بازارچه‌های مرزی نقش مهمی در معیشت مرزنشینان و توسعه صادرات دارند
در نشست اتاق بیرجند با معاون وزیر خارجه مطرح شد

بازارچه‌های مرزی نقش مهمی در معیشت مرزنشینان و توسعه صادرات دارند

رئیس اتاق بیرجند می‌گوید: با ایفای نقش حمایتی دیپلماسی اقتصادی، جایگاه بازارچه‌ای مرزی تقویت می‌شود و علاوه بر تأمین معیشت مرزنشینان، به توسعه صادرات نیز کمک خواهد کرد.

به گزارش بازار به نقل از اتاق ایران، محسن احتشام رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی بیرجند گفت: بازارچه‌های مرزی می‌تواند نقش بسیار مهمی در معیشت مرزنشینان دو طرف و توسعه صادرات داشته باشند.

احتشام در نشست مدیران و فعالان اقتصادی استان خراسان جنوبی با معاون دیپلماسی اقتصادی وزیر امور خارجه، افزود: با توجه به نقش و جایگاه حمایتی سفارت‌خانه‌ها، همچنین علیرغم جنگ اقتصادی که علیه ما راه افتاده باید بازاریابی همه‌جانبه را استراتژی توسعه صادرات قرار دهیم.

وی ادامه داد: در این زمینه همه به سهم خود باید نقش‌آفرینی کنند زیرا این تنها از عهده وزارت صمت، کمیسیون تجارت یا صادرکنندگان برنمی‌آید.

وی اظهار کرد: تولیدکننده و صادرکنندگان امروزه در شرایط تحریم مشکلاتی دارند و انتظار داریم وزارتخانه‌ها تنها به چند مکاتبه اکتفا نکنند بلکه در کنار تولیدکننده و صادرکنندگان باشند.

رئیس اتاق بیرجند با بیان اینکه بازاریابی به دو دسته عوامل خرد و کلان تقسیم می‌شود افزود: در تعیین استراتژی برای ورود به بازارهای هدف و توسعه صادراتی یکسری عواملی غیرقابل‌کنترل است که به‌عنوان عوامل کلان نقش بسیار مهمی بر عهده دارد و آن قوانین و مقررات سایر کشورها است.

وی تصریح کرد: آنچه امروز بیشتر نیاز به بحث دارد تحریم‌هایی است که برخلاف اصول کلی حقوق تجارت بین‌الملل وضع شده و تولیدکنندگان و صادرکنندگان را دچار مشکلات خاصی کرده است.

احتشام ادامه داد: انتظار این است این محیط‌ها به‌نوعی مدیریت و هموار شود تا تولیدکننده و صادرکننده بتواند ایفای نقش کرده و صادرات را توسعه دهد.

وی اظهار کرد: همان‌طور که امروز در بازدید از مرزهای استان مشاهده کردید این سمت مرز مشکل زیادی نداریم و مسئولان به بهترین نحو نقش‌آفرینی کرده و همراه صادرکننده و تولیدکننده هستند اما عمده مشکلات مربوط به قوانین و مقررات آن‌طرف مرز است.

رئیس اتاق بیرجند ادامه داد: تغییر و تحولات و بی‌ثباتی در افغانستان سبب شده هر روز تغییراتی را شاهد باشیم که عملاً سبب فراز و نشیب‌های برای صادرکنندگان و تولیدکنندگان شود.

وی با تأکید بر اینکه انتظار داریم بحث بازار افغانستان بهتر مدیریت شود عنوان کرد: بازارچه‌های مرزی می‌تواند نقش بسیار مهمی در معیشت مرزنشینان دو طرف و توسعه صادرات داشته باشد که با تغییر و تحولات ثبات دائمی در بازارچه‌ها برقرار نیست.

احتشام یادآور شد: انتظار داریم عوامل سیاسی، فرهنگی، اقتصادی و لجستیک را به‌عنوان معاون وزارت خارجه را برای تولیدکنندگان بیشتر مهیا کنید چراکه اکنون نقد پول برای تولیدکنندگان و صادرکنندگان یک معضل است.

وی با اشاره به مبادله تعرفه‌های ترجیحی در کمیسیون صادرات، گفت: تعرفه صادرات زعفران از افغانستان به هند صفر است اما از ایران ۳۵ درصد تعرفه صادراتی دارد و امروز افغانستان یکی از مقصدهای صادراتی زعفران شده است.

رئیس اتاق بیرجند افزود: از این طریق زعفران به نام افغانستان صادر می‌شود در این زمینه درخواست داریم مشکل صادرات زعفران که معیشت جمعی کثیری از مرزنشینان را شامل می‌شود را هموار کنید.

احتشام با تأکید بر اینکه در محورهای مرزی استان با افغانستان دچار ضعف زیرساخت‌ها هستیم عنوان کرد: بخشی از جاده مرز ماهیرود - فراه هنوز آسفالت نشده است.

رئیس اتاق بیرجند ضمن تشکر از نماینده وزارت امور خارجه در بیرجند اظهار کرد: این نمایندگی گاهی بدون سرپرست می‌ماند و وقفه‌ای در انجام امور تولیدکنندگان و صادرکنندگان می‌شود که باید این نمایندگی تقویت شود.

احتشام با اشاره به عدم ثبات مسئولان گمرک افغانستان، عنوان کرد: تغییر و تحولات در این حوزه سبب ایجاد ناهماهنگی و عدم اجرای توافقات می‌شود.

وی تصریح کرد: طرف افغانستانی به‌طور مرتب خواستار ایجاد توازن تجاری هستند و درخواست دارند متناسب با صادرات به این کشور، به ایران واردات داشته باشند که می‌توان با معرفی کالاهای مورد نیاز این توازن را ایجاد کرد.

رئیس کمیسیون انرژی اتاق بیرجند هم گفت: اکنون در حوزه‌های مختلف ازجمله صادرات کشاورزی و انرژی با مشکل مواجهیم و باید از مشکلاتی که سبب آسیب به تجار می‌شود جلوگیری کرد.

رئیس نمایندگی وزارت امور خارجه در خراسان جنوبی هم در این نشست گفت: با توجه به هماهنگی و دیدار با سفرای کشورهای ترکمنستان، تاجیکستان، گرجستان، ارمنستان و قرقیزستان روابط تجاری استان خراسان جنوبی با کشورهای آسیای میانه توسعه می‌یابد.

مهدی حیدری‌فرد افزود: در نشست‌های با کشورهای همسایه در زمینه بازاریابی محصولات کشاورزی و ایجاد سرمایه‌گذاری مشترک با فعالان بخش خصوصی گفت‌وگو شده است.

وی تصریح کرد: با توجه به تغییر و تحولاتی که کشور افغانستان دارد اما بخش خصوصی خراسان جنوبی در دو مرحله امتحان خود را خوب پس داده است.

رئیس نمایندگی وزارت امور خارجه در خراسان جنوبی ادامه داد: بعد از تغییراتی که با حضور طالبان در افغانستان رخ داد مرز ماهیرود حتی یک روز تعطیل نبود که این از افتخارات استان و بخش خصوصی است.

وی اظهار کرد: همچنین در رویدادهای اخیر در کشور افغانستان، تجارت خراسان جنوبی با این کشور ادامه داشت که اهمیت و جایگاه بخش خصوصی را مشخص می‌کند.

حیدری‌فرد با تأکید بر اینکه بخش خصوصی استان نیازمند یک رویکرد جدید است، تصریح کرد: استان و تجارت آن نگاه صرف به صادرات دارد در این صورت صادرات تنها راه حضور در بازارهای بین‌المللی است.

وی عنوان کرد: بخش خصوصی استان بیشتر روی تجارت با افغانستان متمرکز شده است درحالی‌که با توجه به جایگاه استان با همکاری و همراهی استاندار خراسان جنوبی محور کار را از افغانستان به آسیای میانه توسعه دادیم و در یک ماه گذشته با پنج نفر از سفرای کشورهای مختلف دیدار داشتیم.

رئیس نمایندگی وزارت امور خارجه در خراسان جنوبی با تأکید بر اینکه بخش خصوصی استان احتیاج به ریسک‌پذیری بیشتر دارد یادآور شد: یکی از سکوهای حضور در بازارهای هدف صادراتی، حضور در نمایشگاه‌های بین‌المللی است که بخش خصوصی باید شرکت کنند.

وی گفت: بخش خصوصی و دولتی باید در کنار هم بوده و تسهیلگری و نظارت وجود داشته باشد لذا بخش خصوصی نیاز به حمایت بیشتری دارد.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی نیز در این نشئت گفت: این استان دارای ظرفیت بسیار خوبی در حوزه کشاورزی برای صادرات به کشور افغانستان است.

مهدی جعفری افزود: کشور افغانستان نیز در حوزه کشاورزی محصولات سالم و خوبی دارد که نیاز استان ما بوده و می‌توان زمینه واردات این کالاها را فراهم کرد.

وی تصریح کرد: در حال حاضر چند کارخانه خوراک دام و طیور در استان وجود دارد که می‌توان از ظرفیت ذرت تولیدی کشور افغانستان در این کارخانه‌ها بهره‌مند شد.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی با اشاره به کمبود مواد اولیه کارخانه قند قهستان اظهار کرد: در حالی این کارخانه با مشکل مواد اولیه مواجه است که بهترین نوع چغندرقند در هرات افغانستان تولید می‌شود.

وی بر لزوم توسعه کشت فراسرزمینی در افغانستان تأکید کرد و گفت: با توجه به کمبود منابع آبی در استان می‌توان محصولاتی مانند هندوانه، خربزه، پیاز، سیب‌زمینی و سایر محصولات آب‌بر را در قالب کشت فراسرزمینی در افغانستان توسعه داد.

جعفری عنوان کرد: کشور افغانستان خواستار صادرات برخی محصولات استان از قبیل مرغ، تخم‌مرغ، تراکتور و ماشین‌آلات کشاورزی، سازه‌های گلخانه‌ای، علم، دانش و تکنولوژی و نهاده‌های کشاورزی مانند کود، بذر و سم است.

رئیس اتاق تعاون خراسان جنوبی هم گفت: تغییر و تحولات کشور افغانستان سبب شده تجار این کشور نیز قدرت تصمیم‌گیری نداشته باشند که این موضوع موجب عدم انعقاد قراردادهای بلندمدت با تجار ما نیز می‌شود.

غلامحسین حسینی افزود: افغانستان شرایط بکر سرمایه‌گذاری دارد که به دلیل مشکلات تغییر و تحولات نتوانسته‌ایم از این ظرفیت‌ها استفاده کنیم.

وی تصریح کرد: درخواست داریم موضوع تجارت کولبری مانند سایر استان‌های مرزی کشور برای مرزنشینان خراسان جنوبی نیز فراهم شود.

معاون دیپلماسی اقتصادی وزیر امور خارجه هم در پایان با بیان اینکه تراز تجارت خارجی ایران در دو ماه ابتدای سال جاری مثبت بود، گفت: پیش‌بینی می‌شود میزان صادرات امسال به ۴۵ تا ۵۵ میلیارد دلار برسد.

مهدی صفری با اشاره به سیاست‌های دولت سیزدهم در ارتباط با توسعه تجارت با کشورهای همسایه‌ها، افزود: وزارت امور خارجه در زمینه هشت یا ۹ مؤلفه و شیوه برای ارزآوری کشور فعالیت دارد.

وی ادامه داد: این فاکتورها شامل صادرات، واردات، ترانزیت، دیپلماسی انرژی، برق و آب، صدور خدمات مهندسی و ترانزیت در شاخه‌های مختلف و انتقال تکنولوژی هستند.

معاون دیپلماسی اقتصادی وزیر امور خارجه تصریح کرد: به‌عنوان‌مثال در زمینه ارزآوری واردات، کالای مورد نیاز ممکن است از یک منطقه خاص تأمین شود که سعی می‌کنیم این نیاز را از چند کشور تأمین کنیم.

صفری با بیان اینکه در چند ماه گذشته اقلامی به مجموعه کالاهای وارداتی کشاورزی افزوده شده است اظهار کرد: همچنین برای تکنولوژی‌های مورد نیاز کشور ارز صادر می‌کنیم که ازجمله آن می‌توان به حوزه‌هایی مانند دارو، مواد غذایی، پرورش مرغ یا تخم‌مرغ و سایر کالاها اشاره کرد.

وی یکی از مشکلات بخش کشاورزی را واردات کود دانست و تصریح کرد: کود پتاس و فسفات از چین وارد می‌شود که در ماه‌های اخیر از کشورهای دیگر نیز واردات داریم و توافقات لازم در این زمینه انجام شده است.

معاون دیپلماسی اقتصادی وزیر امور خارجه ادامه داد: توافق شده کالاهایی مانند ذرت، جو و گندم وارد و در مقابل محصولات شیمایی مانند کود اوره در اختیار کشورهای دیگر قرار بگیرد.

وی با اشاره به اینکه صدور خدمات مهندسی برای ما مهم است، تصریح کرد: در کشورهایی از قبیل عراق، افغانستان، پاکستان و کشورهای خلیج‌فارس و عمان همچنین آفریقا و آمریکای لاتین این کار را انجام می‌دهیم.

صفری با اشاره به ارزآوری ترانزیت عنوان کرد: در این زمینه کریدور شمال - جنوب بر دو پایه چابهار، بندرعباس، آسیای مرکزی، روسیه، قفقاز و از طریق قفقاز - گرجستان به دریای سیاه و سپس به اروپا و کریدور پاکستان - ایران - قفقاز- گرجستان به اروپا و کریدور ترکیه - ایران - پاکستان به چین و برعکس فعال است.

وی با اشاره به وضعیت صادرات با کشور افغانستان و هم‌مرزی آن با خراسان جنوبی گفت: وضعیت این کشور از گذشته تاکنون پایدار نبوده است لذا باید تجار و بخش خصوصی تمرکز خود را به کشورهای دیگر نیز لحاظ کنند.

معاون دیپلماسی اقتصادی وزیر امور خارجه افزود: اتاق‌های بازرگانی سیستان و بلوچستان، خراسان رضوی و جنوبی باید با همدیگر کنسرسیومی در جهت صادرات تشکیل دهند.

وی تصریح کرد: در زمینه محصولات کشاورزی مطرح شد که خراسان جنوبی کشت فراسرزمینی را در کشور افغانستان در دستور کار قرار دهد که می‌توان از این ظرفیت استفاده کرد.

صفری با بیان اینکه به دنبال این هستیم صادرات کشور متوقف نشود، اظهار کرد: در ارتباط با کالاهای مورد نیاز دام‌پروری سراغ مناطقی مانند آفریقا رفته‌ایم.

وی تصریح کرد: خراسان جنوبی نباید تنها روی کشور افغانستان تمرکز کند بلکه مبادلات تجاری و صادرات با کشورهای پاکستان، کشورهای حاشیه خلیج‌فارس و آسیایی نیز باید مدنظر قرار بگیرد.

معاون دیپلماسی اقتصادی وزیر امور خارجه عنوان کرد: در زمینه محصولاتی مانند مصالح ساختمانی، سیمان، محصولات کشاورزی، سنگ‌آهن و محصولات استراتژیک هم می‌توان صادرات داشته باشید.

صفری با تأکید بر اینکه نظارت و کنترل در مرز از اهمیت زیادی برخوردار است، گفت: باید از ظرفیت و پتانسیل‌های موجود در مرزهای استان به‌درستی استفاده شود.

وی افزود: درخواست‌ها و مطالبات مربوط به مرزهای خراسان جنوبی باید از طریق استانداری به ما ارسال شود وظیفه ما نیز پیگیری و رفع مشکلات بوده و خود را موظف به رفع آن می‌دانیم.

معاون دیپلماسی اقتصادی وزیر امور خارجه امروز به همراه سرپرست معاونت هماهنگی امور اقتصادی استانداری خراسان جنوبی از پایانه مرزی یزدان در شهرستان زیرکوه نیز بازدید کرد.

کد خبر: ۱۵۹٬۶۷۳

اخبار مرتبط

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha