به گزارش بازار به نقل از وزارت جهاد کشاورزی، علیمراد اکبری در نشست خبری امروز به مناسبت آغاز دهه مبارک فجر انقلاب اسلامی، گفت: در دهه فجر امسال حدود ۲۱ هزار هکتار سیستمهای مدرن آبیاری، بیش از ۲۲۰۰ هکتار شبکههای فرعی آبیاری، حدود ۳ هزار هکتار تجهیز و نوسازی اراضی شالیزاری و خشکی و حدود ۴ هزار و ۵۰۰ هکتار زهکشی اراضی گلستان انجام شده است.
وی با بیان اینکه حدود ۱۸۲ کیلومتر مرمت و بازسازی قنوات در سراسر کشور نیز عملیاتی شده است، گفت: اجرای پروژههای انجام شده سبب میشود تا ۶۰ میلیون متر مکعب آب در کشور صرفهجویی شود.
به گفته معاون وزیر در امور آب و خاک، «طرح ۲۸۰ هزار هکتاری زهکشی اراضی استان گلستان» یکی از پروژههای بزرگ در دست اجرا بوده که در حدود ۱۵۰ دستگاه ماشینآلات سنگین در این پروژه با توجه به زهکشی سطحی و زیرزمینی حاضر هستند که اتمام اجرای این پروژه سبب کاهش مصرف آب، اصلاح خاک و استفاده از آب سبز میشود.
وی با بیان اینکه استفاده از آب سبز بسیار اهمیت دارد، گفت: نتیجه ارزیابیهای ما در این پروژه نشان میدهد که قبل از اجرای پروژه حدود ۸۰۰ کیلوگرم در هکتار تولید گندم بوده که پس از اجرای پروژه متوسط ۲.۵ تن در هر هکتار و در برخی مناطق رکورد ما به ۴ تا ۴.۵ تن در هر هکتار تولید گندم رسیده است.
به گفته این مقام مسئول، با توجه به اینکه در سالهای آینده بستر تولید در آن ناحیه فراهم و عمل آبشویی در سالهای آتی ادامه مییابد، در این راستا ظرفیت تولید بیشتر خواهد شد.
اکبری با اشاره سفرهای استانی رئیسجمهور از آغاز دولت سیزدهم تاکنون گفت: در ۱۲ استان کشور شامل استانهای اردبیل، ایلام، بوشهر، سمنان، فارس، کهگیلویه و بویراحمد، زنجان، خوزستان، خراسان جنوبی، سیستان و بلوچستان، لرستان و یزد مصوبات سفر ابلاغ شده است.
به گفته وی، ۳ هزار و ۵۳۴ میلیارد تومان اعتبار در حوزه آب و خاک برای استانهای یاد شده، مصوب شد که رقم کمنظیری است و قسمتی از این اعتبارات در سال ۱۴۰۰ و قسمتی دیگر در سال ۱۴۰۱ عملیاتی میشود.
این مقام مسئول تصریح کرد: پروژههای توسعه سامانههای نوین آبیاری، پروژههای کوچک تأمین آب، انتقال آب با لوله، کانالهای عمومی آبیاری، تجهیز و نوسازی اراضی و مرمت و بازسازی قنوات با اعتبار در نظر گرفته شده عملیاتی میشود.
بالغ بر ۳ هزارمیلیارد تومان اعتبارات ابلاغیه پیشبینی شده در لایحه بودجه ۱۴۰۱
معاون آب و خاک وزارت جهاد کشاورزی با اشاره به اعتبارات ابلاغیه پیشبینی شده در لایحه بودجه ۱۴۰۱، گفت: تاکنون ۳ هزار و ۳۶۸ میلیارد تومان برای بخش آب و خاک در کمیسیون تلفیق در نظر گرفته شده است.
وی تصریح کرد: در سال زراعی گذشته با توجه به اینکه کشور به شدت در معرض خشکسالی بوده، یکهزار میلیارد تومان توسط هیات وزیران مصوب شده که تاکنون ۴۰۰ میلیارد تومان دریافت و به استانها ابلاغ شده است.
اکبری با بیان اینکه ۳ پروژه بزرگ کشاورزی در دولت سیزدهم در مدار برنامهریزی قرار گرفته است، افزود: پروژه بزرگ در استانهای شمالی از جمله گیلان، مازندران و گلستان عملیاتی خواهد شد که شامل اجرای تجهیز و نوسازی شالیزارها و خشکزارها، زهکشی اراضی، مرمت و بازسازی آب بندانها است.
وی با تأکید بر اینکه درصدد هستیم تا زیرساختهای تولید برنج، کلزا و علوفه را در این استانها آماده کنیم، گفت: در استانهای شمالی به خصوص استانهای گیلان و مازندران در فصل زراعی (کشت برنج) کمبود آب وجود دارد و این در حالی است که خارج از فصل کشت، بارش بیشازحد را شاهد هستیم.
این مسئول ادامه داد: اگر منابع آب سبز را نتوانیم مدیریت کنیم از دسترس خارج میشود و ممکن است به منابع خاک ما نیز آسیب برساند.
معاون وزیر در امور آب و خاک با بیان اینکه در سالهای گذشته نیز به علت آبگرفتگی اراضی خسارتهای زیادی به این بخش وارد شده است، خاطرنشان کرد: حدود ۹ تا ۱۰ میلیارد مترمکعب آب ناشی از بارش باران در سه استان شمالی وارد دریای خزر میشود.
به گفته وی، با اجرای این برنامه میتوانیم قسمتی از منابع آب سبز این سه استان را مدیریت کنیم.
اکبری با تأکید بر اینکه استفاده از منابع آب سبز در دستور کار قرارگرفته است، تصریح کرد: با دستور رئیسجمهور در سفر به استان گیلان ۷۰۰ میلیارد تومان برای تجهیز و نوسازی اراضی این استان تخصیص داده شد.
وی تصریح کرد: پیشبینی میشود در صورت تأمین منابع این پروژه ظرف ۵ سال عملیاتی شود.
افزایش تولید یک میلیون تنی برنج در ۳ استان شمالی
معاون وزیر در امور آب و خاک ادامه داد: در صورت ابلاغ این پروژه میتوانیم تا حدود یکمیلیون تن افزایش برنج را با توجه به کشت دوم این محصول شاهد باشیم. کشت سوم نیز در شالیزارها، کلزا است که پس از ۲ بار کشت برنج در شالیزارها انجام میشود.
وی با اشاره به اینکه حدود ۷۰۰ تا ۸۰۰ هزار تن کلزا نیز به تولید کشور اضافه خواهد شد، یادآور شد: برای تولید کلزا ما هیچ آب اضافی در کشور نداریم و آب سبز است که باید مدیریت شود.
به گفته اکبری، با اجرای این طرح ضریب کشت برنج در استان شمالی گیلان، مازندران و گلستان از ۷ دهم به حدود ۲ درصد میرسد که بیش از ۲ برابر خواهد شد.
معاون وزیر در امور آب و خاک در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به پروژه «فاز دوم طرح ۵۵۰ هزار هکتاری کشاورزی خوزستان و ایلام»، گفت: این پروژه همچنان در برنامه اجرایی ما قرار دارد و سازوکارهای مالی این طرح با روشهای مختلف در دست اقدام است.
وی با ابراز امیدواری در خصوص نزدیک بودن آغاز این دو طرح بزرگ در کشور، گفت: این پروژهها نیاز به اعتبارات خاص دارند، بهطور نمونه ۱ میلیون و ۶۰۰ هزار هکتار شالیزار (خشکزار، شالیزار) در ۳ استان شمالی وجود دارد که نیازمند تجهیز و نوسازی شالیزارها و خشکزارها، توسعه سامانههای نوین آبیاری در نقاطی که استعداد دارند و درنهایت بازسازی تمامی آبندان ها است برای استفاده از قسمتی از آب سبز در تولید برنج و کلزا است.
اکبری ذخیره آب سبز در زمان فصل کشت که کمبود آب وجود دارد را از دیگر دلایل بازسازی آببندانها عنوان کرد.
وی با بیان اینکه سالانه حدود ۲ تا ۲.۱ میلیون تن برنج در کشور تولید میشود، گفت: میزان واردات این محصول به کشورمان حدود ۸۰۰ تا یک میلیون تن است که با توجه به وجود پتانسیل در استانهای شمالی برنج را میتوان دو بار در سال کشت کرد و برای تحقق آن باید زیرساختهای بخش آب و خاک آماده شود.
معاون آب و خاک وزارت جهاد کشاورزی، تجهیز و نوسازی اراضی، زهکشهای زیرزمینی و یکپارچهسازی اراضی را از جمله زیرساختهایی برای افزایش تولید برنج در استانهای شمالی عنوان کرد و افزود: پس از برداشت برنج نیز باید زمین را برای کشت کلزا آماده کرد؛ برای این منظور باید با زهکشهای زیرزمینی منابع آب بلافاصله پس از شالی تخلیه و بستر تولید را برای کاشت این محصول آماده شود.
به گفته وی، کلزا گیاهی است که نقش بسزایی در غنای زمین و حاصلخیزی خاک خواهد داشت اما کشت آن در هر منطقهای غیر از شمال کشور، جایگزین تولید محصول اصلی خواهد شد.
وی با تاکید بر صیانت از منابع آب و خاک، تصریح کرد: باید از بهرهکشی بدون کارشناسی از ظرفیت منابع اجتناب کنیم و توسعه عمودی را مدنظر قرار دهیم.
معاون وزیر در پایان تصریح کرد: در جنوب، غرب، شمال غرب و شمال کشور ظرفیت افزایش بهرهوری تا ۲.۵ برابر وجود دارد.
۱۲ بهمن ۱۴۰۰ - ۱۹:۳۱
معاون آب و خاک وزارت جهاد کشاورزی خبر داد
صرفهجویی ۶۰ میلیون مترمکعبی آب با اجرای پروژههای آب و خاک
مرادی، معاون آب و خاک وزارت جهاد کشاورزی از صرفهجویی ۶۰ میلیون متر مکعبی آب در کشور با اجرای پروژههای آب و خاک وزارت جهاد کشاورزی خبر داد.
کد خبر: ۱۳۲٬۹۷۸
نظر شما