بازار؛ گروه بین الملل: اولین سفر بایدن به منطقه با سفر به اسرائیل کلید خورد و در ادامه وی وارد عربستان شد. هدف از این سفر ایجاد سامانه دفاع مشترک هوایی با رهبری آمریکا و حضور اسرائیل و برخی کشورهای عربی، تلاش برای عادی سازی روابط عربستان و اسرائیل و کوشش برای جلب رضایت عربستان به افزایش تولید نفت عنوان شده است.
در سفر بایدن به عربستان سعودی سه هدف اصلی وجود دارد؛ سیاست اعلامی و رسمی آمریکا بهبود روابط عربستان و آمریکا به صورت کلی است اما از تحلیل شرایط موجود در روابط دو کشور میتوان این برداشت را داشت که در شرایط موجود و در فضای روابط فعلی عربستان و آمریکا مهمترین هدف بایدن از این سفر متقاعد کردن عربستان سعودی است تا تولید نفت خود را افزایش دهد و به بازار انرژی کمک کند چون این بازار جهانی تحت تأثیر تحریم روسیه قرار دارد و آمریکا میخواهد شرایط را تغییر دهد. قیمت نفت و گاز بالا رفته و این وضعیت در داخل آمریکا و اروپا تأثیر گذاشته و تورم را به عدد بیسابقه ۹ درصد رسانده است که در ۴۰ سال گذشته بیسابقه بوده است. از طرفی افزایش قیمت سوخت موجب نارضایتی شده است. قیمت پنج دلار برای هر گالن بنزین، برای آمریکاییها سنگین است.
دومین هدف آمریکا این است که با عربستان سعودی قراردادهای جدیدی ببندد و سلاحهای بیشتری بفروشند و رونقی بر وضعیت شرکتهای تولید کننده سلاح در آمریکا بدهند. این موارد درحالی است که بایدن به دلیل سیاستهای آل سعود در یمن و قتل خاشقچی به شدت به عربستان انتقاد میکرد اما امروز همهچیز را فراموش کرده و به سمت عملگرایی رفته است.
سومین هدف تعیین تکلیف در مورد جنگ یمن است؛ اکنون آتشبس برقرار شده اما دولت فراگیری در یمن تشکیل نشده است و حتی در سیاست رسمی بایدن که فشار بر عربستان برای خروج از یمن بود امروز با بیتفاوتی آمریکا روبهرو هستیم، در این بین حتماً در مورد برجام و ایران نیز گفتوگو خواهد شد.
در خصوص این موضوع خبرنگار بازار مصاحبه ای با پروفسور «جان دان» استاد دانشگاه کمبریج انگلستان انجام داده که در ادامه آمده است.
«جان دان» استاد کنونی دانشگاه کمبریج انگلستان است. تخصص او بحث انقلابها و تغییر رژیمها است. وی سابقه تدریس در دانشگاه هاروارد آمریکا را نیز دارد. او استاد برجسته نظریه و اندیشه سیاسی است و صاحب کتاب «انقلابهای مدرن» است.
*در حالی که عنوان می شد سیاست آمریکا در خصوص خلیج فارس به دلیل مهار چین دچار تغییر شده، شاهد اهمیت نفت بعد از جنگ اوکراین هستیم. آیا شما با این استدلال موافق هستید؟
تصمیمات عربستان در مورد اوپک مطمئناً مهمتر از قبل است. در واقع ریاض اختیارات زیادی در اوپک دارد و همین باعث قدرت این کشور در زمینه بازار انرژی به ویژه نفت شده است. هیچ کشور دیگری چنین اختیاری ندارد.
*سفر بایدن به منطقه تلاشی برای یافتن راهی برای کاهش قیت نفت با همکاری عربستان است. آیا این اتفاق خواهد افتاد؟
این قطعاً همان کاری است که بایدن تلاش می کند انجام دهد. همه تلاش او در این سفر برای همین موضوع بود.
* آمریکا در تلاش است تا عربستان را ترغیب به «کودتا» علیه روسیه با خروج از توافق «اوپک پلاس» و متعاقبا افزایش تولید نفت برای بهبود قیمت آن در کشورهای غربی کند. آیا این موضوع اتفاق می افتد؟
اگر عربستان سعودی تصمیم به خروج از اوپک (که در طول دههها بسیار به آنها خدمت کرده است - من از وین پاسخ میدهم! - در این مرحله، من بسیار متعجب خواهم شد).
*سفر بایدن به منطقه چه تاثیری بر مذاکرات هسته ای با ایران خواهد داشت؟
اگر سفر بایدن بر روند مذاکرات هسته ای (یا عدم فرآیند) تأثیر بگذارد، تعجب می کنم.
* آیا این سفر بر مذاکرات ایران و عربستان تاثیرگذار خواهد بود؟
ایران و عربستان هر دو به خوبی توصیه میکنند که در مورد رابطهای کمتر پرتنش و مخرب با یکدیگر مذاکره کنند. عاقلانه تر است که آنها مستقیماً این کار را انجام دهند (هر دو چیزهای زیادی برای به دست آوردن و از دست دادن چیزهای زیادی دارند) به جای اینکه سعی کنند از طریق فرآیندهای تا حدی نامنسجم دولت آمریکا در حال حاضر میانجیگری کنند.
نظر شما