظر نمیده
      • سمیرا IR ۰۹:۵۸ - ۱۴۰۱/۰۷/۱۳
        0 0
        دگرحوصله ای نیست برانظردادن
    • IR ۲۰:۳۴ - ۱۴۰۱/۰۷/۱۲
      3 0
      سلام اگر وضع اینجوری پیدا کنه سال دیگه نه دامداری هست نه عشایری
    • IR ۲۰:۴۸ - ۱۴۰۱/۰۷/۱۲
      8 0
      واقعا متاسفم برای خودم این همه زحمت میکشم ولی هیچی معلوم نیست 15ماهه 2تا دام سنگین دارم صادرات کجاست همش دروغ
    • IR ۰۱:۲۸ - ۱۴۰۱/۰۷/۱۳
      9 0
      بیدار وقتی میشیم ک ن دام باش ن دامدار تا حالا کسی از دامدار حالشو پرسیده؟؟؟؟
    • IR ۱۴:۳۷ - ۱۴۰۱/۰۷/۱۳
      3 0
      اقای وزیر سلام من یه دامدار باسابقه سی ساله دو خوانواده زیر دستم نون میخورده حالا ورشکس کردم باتصمیمهای شما باسن ۴۵سالگی شدم راننده مردم خسته نباشید فقط دارم براتون دعا میکنم
    • IR ۲۱:۴۵ - ۱۴۰۱/۰۷/۱۳
      0 0
      رسانه باشرف اونیه که همه ی نظرات پخش کنه
    • 09032808286 IR ۲۲:۴۷ - ۱۴۰۱/۰۷/۱۳
      0 0
      تازه خواستم وارد این کار بشم
    • محمد رضا IR ۰۱:۲۱ - ۱۴۰۱/۰۷/۱۴
      0 0
      دامدار کارتی که دادید بانبود بازار پرداختش یکجا میسر نیست اگر میخواید این صنعت درحال موت را نجات دهید یارانه خوراکت دام را به خود عشایر ودمدار بپردازید