۲۴ تیر ۱۴۰۱ - ۱۸:۰۶
عربستان ظرفیت خارج کردن بایدن از بحران انرژی را ندارد| مذاکرات تهران و ریاض توسط آمریکا تشویق شود
مقام اسبق کاخ سفید در گفتگو با بازار:

عربستان ظرفیت خارج کردن بایدن از بحران انرژی را ندارد| مذاکرات تهران و ریاض توسط آمریکا تشویق شود

پروفسور «فرانک فن هیپل» معتقد است عربستان ظرفیت خارج کردن بایدن از بحران انرژی که دست به گریبان این کشور است را ندارد.

بازار؛ گروه بین الملل: اولین سفر بایدن به منطقه با سفر به اسرائیل کلید خورد و در ادامه وی وارد عربستان می شود. هدف از این سفر ایجاد سامانه دفاع مشترک هوایی با رهبری آمریکا و حضور اسرائیل و برخی کشورهای عربی، تلاش برای عادی سازی روابط عربستان و اسرائیل و کوشش برای جلب رضایت عربستان به افزایش تولید نفت عنوان شده است.

در سفر بایدن به عربستان سعودی سه هدف اصلی وجود دارد؛ سیاست اعلامی و رسمی آمریکا بهبود روابط عربستان و آمریکا به صورت کلی است اما از تحلیل شرایط موجود در روابط دو کشور می‌توان این برداشت را داشت که در شرایط موجود و در فضای روابط فعلی عربستان و آمریکا مهمترین هدف بایدن از این سفر متقاعد کردن عربستان سعودی است تا تولید نفت خود را افزایش دهد و به بازار انرژی کمک کند چون این بازار جهانی تحت تأثیر تحریم روسیه قرار دارد و آمریکا می‌خواهد شرایط را تغییر دهد. قیمت نفت و گاز بالا رفته و این وضعیت در داخل آمریکا و اروپا تأثیر گذاشته و تورم را به عدد بی‌سابقه ۹ درصد رسانده است که در ۴۰ سال گذشته بی‌سابقه بوده است. از طرفی افزایش قیمت سوخت موجب نارضایتی شده است. قیمت پنج دلار برای هر گالن بنزین، برای آمریکایی‌ها سنگین است.

دومین هدف آمریکا این است که با عربستان سعودی قراردادهای جدیدی ببندد و سلاح‌های بیشتری بفروشند و رونقی بر وضعیت شرکت‌های تولید کننده سلاح در آمریکا بدهند. این موارد درحالی است که بایدن به دلیل سیاست‌های آل سعود در یمن و قتل خاشقچی به شدت به عربستان انتقاد می‌کرد اما امروز همه‌چیز را فراموش کرده و به سمت عمل‌گرایی رفته است.

سومین هدف تعیین تکلیف در مورد جنگ یمن است؛ اکنون آتش‌بس برقرار شده اما دولت فراگیری در یمن تشکیل نشده است و حتی در سیاست رسمی بایدن که فشار بر عربستان برای خروج از یمن بود امروز با بی‌تفاوتی آمریکا روبه‌رو هستیم، در این بین حتماً در مورد برجام و ایران نیز گفت‌وگو خواهد شد.

خبرنگار بازار در گفتگو با پروفسور «فرانک فن هیپل» معاون اسبق کاخ سفید و استاد دانشگاه پرینستون به بررسی این موضوع پرداخته که در ادامه می آید.

حوزه تحقیقاتی «فن هیپل» در زمینه علوم و فناوری شامل مواردی چون کنترل تسلیحات اتمی و منع اشاعه هسته‌ای، انرژی و توازن سیاست گذاری در عرصه‌های تکنولوژی است.

*در حالی که عنوان می شد سیاست آمریکا در خصوص خلیج فارس به دلیل مهار چین دچار تغییر شده، شاهد اهمیت نفت بعد از جنگ اوکراین هستیم. آیا شما با این استدلال موافق هستید؟
بله موافق هستم. شاهد تغییر در سیاست آمریکا در منطقه خاورمیانه و به ویژه خلیج فارس هستیم. این تغییر به خاطر تمرکز آمریکا بر مهار چین است.

*سفر بایدن به منطقه تلاشی برای یافتن راهی برای کاهش قیت نفت با همکاری عربستان است. آیا این اتفاق خواهد افتاد؟
من فکر می کنم این بخشی از دلایل سفر بایدن به عربستان سعودی است، اما نمی دانم عربستان سعودی و امارات چقدر می توانند تولیدات خود را افزایش دهند. آنها در حال حاضر در سطوح نزدیک به رکورد تولید می کنند.

* آمریکا در تلاش است تا عربستان را ترغیب به «کودتا» علیه روسیه با خروج از توافق «اوپک پلاس» و متعاقبا افزایش تولید نفت برای بهبود قیمت‌ آن در کشورهای غربی کند. آیا این موضوع اتفاق می افتد؟
من گمان می کنم که این در حد ظرفیت عربستان سعودی نیست.

*سفر بایدن به منطقه چه تاثیری بر مذاکرات هسته ای با ایران خواهد داشت؟
این یک سوال مهم است. اگر من جای بایدن بودم، مذاکرات در حال انجام بین ایران و عربستان سعودی را تشویق می کردم، اما نگرانم که این طرح ممکن است تقویت ضمانت های امنیتی ایالات متحده برای اسرائیل و عربستان سعودی باشد. در شرایطی که به نظر می رسد دولت بایدن امید خود را برای احیای برجام از دست می دهد و ایران در حال افزایش ذخایر اورانیوم بسیار غنی شده قابل استفاده با سلاح خود است، نگران هستم.

* آیا این سفر بر مذاکرات ایران و عربستان تاثیرگذار خواهد بود؟
عرض کردم که بایدن باید گفتگوها میان ایران عربستان را تشویق کند. البته روند احیای برجام نگران کننده شده است.

کد خبر: ۱۶۲٬۰۸۷

اخبار مرتبط

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha