بازار؛ گروه آب و انرژی: «بزرگترین تفاهمنامه نفتی با گازپروم روسیه امضا شد.» آنگونه که محسن خجسته مهر مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران این تفاهم نامه منجر به سرمایهگذاری چند ده میلیارد دلاری روسها در میادین نفتی و گازی ایران خواهد شد.
او که در حاشیه مراسم امضای تفاهمنامه بین شرکت ملی نفت و شرکت گازپروم روسیه در جمع خبرنگاران سخن می گفت، اظهار داشت: توسعه میدان گازی کیش و توسعه میدان گازی پارس شمالی با سرمایهگذاری ۱۰ میلیارد دلاری شرکت گازپروم به امضای طرفین رسیده که با انجام این سرمایهگذاری و توسعه این دو میدان گازی بیش از یکصد میلیون متر مکعب در روز به تولید گاز کشور افزوده میشود.
توسعه میدان گازی کیش و توسعه میدان گازی پارس شمالی با سرمایهگذاری ۱۰ میلیارد دلاری شرکت گازپروم به امضای طرفین رسیده است. همچنین توسعه ۶ میدان نفتی توسط شرکت گازپروم در تفاهمنامه به امضای طرفین رسیده و پروژه بزرگ دیگری که با سرمایهگذاری ۱۵ میلیارد دلاری شرکت گازپروم روسیه انجام خواهد شد
توسعه ۶ میدان نفتی توسط گازپروم روسیه
خجستهمهر ادامه داد: همچنین توسعه ۶ میدان نفتی توسط شرکت گازپروم در تفاهمنامه به امضای طرفین رسیده و پروژه بزرگ دیگری که با سرمایهگذاری ۱۵ میلیارد دلاری شرکت گازپروم روسیه انجام خواهد شد، بحث فشار افزایی در میدان گازی پارس جنوبی است که جهت نگه داشت تولید و افزایش تولید این میدان مهم گازی اتفاق خواهد افتاد.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران مباحثی چون سوآپ گاز و فرآوردههای نفتی و سرمایهگذاری برای تکمیل پروژه ایران ال ان جی را از دیگر موارد مطرح در تفاهمنامه دو طرف اعلام کرد و گفت: در حال طراحی بستهای هستیم تا بتوانیم در زمینه فناوری و انتقال تکنولوژی با مراکز تحقیقاتی شرکت گازپروم وارد همکاری مشترک شویم.
او افزود: میادینی از جمله میدان نفتی منصوری، آب تیمور، کرنج، آذر و چنگوله از دیگر میادینی است که در تفاهمنامه فی ما بین قرار است توسط روسها سرمایهگذاری و توسعه یابند.
خجستهمهر با بیان اینکه امروز با یکی از بزرگترین غولهای انرژی دنیا در حال امضای تفاهمنامه و همکاری هستیم، گفت: ایران و روسیه در مجموع بالغ بر ۷۰ تریلیون متر مکعب ذخایر گازی دارند که این مقدار ۳۰ درصد ذخایر گازی جهان را شامل میشود؛ از این رو این دو کشور نقش بسیار مهمی در تامین پایداری انرژی جهان ایفا میکنند.
در یک برنامه ۸ ساله، تا افق ۱۴۰۸ با سرمایهگذاری یکصد و ۶۰ میلیارد دلاری ظرفیت تولید نفت کشور به ۵.۷ میلیون بشکه و ظرفیت تولید گاز کشور به ۱.۵ میلیارد متر مکعب در روز خواهد رسید
به گفته او، در یک برنامه ۸ ساله، تا افق ۱۴۰۸ با سرمایهگذاری یکصد و ۶۰ میلیارد دلاری ظرفیت تولید نفت کشور به ۵.۷ میلیون بشکه و ظرفیت تولید گاز کشور به ۱.۵ میلیارد متر مکعب در روز خواهد رسید و تمام جهتگیریها در دولت سیزدهم به منظور توسعه و رشد اقتصادی کشور است و در این زمینه از سرمایهگذاری خارجی در چارچوبهای کسب حداکثری منافع ملی استفاده خواهیم کرد و امروز شاهد هستیم که با شرکتهای بزرگ و صاحبنام بینالمللی در حال مذاکره و امضای قرارداد و تفاهمنامه هستیم.
۴ الی ۷ سال مدت زمان لازم برای به نتیجه رسیدن این تفاهم نامه
مدیرعامل شرکت ملی نفت، درباره به سرانجام رساندن این سرمایه گذاری در صورت احتمال تحریم شرکت روس گفت: ما در حال حاضر و زمانی که هم تحریم بودیم موفق شدیم برای ۷ میدان نفتی ۴ میلیارد دلار سرمایه گذاری قرارداد امضاء کنیم این روند ادامه دارد و هیچ نگرانی بابت سرمایه گذاری و تزریق این میزان سرمایه نداریم.
او با بیان اینکه این قرارداد نفتی بستگی به حجم سرمایه گذاری ها طی ۴ تا ۷ سال به طول خواهد انجامید، گفت: این قراردادها در قالب ای پی سی بیع متقابل و مدل ای پی سی خواهد بود.
جهان به نفت ایران نیاز دارد و سهم ایران از بازار حذف شدنی نیست. همین مساله نشان می دهد که ایران کشوری مطمئن و با ثبات برای تامین بخشی از انرژی دنیاست
نفت ایران حذف شدنی نیست
خجسته مهر همچنین درباره اظهارات اخیر قائم مقام وزارت خارجه آمریکا درباره این که جهان به نفت ایران نیاز دارد توضیح داد: ما قبلا هم در شرکت ملی نفت ایران اعلام کردیم جهان به نفت ایران نیاز دارد و سهم ایران حذف شدنی نیست. به عبارت دیگر ایران کشوری مطمئن و با ثبات جهت تامین بخشی از انرژی جهان است و به دلیل موقعیت ژئوپولتیک و ذخایر سرشار بسیار اهمیت دارد. جامعه بین الملل می داند که میزان ذخایر هیدروکربن ایران رتبه اول را بر جهان داراست.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران در پاسخ به سوالی در خصوص اینکه آیا نگرانی بابت تحریمها در تحقق این همکاری مشترک وجود دارد، تصریح کرد: ما پیش از این امضای دو قرارداد نفتی با دو شرکت روسی و تفاهمنامه با شرکتهای روسی را در اواخر سال گذشته و در زمانی که تحریمها وجود داشت داشتیم و مذاکرات فعلی نیز در ادامه روند مذاکرات گذشته است و هیچ نگرانی از بابت نقش تحریمها در به سرانجام نرسیدن این تفاهمات و قراردادها وجود ندارد.
نظر شما