بازار، گروه استان ها: اگر بخواهیم از جاذبه های گردشگری شهر بیرجند سخن به میان بیاوریم بی شک یکی از مهمترین این جاذبه ها بافت تاریخی شهر است که مدرسه باعظمت شوکتیه، بنای خواجه خضر، خانه های قدیمی با معماری جذاب و اصیل چون خانه فروتنی و موزه های قدیمی واقع شده در این قسمت شهر واقع شده است.
تجربه های گذشته این نکته را به اثبات می رساند که بافت قدیمی شهر آن قدر برای گردشگران داخلی و حتی خارجی جذابیت داشته است که می توان از آن به عنوان یک جاذبه گردشگری با قابلیت ارزآوری برای استان نیز یاد کرد.
اما متأسفانه آنگونه که شایسته است این خانه های تاریخی زیبا با معماری اصیل و آب انبارها و موزه های واقع شده در این بافت قدیمی معرفی نمی شوند و امکانات رفاهی چندانی نیز در این محدوده وجود ندارد.
پنجم تا ۱۱ مهرماه هفته جهانی گردشگری، فرصتی است تا بار دیگر ارزشمندی بافت قدیمی و تاریخی شهر بیرجند در جذب گردشگر و در آمد زایی و ارزآوری برای فعالان این عرصه را مرور کنیم.
جذابیت موزه های بافت قدیمی بیرجند برای گردشگران
غزاله دلیری، مدیر موزه لباس و منسوجات طبیعی خراسان جنوبی که در خانه پردلی شهر بیرجند واقع در بافت قدیمی شهر واقع شده در گفت و گو با خبرنگار بازار بیان کرد: در مدت زمان یک سالی که در این موزه فعالیت داریم گردشگران داخلی و خارجی زیادی برای بازدید از بافت قدیمی شهر و همچنین موزه حضور پیدا کرده اند.
وی افزود: ما در موزه پارچه هایی داریم که از پنبه مله تهیه شده که این پنیه خود رنگ و قهوهای رنگ است.
دلیری بیان کرد: این پنبه به واسطه ویژگی هایی که دارد برای گردشگران و از جمله گردشگران خارجی جذاب است و از این جهت برای شهر و استان ما موزه های در بافت تاریخی شهر قابلیت ارزآوری دارد.
مدیر موزه لباس و منسوجات طبیعی خراسان جنوبی یادآور شد: از این نظر برای گردشگران خارجی این پارچه های تولید شده از پنبه مله جالب است که در هیچ کجای دیگر نمی توانند شبیه به آن را پیدا کنند.
معماری اصیل، بافت قدیمی بیرجند را خاص کرده است
محمد علی جنتی فر رئیس میراث فرهنگی شهرستان بیرجنددر گفت و گو با بازار اظهار کرد: بافت قدیمی شهر بیرجند به واسطه معماری خاص خود جاذبه هایی برای جذب گردشگر دارد که از آن جمله میتوان به خانه های قدیمی با معماری اصیل ایرانی اشاره کرد.
وی ادامه داد: در بسیاری از این خانه های تاریخی چون خانه بی بی مرادی، خانه فروتنی و خانه پردلی موزه های عروسک ها، موزه منسوجات طبیعی و ...راه اندازی شده است که یک مؤلفه دیگر برای جذب گردشگر است.
رئیس میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری بیرجند گفت: در همین بافت قدیمی شهر بیرجند با همکاری بخش خصوصی برای جذب گردشگر چندین غرفه صنایع دستی سفال و پارچه های سنتی و... راه اندازی شده است.
نبود امکانات رفاهی، نقطه ضعف گردشگری بافت تاریخی
جنتی فر ادامه داد: علی رغم همه این نقاط مثبت ما در باقت قدیمی شهر بیرجند نقطه ضعف هایی در بخش گردشگری داریم که یکی از این نقاظ ضعف نبود امکانات رفاهی به اندازه کافی است.
وی گفت: متأسفانه در سطح شهر بیرجند نیز تابلوهای راهنما و جهت نمایی که گردشگران را به سمت این بافت تاریخی هدایت کند، وجود ندارد.
رئیس میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری بیرجند بیان کرد: بازدید از بافت قدیمی بیرجند به همراه باغ تاریخی اکبریه و باغ رحیم آباد در ایام نوروز سال جاری به ۴۵ هزار بازدید کننده و در ایام تابستان به حدود ۷۳ هزار بازدید کننده رسید.
قابلیت ارزآوری گردشگری از بافت تاریخی
جنتی فر درباره امکان ارزآوری گردشگری از بافت تاریخی و قدیمی بیرجند گفت: به طوری طبیعی صنعت گردشگری یک صنعت ارزآور برای هر شهر و کشوری است که بیرجند نیز از این قاعده مستثنی نیست.
وی یادآور شد: ما گردشگران خارجی زیادی داشته ایم که از بافت تاریخی شهر بیرجند بازدید کرده اند و بی شک ارزآوری نیز داشته اند.
رئیس میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری بیرجند گفت: البته از آنجایی که موزه های در بافت تاریخی شهر بیرجند به بخش خصوصی واگذار شده است آمار دقیق درآمد زایی را باید از آنان پرسید.
گفتنی است طبق گفت و گوی مرتضی عربی معاون گردشگری، سرمایه گذاری و تأمین منابع اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان جنوبی در شهریور ماه ۱۴۰۱ گفت: از ابتدای سال هزار و ۵۸۵ گردشگر خارجی وارد استان شدند.
عواید ۱۰ میلیارد تومانی حضور گردشگران خارجی
وی با اشاره به اینکه براساس محاسبه سازمان جهانی گردشگری هر گردشگر ۲۰۰ دلار در کشور مقصد هزینه می کند، گفت: بر همین اساس سود و عواید اقتصادی حضور گردشگران خارجی در خراسان جنوبی از ابتدای سال ۱۰ میلیارد تومان بوده است.
عربی ادامهداد: خراسانجنوبی قابلیت های متعددی برای جذب گردشگر و ارزآوری دارد که یکی از بهترین آنان بافت قدیمی شهر بیرجند است.
وی یادآور شد: در سال جاری با توجه به کاهش شیوع کرونا و واکسیناسیون عمومی شاهد حضور گردشگران و بازدید آنان از مناطق مختلف خراسان جنوبی و از جمله بیرجند بودیم.
شاید بسیاری از ما از کنار داشته های فرهنگی، معماری و تاریخی خود که قابلیت جذب گردشگر دارد به آسانی بگذریم ولی بی شک برای گردشگر خارجی که به معماری مدرن امروز خو گرفته است مدرسه شوکتیه، خانه فروتنی و خانه پردلی جایی برای رسیدن به آرامش روحی است.
پس فرصت ها را قدر بشماریم از آن برای توسعه اقتصادی خراسان جنوبی و شهر بیرجند استفاده کنیم.
نظر شما