بازار؛ گروه بین الملل: «نانسی پلوسی» رئیس مجلس نمایندگان ایالات متحده آمریکا هفته گذشته به تایوان سفر کرد. سفر پلوسی به تایوان در حالی صورت گرفت که دولت چین بارها درباره این سفر به آمریکا هشدار داده و تنشها اکنون میان پکن و واشنگتن به اوج خود رسیده است.
چین برخی از جنبههای تجارت با تایوان را در اقدامی تلافیجویانه در واکنش به سفر جنجالی نانسی پلوسی، رئیس مجلس نمایندگان آمریکا، تعلیق کرد. این محدودیتها شامل تعلیق برخی از واردات میوه و ماهی از تایوان و صادرات شن و ماسه طبیعی به این جزیره است که برای ساخت تراشههای الکترونیکی تایوان استفاده میشود.
چین بزرگترین شریک تجاری تایوان است و به گفته دولت تایوان، تجارت دوجانبه به ارزش ۲۷۳ میلیارد دلار در سال گذشته، ۳۳ درصد از کل تجارت این جزیره با سایر نقاط جهان را تشکیل میدهد. این جزیره خودمختار با جمعیتی بالغ بر ۲۴ میلیون نفر، تولیدکننده و تامین کننده پیشرو تراشههای نیمه هادی در جهان است که جزء حیاتی تقریباً همه دستگاههای الکترونیکی مدرن، از اتومبیل گرفته تا یخچال و تلفن همراه است.
باید گفت شرکت تولید نیمه هادی بزرگ تایوان (TSMC) بزرگترین سازنده تراشه های قراردادی در جهان است و نقش مهمی در تامین انرژی محصولات طراحی شده توسط شرکتهای فناوری مانند اپل، کوالکام و انویدیا ایفا میکند. همچنین شرکت تایوانی TSMC یکی از با ارزش ترین شرکتهای آسیایی است که ۹۰ درصد تراشههای فوق پیشرفته دنیا را در اختیار دارد.
به دلیل تنشهای تجاری ایالات متحده و چین، تعدادی از شرکتهای تایوانی و خارجی که قبلا در سرزمین اصلی چین مستقر بودند، به تایوان نقل مکان کردهاند. با این حال، یک چالش مهم برای تایوان، شکست این کشور در تامین نیازهای رو به رشد انرژی است.
در این راستا خبرنگار بازار گفتگویی با پروفسور« رابرت اسمیت» استاد دانشگاه سانفرانسیسکو امریکا تنظیم نموده که در ادامه می آید.
*«نانسی پلوسی» رئیس مجلس نمایندگان آمریکا، علیرغم هشدارهای چین به تایوان سفر کرد. چرا در این مقطع زمانی آمریکا در تلاش برای تحریک چین است؟
تقریباً همه عناصر تشکیلات سیاسی ایالات متحده آمریکا، ظهور چین را تهدیدی برای هژمونی جهانی ایالات متحده آمریکا می دانند. بهجای پذیرش این اجتنابناپذیری، به نظر میرسد که ایالات متحده آمریکا میخواهد نوعی رابطه خصمانه را تحریک کند. این سیاست کوته فکرانه و خطرناک است، اما به ندرت صدایی علیه آن بلند شده است.
*به نظر می رسد این سفر نشان از فصل جدیدی در روابط امریکا و چین و حتی نشان دهنده تصویری از آینده نظم جهانی باشد. یعنی نظمی که در آن آمریکا درصدد است برای مهار چین، پکن را وارد درگیری های ژئوپلیتیک کند. نظر شما چیست؟
مشکل این است که چین را اکنون نمی توان مهار کرد. بلکه رسیدن آن به مقام قدرت بزرگ باید توسط ایالات متحده پذیرفته و با آن موافقت شود.
*تایوان از مهمترین تولیدکنندگان و صادرکنندگان عمده تراشه های الکترونیک است که در high tech نقش محوری دارد. به گونه ای که اگر جنگی میان چین و تایوان رخ دهد، صنایع الکترونیک مرتبط با گوشی تلفن، کامپیوتر و ... فلج خواهد شد. به نظر شما جنگی میان چین و تایوان رخ خواهد داد و اگر چنین شود سرنوشت صنایع های تک در سطح جهان چه خواهد شد؟
تا زمانی که تایوان اعلام استقلال نکند، احتمال وقوع جنگ را نمی دهم مگر اینکه جنگ با خشم یا اشتباه محاسباتی برانگیخته شود، تا حدی به دلیل نقش حیاتی تایوان در فناوری پیشرفته و همچنین به این دلیل که در صورت تلاش ایالات متحده برای «دفاع» از تایوان، چشم انداز درگیری هسته ای افزایش یابد.
*نظم جدید جهانی ار حیث بلوک بندی های اقتصادی به چه صورتی خواهد بود؟
چین به وضوح در راه تبدیل شدن به یک قدرت اقتصادی بزرگ در رقابت با اروپا/ایالات متحده آمریکا است و با قدرت اقتصادی، قدرت دیپلماتیک و نظامی به وجود می آید. بنابراین ما شاهد بلوک بندی اقتصادی جهان بوده و به دنبال آن نظم جدید جهانی شکل خواهد گرفت.
نظر شما