بازار؛ گروه آب و انرژی: حواشی پتروشیمی میانکاله تمامی ندارد. با وجود اینکه شاه میرزایی معاون وزیر نفت تازگی اعلام کرده که هیچ موافقت اصولی با پتروشیمی میانکاله از سوی شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران صادر نشده عیسی کلانتری رییس سابق محیط از موافقت وزارت نفت با این پروژه حاشیه ساز خبر داده است. او که متولیان محیط زیست کشور بوده، معتقد است که توسعه و محیط زیست جدا از هم نیستند. شما نه میتوانی جلوی توسعه را به بهانه حفظ محیط زیست بگیری و نه میتوانی اجازه دهی توسعه، محیط زیست را فدا کند. پتروشیمی که سالانه درآمد یکمیلیارد دلاری دارد مهمتر است یا اینکه در ۹۰ هکتار زمین دو تن علوفه در هکتار تولید شود و ۱۵ تن گوشت دام بدهد که ۶۰ هزار دلار ارزش دارد؟ منطق اقتصادی و توسعه چه میگوید؟
او می گوید که ساخت پتروشیمی در میانکاله مشکلی ندارد. چرا که بر اساس هماهنگی در سال ۹۸ انجام شده هیچ پالایشگاه و پتروشیمی و کارخانه فولادی نباید در درون سرزمین یعنی نواحی مرکزی فلات ایران ساخته شود. این صنایع باید کنار سواحل دریا یا آبهای مرزی مستقر شوند؛ بنابراین استقرار پتروشیمی میانکاله کنار دریای مازندران از نظر قانون مشکلی ندارد.
کلانتری با اشاره به دلیل صدور مجوز احداث پتروشیمی میانکاله، گفته است: شمال ایران با کمبود گاز مواجه است و طرح توجیهی این مجتمع در هیات وزیران تصویب شده بود.
او در پاسخ به این پرسش که چرا به پتروشیمی میانکاله مجوز داده اید، گفته است: پروژه میانکاله برخلاف اسم خود در تالاب میانکاله نیست و حدود پنج کیلومتر با تالاب فاصله دارد. اگر پروژه در تالاب میانکاله بود، سازمان محیط زیست میتوانست جلوی آن را بگیرد. سازمان محیط زیست مسئول ۱۹ میلیون هکتار منطقه حفاظت شده است و هیچ پروژه ای نباید در مناطق حفاظت شده اجرا شود.
درباره منابع آبی هم وزارت نیرو مجوزهای لازم را میدهد و در سال ۹۸ سازمان محیط زیست با هماهنگی این وزارتخانه اعلام کرد که هیچ پالایشگاه و پتروشیمی و کارخانه فولادی نباید در درون سرزمین یعنی نواحی مرکزی فلات ایران ساخته شود و این صنایع باید کنار سواحل دریا یا آبهای مرزی مستقر شوند؛ بنابراین استقرار پتروشیمی میانکاله کنار دریای مازندران از نظر قانون مشکلی نداشته است و میتواند آب مورد نیاز خود را طبق ضوابط ابلاغی از دریا برداشته و شیرین کند و مورد استفاده قرار دهد.
وی در برابر این پرسش که آیا پتروشیمی میانکاله مجوز محیط زیست را گرفته بود یا نه؟ پاسخ می دهد: آنها مجوز وزارت نفت را داشتند و محیط زیست نمیتوانست جلوی این کار را بگیرد. چرا که قرار نیست توسعه کشور متوقف شود. شمالیها که نمیتوانند همیشه نقش خدماتی را برای مسافران شمال بازی کنند؛ باید صنایع و کارخانجات بزرگ داشته باشند. معتقد به توسعه پایدار هستم.
کلانتری با بیان اینکه شمال ایران با کمبود گاز مواجه است، در گفتگو با یکی از رسانه ها تاکید کرد: بازار محصولات پتروشیمی منطقه قفقاز در مشت روسیه است. توجیه اقتصادی آن کجای داستان است؟ این موضوع را وزارت نفت باید توضیح دهد که طرح توجیهی پتروشیمی میانکاله چه بوده که به آن مجوز داده است؟ بالاخره سرمایه گذار پتروشیمی میانکاله هم دیوانه نیست که صدها میلیون دلار خرج کاری کند که توجیه اقتصادی ندارد.
اما دراین بین نباید فراموش کرد که در حال حاضر در اغلب کشورهای اروپایی احداث پارکهای پتروشیمی در مناطق خوش آب و هوا و سرسبز امری طبیعی است و نمیتوان تنها اکتفا به بحث محیط زیستی این طرح مانع اجرای آن گردد. دراین بین نیز وزارت نفت نیز تاکید دارد که اگر مشکل محیط زیستی این طرح حل گردد مشکلی در ادامه روند احداث آن نیست.
نظر شما