به گزارش بازار به نقل از ایبنا، دوسه سالی است که شاهد جهش های قیمتی ارز هستیم و در این شرایط شاید بیشترین بخشی که از آن منتفع میشود صادرات باشد البته نوسانات نرخ ارز به ضرر تمام اقتصاد است و نفعی برای فعالان اقتصادی واقعی ندارد. به هر حال از سال ۹۷ به بعد علی رغم افزایش نرخ ارز که باید خود را در افزایش صادرات نشان میداد با بخشنامههای خلق الساعه باعث کاهش صادرات غیرنفتی شد و کشور از این فرصت مهم محروم شد.
و حالا گویی وزیر صمت عزم خود را جزم کرده تا موانع پیش روی صادرات را از میان برداند و مسیر همواری را برای صادرکنندگان که نقش مهمی در اقتصاد کشور دارند ترسیم کنند. فاطمی امین چندی پیش در جمع صادرکنندگان اعلام کرد: قول می دهم تمامی مسائل و مشکلات صادراتی را یک به یک تا پایان امسال مرتفع کنیم، لذا این کار در قالب ۱۸پروژه به ثمر خواهد رسید.
در همین رابطه محسن احتشام صادرکننده و فعال اقتصادی معتقد است وزارت صمت باید از کلی گویی و کل نگری در درباره مشکلات تولید و صادرات دوری کند و به جزئیات حمایت از فعالان اقتصادی بپردازد تا موانع پیش روی صادرات نیز برداشته شود.
احتشام تصریح کرد: در دولت های گذشته کلی گویی وجود داشت و هرچند حمایت از صادرات را مورد تاکید قرار می دادند اما به جزئیات و چگونگی حل مشکلات این بخش بهایی داده نمی شد. مسئولان امر باید نگاه فرآیندی به مشکلات فعالان اقتصادی داشته باشند و بدانند که تولید، توزیع، مبادله، مصرف و صادرات حلقه های یک زنجیره است که هر حلقه نیز در تعامل و متناسب با زنجیره قبل و بعد خودش کار می کند.
وی ادامه داد: به عنوان نمونه اگر در تولید، به معنای واقعی قیمت تمام شده محصولات را کاهش ندهیم و کیفیت مناسبی را ارائه نکنیم، نمیتوانیم به رقابت در دنیا بپردازیم.
به گفته این عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی ایران، باید تلاش کرد تا تولیدکنندگان بتوانند زنجیره های تامین خود را مستقر کنند. در استقرار زنجیره تامین که در روند صادرات غیرنفتی و بازارهای جهانی منجر به زنجیره ارزش می شود باید به تولیدکنندگان کمک کنیم تا زنجیره تامین و ارزش برای خود بسازند تا بتوانند در بازارهای جهانی موفق باشند و محصول با کیفیت و قیمت مناسب تولید کنند.
احتشام با تاکید براینکه در مبادله، بازاریابی هسته مرکزی است، اظهار کرد: بازاریابی ما سنتی است و بر همین اساس است که خام فروشی می کنیم. متاسفانه صادرکنندگان ما قدرت بازاریابی، بازارسازی و برندسازی و جایگاه یابی در بازارهای جهانی ندارند چرا که حمایت نشدند.
وی افزود: مشکل دیگر هزینه سنگین تبلیغات در داخل است. واحد بازرگانی صدا و سیما قیمت هایی ارائه می دهد که فقط شرکت های بزرگ قادر به پرداخت ان هستند و تبلیغ می کنند اما شرکت های کوچک از این غافله جا می مانند و نمی توانند به معرفی محصولات خود در داخل بپردازند چه برسد به اینکه بخواهند وارد بخش تبلیغاتی خارجی شوند.
این صادرکننده ملی گفت: باید در بخش بازاریابی به شرکت های کوچک و متوسط کمک قابل توجهی شود تا بتوانیم به سمت تولید صادرات محور موثر و اشتغالزا حرکت کنیم. صادرات زمانی مهم و موثر است که هم اشتغالزایی کند و هم ارزآوری داشته باشد.
احتشام با اشاره به مشکلات بازگشت ارز حاصل از صادرات تصریح کرد: تفاوت نرخ نیما و سنا و بازار آزاد برای صادرکننده به ویژه صادرکننده محصولات کشاورزی آزاردهنده است بنابراین باید نرخ ارز یکسان و باثبات شود.
وی ادامه داد: من به عنوان یک صادرکننده معتقد هستم که صادرات یعنی بازگشت ارز؛ اما راه های بازگشت ارز را باید متنوع کنیم. باید دست صادرکننده را باز بگذاریم چرا که به هر حال صادرکننده واقعی و شناسنامه دار برای ادامه فعالیت خود و ارز حاصل از صادرات را به کشور برمی گرداند.
نظر شما