به گزارش بازار به نقل از اتاق ایران، صندوق بینالمللی پول برآورده کرده تولید ناخالص داخلی ایران در سال ۲۰۲۱ به مثبت ۳.۲ درصد برسد. بانک مرکزی هم چندی پیش اعلام کرد که رشد تولید ناخالص داخلی کشور در نیمه اول سال ۹۹ به بالای مثبت یک درصد رسید. این در حالی است که مرکز آمار ایران پیشتر نرخ رشد تولید ناخالص داخلی کشور را بین منفی ۱.۳ تا منفی ۱.۹ درصد گزارش کرده بود.
بااینحال عبدالناصر همتی، رئیسکل بانک مرکزی ایران با انتشار پیامی در صفحه اینستاگرام خود توضیح داد که رشد اقتصادی ایران در شش ماه نخست سال ۱۳۹۹ در مقایسه با مدت مشابه سال پیش از آن با احتساب بخش نفت مثبت ۱.۳ درصد بوده و این نرخ بدون در نظر گرفتن نفت به مثبت ۱.۴ درصد رسیده است. اتفاقی که میتواند منجر به ایجاد فرصتهای اقتصادی بیشتر به نفع کشور و مردم شود. البته آنگونه که همه اقتصاددانان تأکیددارند، این اتفاق در صورتی رخ خواهد داد که ایران لوایح FATF را بپذیرد و ارتباط پولی و بانکی با دنیا برقرار کند. اما پرسش این است که ارزیابیهای مراکزی چون بانک جهانی و صندوق بینالمللی پول بر چه مبنایی صورت میگیرد و بر چه اساسی میتوان گفت رشد اقتصادی ایران در سال ۱۴۰۰ مثبت خواهد شد؟
هادی حقشناس اقتصاددان میگوید: آمار دو فصل اخیر بانک مرکزی بیانگر این است که اقتصاد ایران از رکود خارج شده و دارای رشد اقتصادی مثبت بدون نفت و با نفت بوده است.
حقشناس میگوید: سال آینده به نظر میرسد عوارض کرونا به حداقل ممکن خواهد رسید و با توجه به اینکه واکسن بیشتری مردم میزنند، شرایط کسب و کار هم بهتر خواهد شد. از طرفی وضعیت ادامه تحریمها علیه ایران بهتر خواهد شد و یا فشارها بیشتر نخواهد شد.
او ادامه میدهد: از طرفی برجام و «افایتیاف» دو مقوله تعیین کننده در آینده سیاست خارجی ایران است که در اقتصاد هم اثرگذار است. در سال ۱۴۰۰ روابط ایران با دنیا بهتر خواهد شد و یا به سوی بهبود گام برداشته خواهد شد.
او ادامه میدهد: عوامل دیگری هم در رشد اقتصاد ایران اثرگذار است؛ با توجه به شاخصها و روندهای قابل پیشبینی اقتصاد ایران در سال آینده، پیشبینی میشود بخش خدمات کشاورزی از رشد مناسبی نسبت به بقیه بخشها برخوردار باشد و تمرکز در این بخش میتواند بخشی از رویکردهای سرمایهگذاری و تصمیمگیری فعالان اقتصادی باشد.
به گفته حقشناس صنایع جایگزین واردات کوچک میتواند در اولویت بعدی رشد باشد و به ترتیب در ادامه بخش ساختمان و در نهایت بخش نفت میتوانند گزینههای قابل پیشبینی رشد در کشور باشند. همه این موارد نشان میدهد اقتصاد ایران به سمت مثبت شدن رشد اقتصادی کشور حرکت میکند.
نظر شما