بازار؛ گروه استانها: در حالی قیمت مرغ کشتار روز از کیلویی ۲۴ هزار و ۹۰۰ تومان در بسیاری از فروشگاهها به ۲۹ هزار تغییر کرده است که کمتر مسئول تعزیراتی در این رابطه سخنی به میان میآورد و یا مسئولی جویای ریشه این گرانی است.
درحالیکه توپ گرانفروشی در زمین تولیدکنندگان و توزیعکنندگان قرار دارد اما مرغداران این توپ را در زمین دولتمردان شوت کرده و میگویند هر افزایش قیمتی ناشی از نبود سیاستهای حمایتی و کوتاهی دولت است.
چرا مرغ گران است؟
در همین راستا محسن علیزاده صاحب یکی از مرغداریهای صنعتی در گفتوگو با بازار اذعان میکند: پیشازاین جوجه یکروزه طبق نرخ مصوب به قیمت ۴۲۰۰ تومان به دست ما میرسید اما این در حالی است که قیمت همین جوجه در حال حاضر افزون بر ۶ هزار تومان است.
وی بابیان اینکه واحدهای مرغ مادر نهادههای موردنیازشان را باقیمتهای مصوب دولتی دریافت میکنند میافزاید: به طبع آن باید جوجه در بازار باقیمت مصوب به فروش برسد اما جای سؤال اینجاست که جوجهها سر از بازار آزاد درآورده و ما مجبور هستیم این جوجه را باقیمتی معادل ۶ هزار تومان خریداری کنیم؟
این تولیدکننده بابیان اینکه وزارت جهاد کشاورزی از ابتدای تیرماه قیمت دان آماده را ۱۰ درصد افزایش داده است به ما میگوید: پیشتر در ابتدای سال قیمت ذرت ۱۴ درصد و حملونقل ۳۰ درصد گران شده بود، قیمت جوجه یکروزه هم در بازار، بهجای نرخ مصوب ۴۲۰۰ تومان بیشتر از ۶ هزارتومانی برای مرغداران آب میخورد لذا چگونه میتوان انتظار داشت که قیمت مرغ تغییر نکند!
وی تأخیر در ارسال بارگیری دان مرغ را یکی دیگر از مشکلات تولیدکنندهها میداند و میگوید: مطمئن باشید تا زمانی که دولت در این راستا دست حمایتی خود را کوتاه نکرده و ذرت و کنجاله سویای موردنیاز را تأمین کند قیمت مرغ همتغییری پیدا نخواهد کرد.
تأخیر در تحویل نهادهها به مرغدار
علیزاده به ما میگوید: یکی از مشکلاتی که در حال حاضر با آن تمامی تولیدکنندگان مواجه هستند تأخیر در ارسال نهادههای خوراکی است زیرا ما یک ماه است که نسبت به خرید نهاده از طریق سامانه بازارگاه اقدام کردیم ولی هنوز این سهمیه به دست ما نرسیده و این در حالی است که باید نهاده را از بازار آزاد به قیمت ۳ برابری تأمین کنیم.
وی بابیان اینکه عمده ذرت و کنجاله سویای موردنیاز مرغداران وارداتی است اظهار میکند: مسئولان مدعی هستند که نهاده تأمین و در بندرها ذخیرهشده است اما واقعیت این است ما هنوز نهادهای به دستمان نرسیده است.
این تولید کننده بابیان اینکه هزینه حملونقل هم در این میان افزودهشده است اظهار میکند: متأسفانه هزینههای تولید بهشدت افزودهشده است.
وی در پاسخ به اینکه پس با این تفاسیر باید در انتظار گرانی قیمت مرغ نیست به ما میگوید: ذرت و سویا در حالت عادی ۴۱ درصد از هزینههای تولید مرغ را به خودشان اختصاص میدهند و اگر اینها به سمت آزاد شدن برود ۵۸ درصد از هزینهها را شامل میشود و قطعاً روی نرخها اثرگذار است.
علیزاده میافزاید: تا موقع که دولت سیاست ارز ۴۲۰۰ را ادامه بدهد مشکلی نخواهد داشت ولی اگر دولت مسیر تزریق یارانه را تغییر بدهد و از اول زنجیره به تولیدکننده یا مصرفکننده بدهد، مسلماً با گران شدن قیمت نهادهها، قیمت مرغ نیز متناسب با آن افزایش خواهد یافت.
طبق آخرین قیمتگذاری رسمی در اردیبهشتماه قیمت هر کیلو مرغ زنده ۱۷هزار و ۱۰۰ تومان بوده که با توجه به افزایش قیمت رسمی ذرت، کنجاله سویا، حملونقل و جوجه یکروزه، در حال حاضر قیمت یک کیلو مرغ زنده با سود ۱۲ درصد ۱۹ هزار و ۸۰۰ تومان تمام میشود.
گرما و قطعی برق مزید بر علت
درحالیکه تولیدکنندگان هم چنان کمبود و گرانی نهادهها و افزایش هزینه حمل بار و جوجه یکروزه را از عوامل مهم گرانیهای اخیر میدانند معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار خراسان رضوی علت کاهش عرضه مرغ در بازار این استان را گرمای هوا اعلام کرده و میگوید: بررسی کارشناسی سازمانهای جهاد کشاورزی و دامپزشکی و نیز تجربه همهساله نشانگر آن است که با آغاز فصل گرما میزان عرضه مرغ کم شده و حجم ورودی آن به بازار کاهش پیدا میکند.
مرتضی اشرفی در این رابطه اظهار میکند: تولید گوشت مرغ در خراسان رضوی امسال تحت تأثیر منفی گرمای زودهنگام و شدید هوا قرارگرفته بهطوریکه حجم کنونی تولید این ماده پروتئینی نسبت به سالهای پیش کمتر شده است.
وی توضیح میدهد: ضریب تبدیل نهاده یا خوراک طیور به گوشت در صنعت پرورش مرغ تحت تأثیر گرمای هوا و حساس نسبت به افزایش دما است بهطوریکه همزمان با گرم شدن هوا حجم تبدیل خوراک مورد مصرف مرغ به گوشت کاهش مییابد.
معاون استاندار خراسان رضوی ادامه میدهد: بر این اساس هرگاه هوا گرم شده و دمای آن بالا میرود، وزن گیری جوجه در حال پرورش نسبت به غذایی که میخورد کمتر میشود.
وی اذعان میکند: بر این اساس گرمای کمسابقه هوا ظرف دو هفته اخیر علاوه بر کاهش وزنگیری جوجههای در حال رشد در واحدهای مرغداری همزمان با قطع جریان برق این واحدها و افزایش تلفات جوجهها سبب نزول حجم عرضه این ماده پروتئینی در سطح بازار کشور شده است.
اشرفی میافزاید: کاهش نسبی عرضه مرغ در دیگر استانها درحالیکه تقاضای بازار برای این ماده خوراکی در مناسبت اعیاد مذهبی قربان و غدیر بالا رفت و سبب تقاضای مازاد بر عرضه شد درمجموع بازار مرغ در سطح کشور و همچنین خراسان رضوی دچار مشکل موقت شد.
وی اذعان میکند: این در حالی است که حجم جوجه ریزی واحدهای مرغداری فعال خراسان رضوی ظرف روزهای نخست تا ۲۸ تیرماه گذشته حدود ۹ میلیون قطعه بود که در مقایسه با مصرف ماهانه ۷.۷ میلیون قطعهای آن در این استان بیشتر است.
قیمت مرغ تغییر نکرده است
در همین حال مدیر بازرسی و نظارت بر اصناف مشهد بابیان اینکه قیمت مرغ همان نرخ مصوب اعلامشده و به قیمت هر کیلو ۲۴ هزار و ۹۰۰ تومان است به بازار گفت: بازرسان این مدیریت با متخلفانی که از فروش مرغ به قیمت مصوب به میزان هر کیلوگرم ۲۴ هزار و ۹۰۰ تومان تخطی کنند با برخورد قانونی وجدی روبرو خواهند شد.
امیر دلداری با اشاره به اینکه تخلف گرانفروشی تنها منحصر و متوجه صنوف و خردهفروشان نیست اظهار کرد: متأسفانه باوجوداینکه عرضهکنندگان گوشت مرغ موظف هستند هر کیلو مرغ زنده را کیلویی ۱۷ هزار و ۱۰۰ تومان ارائه کنند اما از این قیمت سرپیچی کرده و لذا مرغ زنده را به کیلویی ۲۰ هزار تومان می فروشند.
وی بابیان اینکه عمدهفروشان نیز قیمت مرغ را بیش از نرخهای مصوب و تا میزان هر کیلو ۲۹ هزار تومان برای خردهفروشیها فاکتور می کنند لذا مرغ کشتار روز گران به دست مصرفکننده میرسد که در این راستا برخوردهای لازم صورت میگیرد و بازرسان این مدیریت اجازه تسری این تخلف را به واحدهای صنفی نمیدهند.
نظر شما