بازار؛ گروه آب و انرژی: صادرات ایران به عراق نزولی شد. آنگونه که آمارها نشان می دهد در نیمه نخست امسال به ۳ میلیارد و ۳۸۲ میلیون دلار رسیده است. این در حالی است که متوسط صادرات ایران به این کشور همسایه غربی در سال گذشته معمولا به حدود ۹ میلیارد دلار در سال می رسید. حالا در شرایطی صادرات ایران از ماهانه حدود ۷۵۰ میلیون دلار به حدود ۵۶۰ میلیون دلار رسیده که متولیان تجارت کشور نسبت به این کاهش تجارت نگران نبوده و آن را ناشی از نوسانات می دانند.
احمد رضا علایی معاون ارتقای کسب و کارهای بینالمللی سازمان توسعه تجارت پیشتر در اینباره گفته بود که دولت عراق در زمینه محصولات کشاورزی بیشتر به سمت حمایت از تولید داخلی رفته و محدودیت هایی را در زمینه واردات خود اعمال کرده است.
صادرات بنزین و گازوییل ایران به عراق به دلیل کسری تولید و مصرف به شدت کاهش پیدا کرده و نزدیک به صفر شده است
اما کاهش صادرات ایران به عراق تنها محدود به محصولات کشاورزی نمی شود. آنگونه که حمید حسینی رییس اتحادیه صادرکنندگان فرآورده های نفتی به بازار گفته صادرات بنزین و گازوییل ایران به عراق به شدت کاهش پیدا کرده و نزدیک به صفر شده است.
بحران سوخت در نیمه دوم سال حل نمی شود
به گفته این فعال اقتصادی، در ماه های گذشته مصرف فرآورده در داخل کشور افزایش پیدا کرد و ما عملا محصولی برای عرضه در بازار عراق نداشتیم.
در نیمه دوم سال به دلیل کمبود گاز بسیاری از نیروگاه ها ناچار به استفاده از سوخت های جایگزین همچون گازوییل می شوند؛ با این اوصاف در نیمه دوم سال هم شرایط بدتر می شود که بهتر نمی شود
او همچنین در پاسخ به این سوال که با کاهش سفرهای تابستانی آیا این مشکل حل می شود، گفت: در نیمه دوم سال به دلیل کمبود گاز بسیاری از نیروگاه ها ناچار به استفاده از سوخت های جایگزین همچون گازوییل می شوند؛ با این اوصاف در نیمه دوم سال هم شرایط بدتر می شود که بهتر نمی شود.
رییس اتحادیه صادرکنندگان فرآورده های نفتی ادامه داد: بازار عراق در گذشته یکی از مهم ترین بازارهای صادراتی ما محسوب می شد که متاسفانه به دلیل نبود ثبات و سیاست گذاری مناسب در حال از دست دادن آن هستیم.
حسینی که معتقد است ایران نتوانسته از فرصت جنگ روسیه و اوکراین به نفع خود استفاده کند، ادامه داد: منطقه ما به شدت نیازمند بنزین است. ما می توانستیم که بنزین روس ها را خریداری کرده و مجددا آن را به بازار کشورهایی همچون امارات، عراق و افغانستان صادر کنیم. اما متاسفانه در غفلت ایران خود روس ها به صورت مستقیم وارد مذاکره با بازارهای صادراتی شده اند.
در سال ۱۴۰۰ ایران حدود یک میلیارد و ۹۳۴ میلیون و ۳۶۹ هزار و ۵۶۷ کیلوگرم و در سال ۱۳۹۹ بیش از ۷.۸ میلیون تن بنزین صادر کرده است
صادرکننده بنزین واردکننده می شود
با وجود اینکه مقدار تولید بنزین ایران در بهترین حالت به حدود ۱۰۵ میلیون لیتر می رسد، بر اساس آمار اعلامی متوسط مصرف بنزین در نیمه نخست امسال از ۱۰۲ میلیون لیتر هم فراتر رفته است. به عبارت دیگر مصرف این سوخت نسبت به ۶ ماه اول سال گذشته حدود ۲۴ درصد افزایش را نشان می دهد. با توجه به این رشد مصرف صادرات بنزین به کشورهای همسایه و بازارهای صادراتی بسیار بعید به نظر می رسد.
این در حالی است که آمارهای اعلامی از طرف گمرک هم نشان می دهد که ایران سال گذشته بهطور میانگین روزانه حدود ۵.۳ میلیون لیتر و در کل سال ۱۴۰۰ حدود یک میلیارد و ۹۳۴ میلیون و ۳۶۹ هزار و ۵۶۷ کیلوگرم بنزین صادر کرده است. البته شرایط صادرات بنزین در سال ۱۳۹۹ به دلیل کاهش مصرف ناشی از پاندمی خیلی بهتر بود به طوری که این سوخت به نخستین کالای صادراتی ایران تبدیل شده بود. بر اساس آمار گمرک، ایران در ۱۲ ماهه سال ۹۹ بیش از ۷.۸ میلیون تن بنزین علی رغم تحریمها صادرات کرده است.
حالا درست در روزهایی که ایران به دنبال راه حلی برای تامین نیاز داخلی خود است، روسیه قراردادی را با طالبان برای تامین بنزین افغانستان امضا کرده است.
نظر شما