فرحناز سپهری؛ خبرگزاری بازار-ب رنج ارگانیک یک از انواع برنجهایی است که در زمان تولید، کاشت و داشت بدون استفاده از سموم شیمیایی آفت کش تولید و بسته بندی می شود و نزد بسیاری از مردم از جایگاه ویژه ای برخوردار است . در همین راستا سراغ یکی از تولید کنندگان برنج ، به نام محمد خوبزاد از استان مازندران شهرستان آمل بخش دابودشت رفتیم تا در این باره بیشتر برایمان بگوید.
وی در مرکزخدمات کشاورزی ریس آباد روستای دعوکلا در حال فعالیت است . این تولید کننده که بازنشسته آموزش وپروش است از جمله آرزوهایش این است که محصولی تولیدکند که کمتر ملت وانسانهای شریف این مملکت به سرطان مبتلا شوند.
خوبزاد که از سال ۷۴تاکنون به تولید محصول سالم و ارگانیک برنج مشغول است، کارش راباشعار «زندگی سالم مساوی است با غذای سالم» شروع کرده است و در این میان مرکبات وگیاهان وسبزیهای گوناگون جهت مصرف را بصورت ارگانیک وسالم تولید می کند. همچنین عضو افتخاری بسیج مهندسین کشاورزی و درطرح همگام با کشاورز در مرکزخدمات کشاورزی ریس آباد درحال فعالیت افتخاری است و در عین حال مدرس ومروج درمنطقه آزاد انزلی دراستان گیلان ومازندران دربخش تولید محصول سالم نیز است.
از این تولیدکننده در مور میزان سطح زیر کشت برنج ارگانیک پرسیدیم و پاسخ داد: : ۳ هکتارزمین کشاورزی دارم ولی مدیریت حدود۱۲۰ هکتار اززمینهای اطراف محل سکونتم رادرتولید محصول سالم رابعهده دارم سال گذشته ۱۵۰ هکتار اززمینهای استان گیلان منطقه ازاد انزلی رادر دو سال متوالی حضور داشتم واکنون بصورت واتساپ وتلفنی هدایت ومشاوره دارم.
این درحالی است که وی همراه با کشت برنج همزمان اردک وماهی هم پرورش می دهد و از این رو خواستیم در این باره بیشتر توضیح دهد: پس ازنشابرنج حدود۲۵روز بعد وقتی پنجه دهی تمام شد درهر هکتار۱۵۰تا جوجه اردک همچنین حدود۱۶۰عددماهی امورکپور و آزاد به نسبت۵ ۳ ۲رهامی کنیم. علاوه ماهی واردک تله های فرمونی اخلالگرهای جنسی تله نوری(فانوسی) زنبورتریکوگراما ونهایتا باکتری بی تی بصورت محلول پاشی استفاده می شود.
خوبزاد گفت: اکثر افراد من را می شناسند چون مزرعه من پایلوت آموزش کشاورزی شده است تمام مراکز هفت گانه خدمات کشاورزی آمل کلاس شان را در مزرعه رادرزمین من تشکیل می دهند روزی نیست که دانشجویان کشاورزی جهت تکمیل پروژه شان از زمین من عکس ویا فیلم و مصاحبه تهیه نکنند وگاهی هم مدیریت دانشگاهها ازمن جهت توضیح کار وسخنرای دعوت می کنند.
رسانه ای نشدن و هزینه بالای آزمایشات،از جمله چالشها
در عین حال که وی درباره چالش های این حوزه هم گفت: درکشت ارگانیک عمده مشکلات این است که محصول ما خوب رسانه ای نمی شود ودرفروشگاههای سموم غالباخودسرانه سمومی تجویز می کنند که محیط زیست وآبهای زیر زمین را آلوده می کنند ودولت باید شخصا مشتری محصولات سالم وارگانیک دارای برند باشد؛ تاکشاورزان دیگر ترغیب شوند. مشکل بعدی هزینه بالای آزمایشات می باشد واخیرا با وجود طرحی ، ورود به این سامانه بسیار مشکل است.
از سوی دیگر وی به مشتریانش اشاره کرد و ادامه داد: من می توانم با اطمینان کامل بگویم که محصولات من درتمام استانها درهرکدام دو سه تا مشتری دارم که برایم کفایت میکند وسالانه مشتریهای من مرابه دوستان خود معرفی می کنند شایدباورنکنید۵٪ مشتریهاراندیده ام ولی چیزی که قابل انکار نیست فقط ازمن تاییدیه جهت ارسال محصولم را گرفتند وجه آن به حسابم واریز می کنند.
همچنین خوبزاد خاطر نشان کرد: هنوز تولیداتم پاسخگوی هموطنانم رانمی دهد ولی سال گذشته یکی از مشتریهام ۲ کیسه باخود به اتریش برده ازنوع کشت دوم که عطر پخت ان باعث تعجب شده ناگفته نماند برای تولید کشت دوم از پشه بند روی خزانه استفاده می کنم.
این تولیدکننده درمورد فروش محصولش هم توضیح داد: من کالای خودم را پس بوجار کامل وسفت وسورتینگ کردم درکیسه های۱۰کیلویی سفید متغال ریخته وهر۳تاکیسه رادریک کیسه شیشه میریزم برند سازی شده مستقیم به دست مصرف کننده میدهیم اصلا بادلال به هرمقدار ویاقیمتی معامله نمی کنم.
همچنین وی به حمایت کنندگانش اشاره کرد و افزود: حمایت کننده گان ماعبارتنداز بسیج مهندسین کشاورزی جهادکشاورزی ومراکزخدمات کشاورزی ولشگر توانمند۲۵ کربلا.
خوبزاد در مورد تامین مالی از سوی دولت هم گفت: درمورد تامین مالی محصول سالم وارگانیک دولت هیچگونه اعتباری درنظر نگرفته که عموم کشاورزان به سمت وسوی کشت سالم وارگانیک بیایند.
آموزش کشاورزان وتضمین خرید محصولات، راهی به سوی جامعه ای سالم
این بازنشسته آمورش و پرورش معتقد است اصولا درهرجامعه ای غش درمعامله هست یعنی گندم نشان دادن و جوفروختن. پس بایداصالت تولیدکننده را دراینترنت بیابند وکامل نحوه کشت ویاتولید محصول را پژوهش کنند.
این تولیدکننده در ادامه افزود : دولت باآموزش کشاورزان وتضمین خرید محصولات آنها ودادن بودجه های مالی وارزش واقعی محصولات سالم وارگانیک می تواند جامعه رابه سمت سلامت هدایت کند.
خوبزاد در پایان با بیان اینکه من ۶ماه درنیجریه جهت آموزش کشت برنج درکنار کشاورزان سرزمین بودم و درکنفراس۲۰۱۷ هند سخنرانی کردم با همه اینها من را راضی نکرد چون هنوز می بینم هم وطنان من غذایشان باباقیمانده سموم حل نشده مخلوط است.
نظر شما