به گزارش بازار، کامران ندری احساسی که بین مردم مبنی بر اسلامی نبودن بانکداری در ایران وجود دارد را یک احساس درست دانست و گفت: عقود مورداستفاده در بانکداری اسلامی به شکل واقعی مورد استفاده قرار نگرفته است زیرا قراردادهایی که در بانک انعقاد میشوند، صوری بوده است و ماهیت قراردادها با آنچه روی کاغذ وجود دارد تفاوتهای اساسی دارد.
وی به دیگر مشکلات و چالشهایی که سر راه اسلامی شدن بانکها وجود دارد اشاره و بیان کرد: وجه التزام یا جرایم تادیه بانکداری را از الگوی اسلامی واقعی دور کرده است. یک نفر تسهیلاتی در قالب عقود اسلامی از بانک دریافت میکند اما در سررسید از عهده پرداخت اقساط آن بر نمیآید.
ندری افزود: فرمولی که بانکها برای وجه التزام استفاده میکنند سبب میشود بدهی وامگیرنده به بانکها به شکل مضاعف افزایش پیدا میکند و بهعنوانمثال بدهی ۱۰۰ میلیونی تبدیل به بدهی ۵۰۰ میلیونی میشود.
این اقتصاددان در مصاحبه تلفنی با رادیو گفتوگو از بالا بودن نرخهای سود بانکی در ایران نسبت به سایر کشورها گفت و عنوان کرد: این سود بانکی به دلیل تورم بالا در اقتصاد کشور است و البته خود این تورم هم ناشی از خلق پول در بانکها است. متأسفانه نتوانستهایم فرایند خلق پول را در نظام بانکداری اسلامی کنترل و مدیریت کنیم.
وی با اشاره به قانون عملیات بانکی بدون ربا اظهار کرد: در این قانون ادعا نشده است بانکداری که در کشور بهواسطه این قانون اجرایی میشود اسلامی است و تنها ادعا کردهاند که ربا را از سیستم بانکی حذف کردهاند.
نظر شما