بازار؛ گروه استانها: بهار سال جاری بود که اسدی مدیر عامل سابق سیمان سپاهان و کارشناس صنعت سیمان، دو عامل سود دهی و همچنین ورود به بورس کالا را دلیل رشد قیمت سهام سیمان مطرح کرد و گفت: سال گذشته علاوه بر افزایش قیمت محصولات سیمان، مصرف این محصول هم زیاد شد بنابراین صورت مالی آن وضعیت خوبی را نشان داد و پیش بینی کرد با ورود سیمان به بورس کالا سود بیشتری نصیب کارخانجات تولید سیمان شود.
در این مسیر تاکید شد که بورسی شدن سیمان به شفافیت معاملات و بهبود وضعیت تولید میانجامد اما این روند دیری نپایید تا اینکه در تابستان شاهد بودیم که در پی کمبود سیمان در استان همدان مصالح ساختمانی یکی پس از دیگری نایاب شد تا آنجا که این روزها بتن نیز در همدان پیدا نمی شود و ساخت و سازهای عمرانی با مشکل روبرو شده است!
همین وضعیت پای دادستان همدان را نیز وارد ماجرا کرد تا اینکه چند روز دادستان همدان در جلسه پیگیری حقوق عامه با این توضیح که توزیع سیمان نباید انحصاری باشد اظهار کرد: انحصارطلبی در اقتصاد مقاومتی جایگاهی ندارد.
حسن خانجانی در این راستا خواستار تشدید نظارتها و ارائه سازوکاری اصولی برای جلوگیری از انحصاری شدن توزیع سیمان توسط تعدادی سهامدار بورس شد و افزود: در اینکه ورود سیمان به بورس اقدامی صحیح بوده یا نه، نیاز به کار کارشناسی داریم.
دادستان همدان ادامه داد: آنچه اهمیت دارد این است که در بورسی شدن سیمان نباید فرآیند به گونهای اجرایی شود که خرید سیمان از بورس برای تعداد محدودی به انحصار درآید.
وی همچنین با اعلام اینکه مشکل حادی برای تأمین سیمان در بازار همدان نیست، مطرح کرد: احتمال میرود با رفتن سیمان به بورس برخی به دنبال انحصارطلبی این کالا بروند تا جایی که آن را انبار کرده و یا به قیمت بالاتر از نرخ مصوب در بازار داخلی عرضه کنند و حتی به فکر صادرات آن بیفتند.
برنامهریزی و ساز و کار کشوری مناسبی برای جلوگیری از انحصاری شدن توزیع سیمان نیازمندیم
خانجانی با بیان اینکه به برنامهریزی و ساز و کار کشوری مناسبی برای جلوگیری از انحصاری شدن توزیع سیمان نیازمندیم، اظهار کرد: این سازوکار باید به نحوی باشد که خریدار سیمان از بورس، کالا را بلافاصله پس از خرید، در بازار عرضه کند تا مشکل انحصاری شدن سیمان گریبان جامعه را نگیرد.
دادستان همدان انحصاری شدن سیمان توسط برخی را عامل بروز بحران در جامعه برشمرد و افزود: اگر چنین اتفاقی رخ دهد ممکن است خریداران استان ما توانایی و قدرت رقابت با آنان را نداشته باشند، از این رو باید دستگاههای متولی راهکاری عملیاتی را مطالبه کنند.
اما به راستی سیمان همدان که از سویی این التهاب ها را شاهد است و از سویی مشکلاتی در تامین آن در ماه های اخیر صف های بسیار طولانی برای خرید را شاهد بوده ایم، چه وضعیتی دارد؟ به اذعان برخی، حتی سیمان همدان کیفیت مناسب را دارا نیست، اما آیا واقعاً همینطور است؟
در این راستا گفتگویی با محمد مددی؛ مدیرکل استاندارد استان همدان و محمد هاشمی، معاون ارزیابی و انطباق اداره کل استاندارد همدان به عنوان نمایندگان بخش دولتی در این عرصه و گفتگویی نیز با سعید درویشی؛ رئیس انجمن تولیدکنندگان بتن آماده و فرآوردههای بتنی استان همدان و محمدرضا توزنده جانی؛ نائبرئیس انجمن تولیدکنندگان بتن آماده و فرآوردههای بتنی استان همدان به عنوان نمایندگان بخش خصوصی مرتبط با این حوزه ترتیب داده شد که در ادامه صحبت های آن ها را می خوانید:
موقعیت افتان و خیزان کیفیت سیمان همدان
محمد مددی در گفتگو با خبرنگار بازار با بیان اینکه در پیش روی به سوی استفاده از مواد اولیه استاندارد، نقش بخش خصوصی و فرهنگسازی حائز اهمیت است، اظهار کرد: بخش خصوصی باید در همه عرصههای تصمیمسازی و تصمیمگیری ورود و مشکلات گذشته را با هماهنگی حل کند.
مدیرکل استاندارد استان همدان در این راستا به مشکلاتی که برای سیمان در بورس ایجاد شده است، اشاره کرد و گفت: در این راستا بایستی دستگاه های مربوطه پای کار بیایند اما ما می توانیم در معرفی محصول استاندارد قدم برداشته و مانع از ورود محصول غیراستاندارد به بازار در این عرصه شویم.
عدم رعایت برخی از اصول و نکات استاندارد باعث بروز حوادث و ضررهای مالی و جانی میشود
وی با بیان اینکه عدم رعایت برخی از اصول و نکات استاندارد باعث بروز حوادث و ضررهای مالی و جانی میشود،خواستار ارتقای سطح فرهنگی مردم در استفاده از مصالح باکیفیت ساختمانی از سویی و از جهتی دیگر ارتقای کیفیت و استانداردسازی مصالح ساختمانی شد و گفت: در یک سازه باید از مصالح استاندارد استفاده کرد و اصل موضوع این است که اگر با علاقه مندی بیشتری کار را پیش ببریم میتواند اثرات مثبتی داشته باشد.
مددی با بیان اینکه اداره استاندارد به عنوان یک کاتالیزور و هماهنگ کننده می تواند در این مسائل ورود پیداکند تا بتوان شاهد اثربخشی کیفیت استانداردسازی این محصولات در جامعه بود، عنوان کرد: نقطه قوت استان همدان تولید سیمان آن است اما می بینیم که در برخی از فصول میزان کیفیت این محصول پایین می آید.
مدیرکل استاندارد استان همدان در این راستا عنوان کرد: در این راستا نیز بحث پایش و مانیتورینگ واحدهای سیمان در سطح کشوری و به تناسب آن در استان همدان مدنظر قرار گرفته شده بدین ترتیب این طرح در سال ۹۷ نشان داد که بهترین کیفیت مربوط به سیمان همدان است اما متاسفانه افت محسوسی در کیفیت سیمان در کشور را شاهد بوده ایم.
کاری کنیم که هر فردی که کت و شلوار تولید کننده را می پوشد نتواند خود را تولیدکننده آن عرصه بنامد
وی با بیان اینکه در طرح کنترل بازار نیز این امر مورد بررسی قرار داده می شود، اضافه کرد: در بحث عرضه و تقاضا و سیاست گذاری ها و مسائلی که مربوط به ورود سیمان به بورس است، چندان دخیل نیستیم اما می توانیم واحدهایی که دارای پروانه مربوطه هستند مورد بررسی قرار دهیم تا هر فردی که کت و شلوار تولید کننده را می پوشد نتواند خود را تولیدکننده آن عرصه بنامد؛ از سویی، واحدهای دیگر را نیز مورد بازبینی و شناسایی قرار می دهیم.
مددی در بخش پایانی این گفتگو با بیان اینکه انتظار داریم تا همدان چنانکه هم اکنون استانی پیشرو در زمینه تولید بتن آماده است، در سطح ملی نیز معرفی شود، اظهار کرد: بایستی عرصه بر افرادی که تولید محصول غیر استاندارد دارند تنگ شود و واحدهای بتن آماده غیراستانداردی در سطح استان همدان وجود نداشته باشد.
بخش خصوصی پای کار باشد
محمد هاشمی در گفتگو با خبرنگار بازار با بیان اینکه تولید بتن بسیار پیچیده است و قطعاً هدف اصلی در این عرصه ارتقای کیفیت بتن و مصالح معرفیشده در عرصه سازهها است، اظهار کرد: بایستی بتوانیم بتن استان را درواقع کیفیت ببخشیم و در این مسیر بایستی بخش خصوصی پای کار باشند.
معاون ارزیابی و انطباق اداره کل استاندارد همدان با بیان این موضوع یادآور شد: بایستی بتوانیم واحدهایی که در تولید بتن و سیمان ورود دارند را بررسی و آن هایی که استاندارد نیستند را شناسایی کنیم.
وی ادامه داد: باید بتوانیم جلوی بتن ریزی هایی که از محصولات غیراستاندارد استفاده می کنند، بگیریم تا با این روند، مصالح خوب و باکیفیت مورد استفاده قرار گیرد و در نهایت، شهری مستحکم تر داشته باشیم.
هاشمی با تصریح بر اینکه با این اقدامات است که می توانیم به توسعه پایدار برسیم، اظهار کرد: امیدواریم که بخش خصوصی در این عرصه پای کار باشد تا بتوانیم بولتن کیفی در عرصه بتن داشته باشیم و اسامی واحدهایی که تولید مناسب و استانداردی دارند در معرض دید عموم قرار دهیم تا در ادامه، کالاهای استاندارد مورد استفاده قرار گیرد و بتن استانداردی نیز مورد استفاده در سازه ها به کار گرفته شود.
ورود سیمان به بورس واحدهای تولید بتن را به سوی تعطیلی سوق داد
سعید درویشی در گفتگو با خبرنگار بازار با بیان اینکه بایستی بتوانیم ارتقای کیفیت و استانداردسازی سازه ای را در پیش بگیریم، گفت: با سیاست گذاریهای به عمل آمده بسیاری از واحدهای تولیدی ما به تعطیلی کشیده شده اند.
رئیس انجمن تولیدکنندگان بتن آماده و فرآوردههای بتنی استان همدان با تاکید بر اینکه ورود سیمان به بورس واحدهای تولید بتن را به سوی تعطیلی سوق داده و هم اکنون مجبور به خرید سیمان از دیگر مناطق هستیم، گفت: با سیاست گذاری هایی در عرصه ورود سیمان کشور به بورس کار ما را دچار مشکل کردند.
این سیاست برای این بود که واسطه ها کم شوند اما واحدهای تولیدی نمی تواند سیمان استاندارد و مناسبی تهیه کنند
وی ادامه داد: این سیاست برای این بود که واسطه ها کم شوند اما واحدهای تولیدی نمی تواند سیمان استاندارد و مناسبی تهیه کنند.
درویشی با اشاره به اینکه با این شرایط، از واحدهای تولیدی استان همدان هیچ یک نتوانسته اند از بورس خرید کنند، گفت: بدین ترتیب از سیمان های دیگر استان ها خرید شد و کیفیت پایین سیمان ها موجب اشکالاتی در کار شد.
وی با بیان اینکه بایستی زنجیره ای محکم بین سازمان های دولتی و بخش خصوصی در این عرصه ایجاد شود، مطرح کرد: با این روند است که می توان آینده ای مناسب را انتظار کشید و واحدهای اقتصادی و ساخت و سازها به نحو مناسبی پیش روند.
۲۷ واحد تولیدی فعال استان در این عرصه، طی یک ماه گذشته با توجه به یک سری سیاست گذاریها دچار مشکل شدند به نوعی که ۷۰ تا ۸۰ درصد این واحدهای تولیدی به تعطیلی کشیده شدند
رئیس انجمن تولیدکنندگان بتن آماده و فرآوردههای بتنی استان همدان عنوان کرد: استان همدان جزء استانهایی است که از لحاظ کیفیت ساخت و ساز ممتاز است، اما متاسفانه ۲۷ واحد تولیدی فعال استان در این عرصه، طی یک ماه گذشته با توجه به یک سری سیاست گذاریها دچار مشکل شدند به نوعی که ۷۰ تا ۸۰ درصد این واحدهای تولیدی به تعطیلی کشیده شدند.
درویشی با بیان این مسائل در بخش پایانی این گفتگو مطرح کرد: امیدواریم تا در بحث استاندارد سازی به مرحله ای برسیم که مردم جامعه به دنبال کالای با کیفیت باشند و بتوانیم مولفه استاندارد را گریدبندی کنیم، این که صرفاً به حداقل ها کفایت کنیم، مناسب نیست بلکه بایستی در این مسیر رسانه ها و دستگاه های اجرایی پای کار بیایند تا از مرحله پذیرش معیارهای حداقلی فراتر رفته و شاهد باشیم که مردم به دنبال محصولات باکیفیت و استاندارد هستند.
مشکل بتن از بحث سیمان است
محمدرضا توزنده جانی در گفتگو با خبرنگار بازار به بیان مشکلات در تأمین بتن اشاره کرد و خواستار نظارت بر ورودی کارخانههای بتن و مصالح در سطح استان شد.
نائبرئیس انجمن تولیدکنندگان بتن آماده و فرآوردههای بتنی استان همدان در این زمینه تشریح کرد: مشکلاتی که این روزها در زمینه تولید بتن در استان همدان وجود دارد، در مجموعه بتن نیست بلکه به وضعیت ورودی کارخانه های تولید بتن مربوط است.
وی با تصریح بر اینکه بایستی مصالح شن و ماسه و سیمان مناسب وارد کارخانه بتن شوند، گفت: باید استانداردسازی از این مرحله آغاز شود.
با این وضعیت سیمان هگمتانه جوابگوی سازه های استان همدان نیست
توزنده جانی به ورود سیمان به عرصه بورس اشاره کرد و افزود: با این وضعیت سیمان هگمتانه جوابگوی سازه های استان همدان نیست و در بورس پیک دو و فضولات این بخش وجود دارد، اما به راستی کدام سازه می تواند از این مواد اولیه استفاده کند؟
وی ادامه داد: می خواهیم اتفاقی بیفتد تا ورودی به کارخانه های بتن و مصالح مورد نیاز مناسب باشند، استان همدان روزگاری در حوزه سیمان صادرکننده بود اما حال حتی یک کیلوگرم سیمان در داخل استان نمی توانیم استفاده کنیم، پس باید از چه سیمان با چه کیفیتی بهره مند شویم؟
نائبرئیس انجمن تولیدکنندگان بتن آماده و فرآوردههای بتنی استان همدان در پایان این گفتگو خاطرنشان کرد: همه مشکلاتی که در این عرصه وجود دارد را می توان با نظارت بر مواد اولیه کارخانه های بتن رفع کرد و بایستی به ما کمک شود تا نوع سیمانی که برای بتن مناسب است وارد کارخانه های مربوطه شود تا مجبور نباشیم هزینه کنیم و از سیمانی که کیلومترها آن طرف تر وجود دارد، خریداری و استفاده کنیم و یا شاهد ورودی های مناسب و با کیفیت پایین سیمان به کارخانه های بتن باشیم.
بازار سیمان به عنوان یکی از مهمترین مصالح ساختمانی در سه ماه گذشته شاهد آشفتگیهای عظیمی بوده که در تاریخ نه چندان کوتاه تولید و مصرف این فرآورده ساختمانی کم نظیر بوده است.
سیمان در ابتدای سال جاری ۲۲۰ هزار تومان به ازای هر تن قیمت داشت اما در مدت زمانی کمتر از سه ماه، به یک میلیون و ۲۰۰ هزار تومان به ازای هر تن رسید که این اتفاق موجب تعطیلی کارخانههای بتن آماده و توقف بتنریزی پروژههای ساختمانی شد و همچنان نیز این تعطیلیها ادامه دارد.
سرآغاز شکلگیری این بحران عجیب، تصمیم خودسرانه کارخانههای سیمان جهت تغییر الگوی فروش و وارد کردن سیمان در بورس کالا بود
سرآغاز شکلگیری این بحران عجیب، تصمیم کارخانههای سیمان جهت تغییر الگوی فروش و وارد کردن سیمان در بورس کالا بود؛ تصمیمی که بنا به گفته وزیر مسکن و شهرسازی، بدون رعایت ضوابط و قوانین کشور اتخاذ و اجرایی شد و علیرغم مخالفت وزیر مسکن و حتی ستاد تنظیم بازار کشور هم هنوز به روال سابق خود برنگشته است.
اما حال زمان آن رسیده تا در سطح استانی، روی بحث های تامین سیمان و البته استاندارد و کیفیت آن به عنوان یکی از ورودی های کارخانه های بتن سازی نظارت و بررسی بیشتری صورت گیرد تا نه تنها به لحاظ کمی بلکه به لحاظ کیفی نیز به مشکلی در این عرصه برنخوریم! با این روند است که نه پروژه های عمرانی می خوابند و نه اینکه پروژه هایی که فعال هستند با حداقل ایمنی پیش می روند و می توان به آینده ای خوشبین بود که در آن، مشکلاتی از این دست دیده نمی شوند.
نظر شما