بازار؛ گروه بین الملل: متعاقب سفر مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی به تهران بیانیه مشترکی از سوی ایران و این نهاد منتشر شد که بر اساس آن ۱. ایران به اجرای کامل و بدون محدودیت موافقتنامه جامع پادمان خود با آژانس، همانند قبل، ادامه خواهد داد؛ ۲. یک تفاهم فنی دوجانبه موقت، سازگار با قانون، که بهموجب آن آژانس به فعالیتهای ضروری راستیآزمایی و نظارت خود (طبق فهرست فنی پیوست) برای مدت تا سه ماه ادامه خواهد داد و ۳. مرور منظم این تفاهم فنی با هدف اطمینان از حصول به اهداف آن.
«رافائل گروسی» هم بعد از صدور بیانیه مشترک گفت: «متأسفانه پروتکل الحاقی لغو خواهد شد اما ما روی یک ترتیبات خاص دوطرفه تفاهم کردیم که بتوانیم از این دوران پلی بزنیم به حفظ نظارت خود. دسترسی ما کمتر خواهد شد اما آن سطح از نظارت خود را که نیاز داشتیم با این توافق حفظ کردیم. در واقع به یک راهحل موقت رسیدیم. آنچه تغییر میکند بازه زمانی فعالیتهای آژانس خواهد بود اما تعداد بازرسان کاهش نمییابد و بازرسیهای سرزده امکانپذیر است.»
در این راستا خبرنگار بازار گفتگویی با پروفسور «شیرین هانتر» عضو شورای روابط خارجی آمریکا و استاد دانشگاه جورج تاون آمریکا تنظیم نموده که در ادامه آمده است.
*با توجه به اینکه ۴ ماه از عمر دولت کنونی در ایران باقیمانده است آیا بایدن منتظر خواهد ماند با دولت آتی ایران وارد مذاکره شود؟
به نظر من ماهیت دولت ایران برای آمریکا زیاد اهمیت ندارد. مسأله این است که هر دولتی که در ایران سر کار است شرایط آمریکا را بپذیرد.
*«آنتونی بلینکن» وزیر خارجه آمریکا اخیرا اعلام کرد آمریکا هیچ یک از اهرم های فشار علیه ایران را کنار نگذاشته و تحریم ها علیه تهران به قوت خود باقی است. به نظر می رسد دولت بایدن همچنان به تحریم به عنوان ابزار فشار می اندیشد علیرغم اینکه در کمپین انتخاباتی از بازگشت به برجام سخن گفته بود؟
بسیاری از اعضای بانفوذ کابینه بایدن طرفدار ادامه تحریمها هستند تا بتوانند امتیارات بیشتری از ایران بگیرند.
همچنین بسیاری از سناتورهای با نفوذ دموکرات نظیر «چاک شومر» هم زیاد مایل به کم کردن فشار به ایران نیستند. حساب سناتورهای جمهوری خواه هم که روشن است. خود بایدن هم هیچگاه به اندازه اوباما خواهان توافق با ایران نبود. انتقاد او از سیاستهای ترامپ بیشتر یک تاکتیک انتخاباتی بود.
*برخی معتقد هستند دولت آمریکا به کارایی تحریمهای ثانویه علیه ایران پی برده است و بعید است این ابزار را به راحتی از دست دهد. مساله اساسی در حال حاضر این است که آیا دولت بایدن حتی با تطابق کامل ایران با برجام، حاضر است تمامی تحریمهایی که ترامپ اعمال کرده را بردارد؟
به نظر من بایدن تحریمها را تا رسیدن به یک توافق جامعتر ادامه خواهد داد. اما ممکن است برای تشویق ایران بعضی تحریمها نظیر فروش نفت ایران را برای مدت کوتاهی تعلیق کند.
*آمریکا اعلام کرده در نشست غیر رسمی برجام به دعوت اروپا مشارکت می کند. اگر ایران بپذیرد در این نشست حضور داشته باشد، چشم انداز آنرا چگونه ارزیابی می کنید؟
پیشنهاد اروپا و اعلام آمادگی آمریکا برای شرکت در جلسه غیر رسمی برجام بیشتر برای این است که نشان دهد آمریکا آماده مذاکره با ایران است اما این تهران است که از مذاکره خودداری می کند.
یعنی هدف این است که ایران را مسئول ادامه بن بست در برجام معرفی کند.
*ترامپ برخی از تحریمهای هسته ای را از برچسب هسته ای ذیل عناوین تروریسم و سلاح کشتار جمعی ایران قرار داده است. اگر بایدن بخواهد به برجام بازگردد آیا تمام این تحریمها رفع خواهد شد یا آنها را به موضوعات موشکی و سیاست منطقه ای ایران گره خواهد زد؟
به نظر من بدون رسیدن به نوعی توافق جامع بین ایران و آمریکا تحریمها باقی خواهند ماند گرچه ممکن است در صورت بازگشت ایران به تعهدات قبلی بعضی تحریمها لغو شود.
نظر شما