بازار؛ گروه استانها: آذربایجان شرقی یکی از مهمترین قطبهای صنعت ایران مطرح است و واحدهای تولیدی کوچک و بزرگی در این استان مشغول به فعالیت هستند. صنعت تولید لوازم خانگی از جمله در زمینه تولید اجاق گاز، کولر آبی، یخچال و سماور در این استان رونق دارد.
اکنون حدود ۲۵۰ واحد تولیدی لوازم خانگی در این خطه از کشورمان وجود دارد که محصولات متنوعی تولید کرده و علاوه بر تأمین نیاز داخلی به کشورهای همسایه مانند عراق، ترکیه، افغانستان و جمهوری آذربایجان نیز صادر میکنند.
با این اوصاف اما تولید کنندگان لوازم خانگی استان در چنبرهای از مشکلات گیر کرده اند. مشکلاتی که حل نشده و زنجیروار دست و پای آنان را در گستره فعالیت صنعتی شأن بسته است. مالیات، مسائل بانکی، محدودیت سرمایه، قوانین و مقررات محدود کننده و از همه مهمتر قاچاق لوازم خانگی از معضلاتی هستند که تولید کننده وطنی با آن دست به گریبان است.
قاچاق لوازم خانگی همچنان وجود دارد
در حالی که تا پایان سال جاری قانون ممنوعیت واردات لوازم خانگی حکفرما است و از مجاری رسمی لوازم خانگی به کشور وارد نمیشود اما به گفته دبیر انجمن لوازم صوتی و تصویری ایران، گردش مالی قاچاق لوازم خانگی به کشور سالیانه حدود ۶ میلیارد دلار است. عاملی که بلای جان تولید کننده شده و علیرغم شعار حمایت از تولید داخلی از سوی مسئولان در عمل اما اتفاق خاصی نیفتاده است.
این در حالیست که نصب بارکد و شناسه کالا در راستای حمایت از تولیدکنندگان و مبارزه با قاچاق کالا در استان در حال اجرا است. با وجود این متأسفانه سهم عمدهای از بازار لوازم خانگی را کالاهای قاچاق بی کیفیت و یا با مارک تقلبی تشکیل میدهند.
بازار و افزایش کیفیت محصولات" height="400" src="https://media.tahlilbazaar.com/d/2021/05/29/4/78562.jpg" width="600" />
در همین حال یکی از فعالان عرصه تولید لوازم خانگی در تبریز در گفتگو با خبرنگار بازار با تأیید وجود قاچاق لوازم خانگی به کشور گفت: کرهای ها به این راحتی اجازه نمیدهند بازار ایران از لوازم خانگی آنها خالی شود و برای همین شاهد افزایش قاچاق به کشور هستیم.
دولت و حکومت اگر قصد حمایت از صنعت لوازم خانگی را دارند باید از این بخش به صورت واقعی حمایت کرده و اجازه قاچاق نیز داده نشود
علیرضا ایمانی ادامه داد: دولت و حکومت اگر قصد حمایت از صنعت لوازم خانگی را دارند باید از این بخش به صورت واقعی حمایت کرده و اجازه قاچاق نیز داده نشود.
وی ابراز داشت: استان آذربایجان شرقی قطب تولید لوازم خانگی در کشور بوده و ظرفیتها و پتانسیلهای فراوانی در این منطقه وجود دارد که باید از این قابلیتها استفاده کرد.
افزایش ۲۰ درصدی قیمت لوازم خانگی در بازار
یکی از فروشندگان لوازم خانگی در تبریز نیز در گفتگو با خبرنگار بازار گفت: شاهد افزایش قیمت لوازم خانگی در بازار هستیم.
رسول حسینی افزود: اعلام خبر ممنوعیت ورود لوازم خانگی کرهای به کشور باعث ایجاد شوک به بازار شد و قیمت انواع لوازم خانگی ۱۰ تا ۲۰ درصد رشد پیدا کرد.
از طرف دیگر طبق اعلام وزارت صمت در سه ماهه نخست امسال تولید انواع لوازم خانگی ۲۹ درصد نسبت به مدت مشابه سال گذشته رشد نشان میدهد. معلوم نیست چرا با افزایش تولید داخل و تأمین نیاز بازار مصرف از یک طرف قاچاق کالا همچنان تداوم دارد و از طرف دیگر قیمت این محصولات رو به افزایش است.
تمایل مردم به خرید لوازم خانگی دست دوم
هر روز که میگذرد قدرت خرید مردم به دلیل افزایش سرسام آور قیمت لوازم خانگی کاهش مییابد و به ناچار مصرف کالای دست دوم را برمی گزیند. نتیجه اش رکود در بازار و انباشته شدن اجناس در انبارها میشود.
واقعیت این است که انواع محصولات لوازم خانگی تولید شده داخلی از کیفیت مناسبی برخوردار هستند و حتی قابلیت رقابت با نمونههای مشابه خارجی را دارند. اما قاچاق، حمایت ناکافی و مشکلات مالی دیگر دامن تولید کننده را گرفته است و نمیگذارد این صنعت به درجه اعلای خودکفایی و صادرات برسد.
آذربایجان شرقی میتواند به تنهایی لوازم خانگی کشور را تأمین کند
به نظر میرسد آذربایجان شرقی ظرفیتهای فراوانی در زمینه تولید انواع لوازم خانگی و ساخت قطعات آن دارد و میتواند با توسعه این صنعت نیاز بازار داخلی را به طور کامل تأمین نماید.
تولید بوردهای الکترونیکی لوازم خانگی توسط شرکتهای دانش بنیان فعال در استان یکی از این ظرفیتها است و در صورت حمایت از این شرکتها، کشورمان از واردات برخی از قطعات لوازم خانگی بی نیاز میشود.
صنعت لوازم خانگی باید مدیون دستور رهبر معظم انقلاب باشد
عضو هیأت علمی دانشگاه و تحلیلگر اقتصادی نیز در این خصوص در گفتگو با خبرنگار بازار گفت: صنعت لوازم خانگی باید مدیون دستور رهبر معظم انقلاب در خصوص ممنوعیت ورود لوازم خانگی خارجی باشد و از این فرصت برای ارتقای کیفیت و خدمات پس از فروش خود استفاده کند.
حمایت از تولید داخلی نتیجه رویکرد سه بازیگر اصلی اقتصاد است اول دولت و حاکمیت است که باید با وضع قوانین و اقدامات مناسب موانع موجود بر سر راه تولید را برداشته و جریان تولید و فروش را تسهیل نماید
محمد کلامی ادامه داد: حمایت از تولید داخلی نتیجه رویکرد سه بازیگر اصلی اقتصاد است اول دولت و حاکمیت است که باید با وضع قوانین و اقدامات مناسب موانع موجود بر سر راه تولید را برداشته و جریان تولید و فروش را تسهیل نماید.
وی گفت: دومین دسته تولیدکنندگان هستند که باید سعی کنند روز به روز با ارتقای کیفیت محصول و خدمات و نیز قیمت مناسب مصرف کننده داخلی را به خرید کالای داخلی تشویق کنند.
محصولات ایرانی باید با قیمت مناسب روانه بازار شود
کلامی ابراز داشت: سومین گروه مصرف کنندگان هستند که باید با وفاداری به اجناس داخلی در مراحل اولیه تولید اجازه پیشرفت را به تولیدات داخلی دهند.
وی گفت: صنعت لوازم خانگی باید مدیون دستور رهبر معظم انقلاب باشد و از این فرصت برای ارتقای کیفیت و خدمات پس از فروش خود استفاده نموده و محصولات خود را با قیمت مناسب روانه بازار نماید نه اینکه راه خطای تصور بازار انحصاری و کیفیت پایین و قیمت بالا را متوجه مصرف کننده داخلی نماید.
فعالیت بیش از ۱۵۰۰ تولیدکننده کشوری در صنعت لوازم خانگی
رئیس سازمان صمت آذربایجانشرقی نیز با بیان اینکه یک هزار و ۵۰۰ تولید کننده کشوری در صنعت لوازم خانگی فعالیت میکنند، گفت: خوداتکایی و خودکفایی در تولید محصولات نهایی بومی در صنعت لوازم خانگی مستلزم بومی سازی خطوط تولید است.
غلامعلی راستی با اشاره به ممنوعیت واردات لوازم خانگی شرکتهای کرهای به کشور اظهار کرد: سیاست حمایت از تولید داخل در برابر واردات تنها راه نجات اقتصاد کشور است و ممنوعیت واردات برخی کالاها از جمله لوازم خانگی نه امروز، بلکه بر اساس مصوبه اولیه شورای هماهنگی سران سه قوه در سال ۱۳۹۷ ابلاغ شده و تا پایان سال ۱۴۰۰ ممنوعیت تداوم دارد.
وی با بیان اینکه آن چیزی که باید در حال حاضر تعیین تکلیف شود، حمایت از این صنعت در حوزه قانونی است، افزود: وزارت صمت برای حمایت از تولید ملی اقدام به ایجاد سامانهای با عنوان «توانیران» کرده است.
راستی ادامه داد: این سامانه براساس جز (۱) بند الف ماده (۴) قانون حداکثر استفاده از توان تولیدی و خدماتی کشور و حمایت از کالای ایرانی، مصوب اردیبهشت سال ۱۳۹۸ جهت معرفی توانمندیهای داخلی (کالا و خدمات) راهاندازی شده و به دنبال ایجاد فرصت برای داخلی سازی نیازهای وارداتی کشور است.
رئیس سازمان صمت آذربایجانشرقی خاطرنشان کرد: در حوزه لوازم خانگی، خوداتکایی و خودکفایی در تولید محصولات نهایی بومی مستلزم بومی سازی خطوط تولید است که این سامانه یکی از بهترین مسیرهای دسترسی متقاضیان و تأمین کنندگان با یکدیگر است.
وی یادآور شد: در مقطع کنونی اگر تولیدکنندگان لوازم خانگی با اقتدار بر قاعده تأمین نیاز داخل استوار هستند، بخش اعظم این داخلی سازی مربوط به وجود سامانهای مانند توانیران است و این مهم یکی از افتخارات وزارت صمت محسوب میشود که صد البته نیازمند بروزرسانیهای متعدد است.
وی تصریح کرد: ممکن است عدهای ممنوعیت واردات لوازم خانگی را انحصار بازار و کاهش کیفیت تولیدات تلقی کنند که باید توضیح داد؛ صنعت لوازم خانگی یک صنعت خصوصی است و نه دولتی و طبق آمار بیش از یک هزار و ۵۰۰ تولید کننده کشوری در این صنعت فعال هستند.
رئیس سازمان صمت آذربایجانشرقی اعلام کرد: تعدد تولید کنندهها در حوزه لوازم خانگی ضمن رفع دغدغه انحصار، با وجود رقابت در این حوزه میتوانند نوید بخش تولیدات با کیفیت باشند.
شرکتهایی که پشت ایران را خالی کردند به راحتی نمیتوانند بازگردند
رئیس سازمان مدیریت و برنامهریزی آذربایجانشرقی نیز گفت: آن دسته از شرکتهای خارجی که در شرایط سخت تحریمی پشت ایران را خالی کرده و کشور را ترک کردند، به راحتی نمیتوانند بازگردند.
داود بهبودی با اشاره به ممنوعیت واردات لوازم خانگی شرکتهای کرهای به کشور اظهار کرد: «الجی» و «سامسونگ» شرکتهای بزرگی هستند که در بازار ایران سهم قابل توجهی داشتند، اما با شدت یافتن تحریمها که به حضور این شرکتها در کشور نیاز بیشتری برای تامین کالاهای مورد نیاز احساس میشد، با در نظر گرفتن منافعی که با اقتصاد غرب و بویژه آمریکا داشتند، ایران را ترک کردند.
وی افزود: حالا در شرایطی که به نظر میرسد تحریمها کم رنگتر میشود و تولیدکنندگان داخلی تا حدی جان گرفته و به تدریج در حال قوی شدن هستند، شرکتهای کرهای دوباره میخواهند به ایران بازگردند که مدیریت ارشد نظام به راحتی این اجازه را به آنها نخواهد داد و موضع قاطعانهای در برابر کشوری که بد عهدی کرده اتخاذ میکند؛ این یک تصمیم سیاسی و کاملا منطقی بوده و قطعا پیامهای موثری برای دیگران خواهد داشت.
می توان با اعمال سیاستهای اقتصادی صحیح مثل تعیین تعرفه وارداتی، بازار داخلی را کنترل و فضای رقابت سالم و تنظیم بازار مطلوب را ایجاد کرد
رئیس سازمان مدیریت و برنامهریزی آذربایجانشرقی یادآوری کرد: البته ممنوعیت واردات در مورد لوازم خانگی و هر محصول دیگر نباید دائمی و مطلق باشد، بلکه می تواند با اعمال سیاستهای اقتصادی صحیح مثل تعیین تعرفه وارداتی، بازار داخلی را کنترل و فضای رقابت سالم و تنظیم بازار مطلوب را ایجاد کند.
وی توضیح داد: همان طور که تولید منافعی دارد، تجارت هم منافعی دارد؛ اگر صادرات داشته باشیم اما در مقابل آن نتوانیم کالایی وارد کنیم، این صادرات سود چندانی برای جامعه نخواهد رساند.
وی با بیان اینکه یک سمت تجارت، صادرات و سمت دیگر آن واردات است، افزود: در شرایط متعارف تقویت صنایع داخلی از جمله سیاستهای اقتصادی کشور به شمار میرود، اما این تقویت و حمایت از صنایع داخلی به منزله بستن مسیر واردات نیست.
بهبودی ادامه داد: در واقع باید در یک بستر علمی و منطقی با به کارگیری ابزارها و سیاستهای اقتصادی منطقی، از صنایع در مسیر صادرات و در مقابل موج ورود کالاهای خارجی که میتواند توازن را به ضرر صنعت داخل به هم زند، حمایت کنیم.
فعالیتهای غیرقانونی و قاچاق در صنعت لوازم خانگی
رئیس سازمان مدیریت و برنامهریزی آذربایجانشرقی با اشاره به وجود فعالیتهای غیرقانونی و قاچاق در صنعت لوازم خانگی، گفت: اگر چه واردات ممنوع است اما قاچاق هنوز متوقف نشده و باید جلوی این معضل اساسی و مخرب گرفته شود.
این استاد اقتصاد دانشگاه تبریز تشریح کرد: حمایت از صنایع داخلی باید در یک برنامه زمانبندی مشخص، هدفمند و به نحوی باشد که رفته رفته منجر به تقویت این صنایع شود و با ارتقاء کیفیت و کاهش قیمت تمام شده تولید، امکان رقابت را برای کالاها در بازارهای داخلی و خارجی فراهم کرده و مانع شکلگیری انحصار شود.
وی بیان کرد: سیاستهای پایدار و بلند مدت داخلی باید در راستای حمایت از صنایع باشد، اما این حمایت نباید شکل مطلق به خود بگیرد، بلکه باید به گونهای باشد که تولیدات کشور را در معرض رقابت با کالاهای مشابه خارجی قرار دهد تا رشد کنند.
وی یادآوری کرد: از جمله اثرات مثبت تحریم این بوده که موجب شد واردات کالا محدود و ارز گران شود؛ بنابراین محصولات داخلی برای مصرف کننده و صادرات کالا با ارز گرانتر توجیه پذیرتر شود.
بهبودی اعلام کرد: هرچند این بستر به صورت برنامهریزی قبلی مهیا نشده اما فرصت مناسبی برای تولیدکنندگان داخلی و افزایش صادرات محسوب میشود.
ایران نیازی به محصولات شرکتهای کرهای ندارد
نماینده تبریز، آذرشهر و اسکو در مجلس شورای اسلامی نیز با بیان اینکه تبریز قطب تولید لوازم خانگی بوده و مشابه محصولات شرکتهای کرهای در داخل کشور به صورت گسترده تولید میشود، گفت: ایران نیازی به محصولات شرکتهای کارشکن کرهای ندارد.
سیدمحمدرضا میرتاجالدینی اظهار کرد: رهبر معظم انقلاب همواره اهمیت خاصی به تولید داخل قائل بوده و حمایت از تولیدکنندگان داخلی جزو راهبردهای اساسی است که در مسیر رویکردهای اقتصادی به آن توجه داشتهاند و این مسئله باید مورد توجه تمام مسئولان اجرایی، دولت و مجلس قرار بگیرد.
وی با اشاره به افزایش کمیت و کیفیت تولید داخل خاطرنشان کرد: وقتی کالای تولید داخل کشور به قدرکافی انجام می شود و ساخت داخل بهقدری پیشرفت کرده که میتواند با برندهای خارجی رقابت کند واردات بیرویه محصول مشابه خارجی به هیچ وجه منطقی نیست.
میرتاجالدینی گفت: خوشبختانه در حوزه لوازم خانگی صنعت کشور پیشرفتهای مطلوبی داشته و همه لوازم خانگی، برقی و مایحتاج عموم مردم در داخل تولید شده و حتی رقیب قدرتمند برندهای خارجی هم محسوب میشود.
نماینده تبریز، آذرشهر و اسکو در مجلس با بیان اینکه آذربایجان و تبریز قطب صنایع لوازم خانگی کشور است، ادامه داد: صنایع استان با استفاده از تکنولوژی روز جهان پیشرفت کرده و محصولات خود را به سایر کشورها نیز صادر میکند.
وی با اشاره به اینکه رهبر معظم انقلاب دستور دادند جلوی واردات محصولات دو شرکت کرهای گرفته شود، اظهار کرد: نمونه محصولات این دو شرکت خارجی در داخل کشور به صورت گسترده تولید میشود و با واردات بیرویه مشابه خارجی تولید داخل آسیبدیده و به دنبال آن اشتغال جوانان تهدید میشود؛ بنابراین فرمایش رهبر معظم یک سیاست اقتصادی روشن و حمایتکننده تولید داخل است.
میرتاجالدینی خاطرنشان کرد: از طرف دیگر زمانی که تحریمها شدت یافت این شرکتها چندین سال پول ما را در بانکهای خود نگه داشتند و حالا هم با پرکردن بازارهای ما با محصولات خود به تولید داخلی ضربه میزنند و به جای پرداخت پول نقد میخواهند کالا بدهند که رفتاری زورگویانه است.
تسریع در راه اندازی شهرک لوازم خانگی در تبریز با هدف تجمیع فعالیتهای واحدهای تولیدی ضرورتی انکار ناپذیر است. چه در این صورت میتوان تحت عنوان یک برند خاص و واحد تولیدی اقدام کرد و از مزیتهای اقتصادی فراوان آن بهره جست.
نظر شما