بازار؛ گروه استان ها: خط راه آهن ارومیه – مراغه از سال ۸۰ به طول ۱۸۵ کیلومتر به بهره برداری رسید تا شاهراه ارتباطی ایران به اروپا از بن بست اقتصادی و ریلی خارج شود اما نبود اداره کل راه آهن مستقل، عدم تکمیل ایستگاه های راه آهن موجب شده تاکنون با گذشت سه سال از افتتاح این طرح نقشی در توسعه اقتصادی نداشته باشد.
راهآهن مراغه - ارومیه ۲ استان مهم آذربایجان غربی و شرقی را به هم وصل میکند و از شهرهای ملکان، نقده، میاندوآب و مهاباد عبور کرده، این خط آهن همچنین در روستاهای قزل قلعه، شیرین بلاغ و رشکان ایستگاه دارد و طول آن ۱۸۵ کیلومتر است.
کاهش مصرف سوخت در جابجایی مسافر و بار و دسترسی عادلانه به حمل و نقل ارزان، کاهش آلایندههای زیست محیطی، ایمنی بالا سیستم حمل و نقلی ریلی، استفاده کمتر از اراضی در توسعه طرحهای ریلی در قیاس با حمل و نقل جادهای و نیز پایین بودن هزینه نگهداری ناوگان ریلی نسبت به ناوگان جادهای از مزیتهای اجرای راه آهن ارومیه – مراغه به شمار میرود.
استقرار اداره کل راه آهن آذربایجان غربی در انسجام بخشی فعالیت های ریلی موثر است
استاندار آذربایجان غربی در دیدار آخر خود با مدیرعامل راه آهن کشور طی ماه جاری با گلایه از کم توجهی به توسعه ریلی در آذربایجان غربی، گفت: توسعه ریلی در این استان مغفول مانده و یکی از سیاستهای جدی توجه به زیرساختهای ریلی برای توسعه مراودات اقتصادی است.
محمدمهدی شهریاری با تاکید بر موقعیت ویژه استان در مراودات تجاری و بهره مندی از پایانههای مرزی، تصریح کرد: توسعه حمل و نقل ریلی میتواند در آبادانی منطقه سهم بهسزایی ایفا کند و استقرار اداره کل راه آهن آذربایجان غربی در سرعت و انسجام بخشی به فعالیتهای ریلی بسیار مؤثر خواهد بود.
وی اظهار کرد: هم اکنون از اولویتهای اول و اصلی ایجاد اداره کل راهآهن در آذربایجانغربی است که طرح توجیهی آن برای ارائه به سازمان راهآهن کشور نوشته و تنظیم شده است و سازمان راهآهن کشور نامهنگاریهای لازم با معاونت امور استخدامی در خصوص چارت سازمانی اداره کل انجام داده و در مراحل پایانی قرار دارد.
مدیرکل راه آهن آذربایجان در خصوص آخرین وضعیت راه آهن ارومیه – مراغه در گفتگو با خبرنگار بازار، گفت: شبکه ریلی اداره کل راه آهن منطقه آذربایجان در دو محور مراغه – ارومیه و سلماس – رازی در حوزه استان آذربایجان غربی قرار گرفته است.
محور سلماس - رازی شبکه راه آهن کشور را به اروپا متصل می کند
محمدرضا قربانی افزود: محور سلماس – رازی که شبکه راه آهن کشور را به راه آهن ترکیه و از آنجا به کشورهای اروپایی وصل می کند یکی از مهم ترین و حیاتی از محورهای راه آهن کشور در حمل بارهای وارداتی، صادراتی و همچنین ترانزیت است.
وی با بیان اینکه در سالهای اخیر این ظرفیت ریلی استان مورد غفلت واقع شده است، گفت: در خصوص ایجاد اداره کل راه آهن آذربایجان غربی سیاست ها باید تغییر یابد، ایجاد تشکیلات سازمانی جدید در قالب یک اداره کل مستلزم یک سری پارامترها و الزامات و همچنین سیر مراحل قانونی اداری است که این خود نیاز به زمان دارد.
قربانی خاطرنشان کرد: از طرفی برای شکل گیری اداره کل بسترسازی لازم نیز باید صورت بگیرد که از آن جمله می توان به فعال کردن خط ریلی محور ارومیه – مراغه بویژه در حوزه بار اشاره کرد.
مدیرکل راه آهن آذربایجان با اشاره به ضرورت توجه ویژه مسئولان به توسعه خطوط ریلی در استان به خصوص در دولت جدید گفت: با توسعه محور ریلی ارومیه به مراغه سالانه حدود ۵۰ میلیارد ریال در مصرف سوخت صرفهجویی میشود و حدود ۳۰۰ میلیارد ریال نیز خسارت حوادث غیرمترقبه را کاهش میدهد و برای ۱۸۲ نفر به طور مستقیم ایجاد شغل کرده است، این در حالیاست که ظرفیت جابهجایی ۱. ۵ تن بار و حداقل یک میلیون نفر مسافر در سال را دارد.
۴۲۵هزارتن توسط شبکه ریلی آذربایجان غربی جابجا شده است
قربانی اضافه کرد: خط آهن مراغه - ارومیه به عنوان خط واصل ارومیه به تهران دارای چهار ایستگاه اصلی در شهرهای میاندوآب، مهاباد، نقده و ارومیه است و ایستگاه ارومیه با ۱۶ هزار مترمربع وسعت از بزرگترین ایستگاههای راه آهن در سطح کشور محسوب میشود، اما برای نقش آفرینی بهتر خطوط ریلی در استان باید سرمایه گذاری مضاعفی در این بخش صورت گیرد.
مدیرکل راه آهن آذربایجان غربی بیان اینکه امسال در مجموع ۴۲۵ هزار تن بار در بخش های داخلی و ترانزیت توسط شبکه ریلی استان آذربایجان غربی حمل شده است که از این میزان ۳۰۴ هزار تن بار در محور سلماس – رازی و ۱۲۱ هزار تن نیز در محور ارومیه – مراغه جابجا شده است.
قربانی با تاکید بر اینکه تلاش می شود با شناسایی مراکز بار و مذاکره و برگزاری جلسات با صاحبان بار و کالا این بخش را فعال کنیم تا کمکی هم به حمل بار در داخل استان و همچنین بارهای ترانزیتی کرده باشیم، افزود: در آذربایجان غربی نیز برای رونق بخشی این حوزه مسئولان باید کمک کنند و به تشویق و ترغیب صاحبان بار و کالا جهت استفاده از حمل و نقل ریلی که حمل و نقل ایمن و ارزان و سریع می باشد اقدام شود.
شرکت بار حمل و نقل ریلی مسافری راه آهن ارومیه – مراغه راه اندازی می شود
وی با بیان اینکه توسعه قطارهای مسافری نیز از جمله اهدافی است که این اداره کل در دستور کار دارد، گفت: در همین راستا پیگیری ها و مذاکرات لازم در رابطه با راه اندازی قطار مشهد – ارومیه انجام داده ایم و امیدواریم در صورت تأمین ناوگان لازم از جانب شرکت بار حمل و نقل ریلی مسافری این قطار در آینده راه اندازی و مورد بهره برداری قرار گیرد.
مدیرکل راه آهن آذربایجان غربی گفت: امسال تاکنون ۲۰ هزار و ۱۹ مسافر از طریق شبکه ریلی وارد استان شده و تعداد مسافران خارجی توسط این ناوگان نیز ۲۰ هزار و ۲۵۳ نفر است که در مقایسه با مدت زمان مشابه پارسال ۱۰۸ درصد رشد نشان می دهد.
قربانی در خصوص ضریب اشتغال قطارارومیه – مراغه گفت: ضریب اشغال قطارها به فصل های مختلف مسافرت و تقاضای سفر بستگی دارد، در ایام نوروز، تابستان ، تعطیلات و مناسبت های مذهبی که اوج مسافرت مردم محسوب می شود ضریب اشغال قطارها هم بالا می رود در سایر ایام سال نیز بسته به تقاضا تغییر می کند.
وی خاطرنشان کرد: به دلیل شیوع ویروس کرونا در دو سال اخیر با توجه به اینکه بلیت قطارهای مسافری با رعایت فاصله اجتماعی در داخل قطار فروخته شده و ضریب اشغال در قطار تهران – ارومیه ۶۵ درصد است.
قربانی با بیان اینکه در حال حاضر یک قطار با ظرفیت ۵۰۰ نفر بطور یک روز در میان در مسیر ارومیه – تهران و بالعکس فعالیت دارد، گفت: خط آهن مراغه - ارومیه به عنوان خط واصل ارومیه به تهران دارای چهار ایستگاه اصلی در شهرهای میاندوآب، مهاباد، نقده و ارومیه است و ایستگاه ارومیه با ۱۶ هزار مترمربع وسعت از بزرگترین ایستگاههای راه آهن در سطح کشور محسوب میشود، اما برای نقش آفرینی بهتر خطوط ریلی در استان باید سرمایه گذاری مضاعفی در این بخش صورت گیرد.
توسعه شبکه حمل و نقل ریلی که به دلیل مزایایی چون هزینه مناسب، ضریب امنیت بالا، آلودگی کمتر و مصرف پایین سوخت، اهمیت ویژهای در رشد و توسعه شهرها دارد، به دلیل مجاورت آذربایجان غربی با کشورهای عراق، ترکیه و جمهوری آذربایجان و دروازه ورود به اروپا این حمل و نقل آسان از اهمیت دوچندانی در این استان برخوردار است.
قطار توسعه استان زمانی به حرکت درآمده و زمینه ساز رشد اقتصادی میشود که ظرفیتهای ریلی، راهی، ترانزیتی و مرزی استان با برنامه ریزی اصولی مسئولان به کار گرفته شود موضوعی که سالهاست مورد غفلت تاریخی قرار گرفته است.
نظر شما