به گزارش بازار به نقل از پایگاه خبری بازار سرمایه (سنا)، «فرخ سلیم» اقتصاددان پاکستانی مقیم اسلام آباد به «آسیا تایمز» گفت: «فشار روی روپیه به دلیل کاهش ورودی دلار و عدم حمایت کشورهای دوست از جمله چین، عربستان سعودی و امارات متحده عربی در حال افزایش یافتن است. تاخیر در احیای بسته کمک مالی ۶ میلیارد دلاری صندوق بین المللی پول نیز باعث کاهش شدید ذخایر پاکستان شده است.
بازارهای مالی در آن کشور در حال سقوط هستند و اعتماد سرمایه گذاران در حال کاهش بوده و بانک دولتی پاکستان تنها ۱۰.۴۴ میلیارد دلار از جمله ۶ میلیارد دلار وام سپرده نقدی دریافتی از چین عربستان سعودی و امارات را در اختیار دارد. سلیم میگوید باید اقدام مالی فوری به منظور مقابله با این وضعیت صورت گیرد. چهارشنبه گذشته، بورس اوراق بهادار پاکستان پس از یک دوره فروش شدید تقریبا سقوط کرد و شاخص آن بیش از ۱۱۰۰ واحد سقوط ارزش سهام در معاملات روزانه را تجربه کرد.
نرخ تورم و قیمت اقلام غذایی در آن کشور در حال افزایش بوده و روپیه واحد پول ملی آن کشور در یک شیب لغزنده قرار گرفته و با کاهش ارزش مواجه شده است. روپیه پاکستان در وضعیت لغزندهای قرار دارد که در طول سال مالی جاری افت شدید ۲۱.۷۲ درصدی را نشان میدهد.
پاکستان همزمان با سریلانکا به سوی ورشکستگی پیش میرود و این موضوع در میانه فضای سیاسی بسیار پرتلاطم و همزمان با تهدید به راهپیمایی در اسلام آباد پایتخت پاکستان توسط «عمران خان» نخست وزیر برکنار شده صورت میگیرد. او خواستار برگزاری انتخابات جدید در آن کشور تا تاریخ ۲۰ مه شده است.
کارشناسان و تحلیلگران اقتصادی خواستار اعمال وضعیت اضطراری مالی در پاکستان برای مقابله با چالشهای اقتصادی هستند. آنان پیشنهاد میکنند که ۸۰۰ میلیارد روپیه (۴.۱ میلیارد دلار) معافیت مالیاتی موجود برای بخش شرکتها لغو شده و مالیاتهای بیشتری بر زمین، املاک و داراییها وضع شود.
آنان هم چنین خواستار کاهش هزینههای دفاعی غیر جنگی، وضع مالیات اضطراری ویژه بر وسایل نقلیه ۱۶۰۰ سی سی یا بیش تر، دوبرابر کردن تعرفه برق در املاک مسکونی به مساحت ۶۶۸ متر مربع یا بیشتر و کوچک کردن ادارات دولت فدرال هستند.
کسری حساب جاری کشور در ماه مارس تقریبا دو برابر شد و مجموع شکاف در ۹ ماه نخست (ژوئیه تا مارس) سال مالی جاری را به بیش از ۱۳ میلیارد دلار رساند. دادههای گردآوری شده توسط بانک دولتی پاکستان نشان میدهد که رشد واردات ۴۱.۳ درصد در بازه زمانی ۹ ماهه بوده است در حالی که در مدت مشابه سال گذشته این میزان ۱۱.۵ درصد بوده است. در ماه ژوئیه تا مارس واردات در مجموع ۶۲.۱۳۷ میلیارد دلار در مقایسه با صادرات ۲۸.۸۵۵ میلیارد دلاری هزینه داشته است.
افزایش واردات باعث افزایش کسری تجاری و کاهش نرخ ارز شد، زیرا تقاضا برای دلار در سال مالی جاری به طور غیرعادی بالا بود. مجموع کسری تجاری در ۹ ماهه اول (ژوئیه تا مارس) سال مالی جاری به ۳۵.۵۲ میلیارد دلار افزایش یافت این در حالی است که در مدت مشابه سال مالی گذشته این میزان ۲۰.۸ میلیارد دلار بود. به طور مطلق، کسری تجاری بیش از ۱۵ میلیارد دلار افزایش یافت که نشان دهنده بدتر شدن وضعیت حساب خارجی است. پاکستان با این کسری احتمالا در ماههای آینده وارد بحران تراز پرداختها خواهد شد.
در عرصه اقتصاد داخلی افزایش ۱۷ درصدی قیمت اقلام غذایی زندگی طبقات فقیر و متوسط را که در شرایط سختی گرفتار شدهاند و سعی در تامین مخارجشان دارند ویران کرده است. تحلیلگران ادعا میکنند زمانی که دولت فعلی پاکستان یارانه سوخت را به طور کامل حذف کند موج تازهای از افزایش نرخ تورم رخ خواهد داد.
۳۰ اردیبهشت ۱۴۰۱ - ۱۴:۱۰
پاکستان در آستانه ورشکستگی؛
ادامه افت شدید در بورس پاکستان
در حال حاضر ارزش روپیه در برابر دلار در پایینترین سطح خود قرار دارد. بورس پاکستان ۹۰۰ واحد دیگر افت ارزش سهام داشت.
کد خبر: ۱۵۱٬۶۴۲
نظر شما