بازار؛ گروه راه و مسکن: روز گذشته رئیسی رئیس جمهور با اشاره به فرا رسیدن فصل تابستان و موعد جابجایی ها، لزوم نظارت وزارت راه و شهرسازی بر بازار مسکن را مورد تاکید قرار داد و تصریح کرد که دولت باید علاوه بر تدبیر برای سامان دادن نرخ اجاره بها، اجازه ندهد سوداگران بازار مسکن را متلاطم و موجبات نگرانی مردم را فراهم کنند.
این اظهارات اگر چه اظهارات تکراری از سوی مقامات دولتی است اما نکته ای دارد که همواره دولتی ها در موعد سر رسید جابجایی ها به فکر آن می افتند. یعنی در این فصل که تمام نهاده های تولید مسکن رو به افزایش گذاشته اند و بازار مسکن هم متاثر از این تغییرات قیمتی قطعا در مسیر نوسانات قیمتی قرار می گیرد با دستور و توصیه قصد دارند تا قیمت ها و بازار مسکن را آرام کنند.
اما چرا کالایی مثل مسکن همانند سایر کالاها دارای متولی نیست و مسئولی که از او در خصوص دلایل رشد قیمت مسکن پرسید وجود ندارد؟ اکثر کالاها در بازار متولی دارد و معمولا و نه به طور کامل پاسخگوی آشفتگی بازار و رشد قیمت ها هستند. اما چرا در خصوص مسکن و بازار مسکن مدیر دولتی و یا خصوصی پاسخگوی تحولات قیمتی و آشفتگی بازار نیستند.
مصطفی قلی خسروی رئیس اتحادیه مشاوران املاک چندی پیش در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری «بازار» با تاکید بر اینکه برای نخود و لوبیا ستاد تنظیم بازار داریم اما هیچ نهادی در قیمت گذاری مسکن نظارت ندارد گفته بود که موضوع مهمی که سالهاست به آن تاکید می شود این است که بازار مسکن نیز مانند سایر کالاها نیازمند نظارت و توجه است. سوال این است که چرا باید ستاد تنظیم بازار برای نخود و لوبیا و سایر اقلام و کالاها داشته باشیم اما برای مسکن هیچ نهاد و ارگانی برای کنترل قیمت وجود نداشته باشد؟
سوال این است که چرا باید ستاد تنظیم بازار برای نخود و لوبیا و سایر اقلام و کالاها داشته باشیم اما برای مسکن هیچ نهاد و ارگانی برای کنترل قیمت وجود نداشته باشد؟
او می گوید: بازار مسکن همواره از چند مولفه مهم مثل حامل های انرژی و ارز تاثیر می گیرد اما به هر حال همین بازار هم می تواند با نظارت مناسب و برنامه بلند مدت مسیر مناسب و آرامی به خود بگیرد.
نبود مدیر و متولی حتی صدای مجلسی ها را هم در آورده است به گونه ای که اقبال شاکری عضو کمیسیون عمران مجلس نیز از نبود مدیر و متولی بازار مسکن گله کرده و می گوید که مادامی که بازار مسکن فقط متولی ساخت داشته باشد و کسی پاسخگوی نوسانات قیمت مسکن نباشد بازار مسکن همه ساله و در زمان جابجایی و فصل تابستان شاهد تغییرات قیمتی شدید و بدون ضابطه خواهد بود.
عضو کمیسیون عمران مجلس در پاسخ به این پرسش که آیا مجلس برای ساماندهی بازار مسکن طرح و برنامه خاصی برای تصویب و اجرای آن توسط دولت ندارد؟ و اصولا مشکل عدم ثبات قیمت ها دربازار مسکن چیست؟ گفته است که ابتدا باید اذعان کرد که بازار مسکن مدیر ندارد. وزیر راه و شهرسازی مسئول بازار مسکن نیست. وزارت راه و شهرسازی مسئول ساخت مسکن است. بازار مسکن به ۷ تا ۸ پارامتر ارتباط دارد که زیر نظر وزارت راه و شهرسازی نیست.
وی با تاکید بر اینکه برای انتخاب یک مدیر پاسخگو در حوزه بازار مسکن با دولت به توافقاتی رسیده ایم اما نیازمند یک همت و اراده جدی در این خصوص است اظهار داشت: وزیر راه و شهرسازی نباید تنها مسئول تولید مسکن باشد. چرا که مطمنا متولی ساخت بودن او را از پاسخگویی در مورد تشنجات بازار مسکن و نوسانات شدید قیمتی مبرا می سازد.
وزیر راه و شهرسازی نباید تنها مسئول تولید مسکن باشد. چرا که مطمئنا متولی ساخت بودن او را از پاسخگویی در مورد تشنجات بازار مسکن و نوسانات شدید قیمتی مبرا می سازد
وی با تاکید بر اینکه وزارت راه و شهرسازی باید قرارگاه مسکن تشکیل و بر همه اجزای بازار مسکن، نظارت، هماهنگی و مدیریت داشته باشد؛ عنوان کرد: چرا از این که به موضوع اجاره بها مسکن ورود کرده و قیمت تعیین کنیم، نگران هستیم؟ چرا از این که بر فعالیت بنگاههای معاملات ملکی ورود کرده و مانع قیمت گذاریهای کاذب و یا عقد قرار دادهای صوری که موجب ضرر و زیان مردم شویم نگرانی داریم؟ چرا توان نظارت دقیق بر بانکهای پرداخت کننده وام ودیعه مسکن را نداریم؟
اقبال شاکری با اشاره به اینکه نظارت بر بازار مسکن و مدیریت این بازار نیازمند داشتن یک فرد فراتر از وزارتخانه است و باید از یک جایی مسئولیت داده شود تا بازار مسکن همانند سایر بازارها و اقلام که دارای یک مدیر است ساماندهی شود ادامه داد: اتفاقا یکی از ابزارهای مهم برای ثبات قیمت مسکن، تولید مسکن برای کاهش فاصله میان تقاضا و عرضه است. اما همین تولید و مدیریت بازار مسکن نیز می طلبد که با هم همکاری داشته و هر کدام پاسخگو باشند.
خشایار باقرپور کارشناس مسکن نیز در گفتگو با بازار در پاسخ به این پرسش که به نظر می رسد امسال نیز بازار مسکن با آغاز فصل جابجایی ها باز هم شاهد رشد قیمت ها باشیم. اکثر کارشناسان بر این باور هستند که تا زمانی که بازار مسکن متولی نداشته باشد قیمت ها دچار رشد خواهند شد؟ گفت: وقتی قیمت نهاده های تولید مسکن افزایش می یابد در نهایت قیمت نهایی مسکن نیز تقویت می شود. اما همین رشد نهایی قیمت مسکن را نیز می توان مدیریت کرد. به شرط اینکه بازار مسکن دارای متولی و مدیر باشد.
اگر برخی کالاها دارای متولی هستند و در زمان کمبود و رشد قیمت ها پاسخگو هستند، چرا باید بازار مسکن متولی مشخصی که در رسانه ها و یا مجلس پاسخگوی دلایل رشد قیمت باشد نداشته باشیم. به عبارتی باید گفت که وقتی این وضعیت را شاهد هستیم یقه چه کسی را باید در هنگام رشد قیمت ها بگیریم؟
وی می گوید: سوال ما این است که اگر برخی کالاها دارای متولی هستند و در زمان کمبود و رشد قیمت ها پاسخگو هستند، چرا باید بازار مسکن متولی مشخصی که در رسانه ها و یا مجلس پاسخگوی دلایل رشد قیمت باشد نداشته باشیم. به عبارتی باید گفت که وقتی این وضعیت را شاهد هستیم یقه چه کسی را باید در هنگام رشد قیمت ها بگیریم؟
به نظر می رسد اظهارت روز گذشته رئیس جمهور مبنی بر نظارت بر بازار مسکن را که بارها در خصوص آن سخن گفته شده را باید به فال نیک بگیریم که حداقل دولت به این نتیجه رسیده است که این بازار نیازمند متولی است. دولت و وزارت راه و شهرسازی باید از تجربیات دیگر کشورها برای ساماندهی بازار مسکن استفاده کنند، البته شرایط کنونی بازار مسکن در ایران، قابل مقایسه با هیچ کشور دیگر نیست، زیرا در کشور نظارتی در این رابطه وجود ندارد. با این حساب اگر دولت قصد دارد همانند تولید مسکن به بازار مسکن نیز ورود کند باید یک مدیر و متولی مشخص در حوزه مسکن انتخاب و معرفی کند تا این نهاد که اتفاقا هم باید دولتی باشد پاسخگوی عملکرد خود در خصوص مدیریت و نظارت بر بازار مسکن باشد.
اما ظاهرا این بازی ادامه دارد و نبود متولی در بازار مسکن قرار نیست به پایان برسد.
نظر شما