۳ اسفند ۱۳۹۹ - ۰۷:۰۵
جدال لبنیات سنتی با صنعتی در همدان/ فعالیت بدون مجوز ۳۰ درصد واحدهای سنتی
بازار گزارش می‌دهد؛

جدال لبنیات سنتی با صنعتی در همدان/ فعالیت بدون مجوز ۳۰ درصد واحدهای سنتی

همدان- به گواه آمار حدود ۱۷۰ واحد از ۲۴۰ واحد سنتی تولید لبنیات در همدان پروانه فعالیت دارند و ۷۰ واحد باقی‎مانده در حالی بدون پروانه خود را شریک صنعت لبنیات کرده‎اند که صنعتی‎ها معتقدند نظارت درستی بر این واحدها وجود ندارد و مسائل بهداشتی در این واحدها رعایت نمی‌شود و همین امر تهدیدی برای سلامت جامعه به حساب می‎آید.

بازار؛ گروه استان‌ها: این روزها در حالی شاهد رشد قارچ گونه مراکز لبنیاتی سنتی در هر کوچه و خیابان هستیم که هرچند این امر از یک سو زمینه اشتغال یک یا چند خانوار را فراهم می کند اما از سویی دیگر سلامت مردم را به بازی گرفته است.  

شیر، ماست، پنیر و سایر مواد لبنیاتی از مایحتاج ضروری هر فرد در سبد غذایی است که اهمیت بدان، سلامت جسمی فرد را تضمین می کند اما حال باید دید که این مواد لبنی آیا از استانداردهای لازم برخوردار هستند یا خیر؟

شیوع ویروس کرونا و تاکیدات یک ساله بر رعایت ویژه پروتکل های بهداشتی و توجه به استانداردهای موادغذایی این موضوع را یادآوری می کند که بی توجهی به بهداشت در واحدهای لبنی و رشد قارچ گونه آن ها بدون مجوز و رعایت نکات بهداشتی می تواند تا چه اندازه سلامت جامعه را تهدید کند.

در حالی ۴۶ واحد لبنی در استان همدان پروانه بهره برداری دارند که به علت مشکلاتی از جمله عدم تامین نقدینگی ۶۰ درصد واحدها تعطیل شده و ۱۸ واحد باقی مانده نیز کج دار و مریز پیش می روند

گسترش واحدهای عرضه‌کننده لبنیات سنتی و ماست‌بندی‌ها در سطح شهر و استان همدان از یک سو سلامت مردم را تهدید می‌کند و از جهتی دیگر به معضلی برای صنایع لبنی تبدیل شده‌ چراکه به گفته فعالان این بخش؛ حضور واحدهای سنتی آن هم بدون مجوز در هر کوی و برزن از شهر همدان صنعت لبنیات را زمین گیر می کند.

دقیق که می شویم این گفته ها چندان هم بیراه نیست چراکه در استان همدان با تعطیلی های این واحدها روبرو هستیم به نوعی که خردادماه سال جاری مطرح شد ۴۶ واحد لبنی در استان همدان پروانه بهره برداری دارند اما به علت مشکلاتی از جمله عدم تامین نقدینگی ۶۰ درصد واحدها تعطیل شده و ۱۸ واحد باقی مانده نیز کج دار و مریز پیش می روند.

این روزها شاهدیم که واحدهای صنفی عرضه‌کننده لبنیات سنتی در همدان در حال افزایش‌ هستد و در هر کوچه و پس‌کوچه و خیابانی، شاهد فعالیت واحدهای صنفی لبنیات سنتی و ماست‌بندی‌ هستیم.

اما به راستی باید با این وضعیت چه کرد؟ آیا نظارت ها به نحوی است که بتوان با خیال راحت از این واحدها شیر و لبنیات خرید؟ آیا استانداردهای لازم و مجوزهای مربوطه را دارا هستند؟ با این تفاسیر، در این راستا برآن شدیم تا با امیر غلامی؛ رئیس بازرسی اتحادیه خوار و بار و لبنیات همدان و رئیس صنف لبنیات استان همدان و محمد خیراندیش؛ رئیس مرکز بهداشت همدان گفتگویی ترتیب دهیم تا از یک سو نحوه نظارت بر واحدهای لبنی شهر همدان را جویا شویم و از سویی، با وضعیت دامداری های سطح استان و فعالیت واحدهای لبنیاتی و نحوه تامین شیر آن ها آشنا شویم که در ادامه متن این صحبت ها را می خوانید:

تشکیل پرونده قضایی برای واحدهای لبنیاتی متخلف در همدان
محمد خیراندیش در گفتگو با خبرنگار بازار با بیان اینکه نظارت و بازرسی واحدهای تولید لبنیات سنتی با شدت تمام در جریان است، عنوان کرد: در راستای اقناع و تنویر افکار عمومی باید به این نکته اشاره کرد که علاوه بر آموزش های لازم به متصدیان واحدهای لبنیاتی در همدان به واحدهای متخلف بدون پروانه کسب نیز اخطار ابلاغ شده و در بیشتر موارد برای آن ها پرونده قضایی تشکیل شده است.

رئیس مرکز بهداشت همدان ادامه داد: بازرسی ها از طرف مرکز بهداشت یا نماینده اتاق اصناف انجام می پذیرد و علاوه بر رعایت پروتکل های بهداشتی که از ابتدای شیوع ویروس کرونا مد نظر قرار گرفته مواردی دیگر نیز در اولویت بازرسی ها قرار دارند.

وی در این زمینه تشریح کرد: مواردی دیگر از قبیل بهسازی فضای عمومی محل کار، رعایت بهداشت فردی متصدی یا اشخاص شاغل در واحد لبنیاتی، استانداردسازی ابزار و لوازم کار و شرایط طبخ و نگهداری مواد لبنی مدنظر قرار می گیرد.

خیراندیش عنوان کرد: تمامی این موارد باید بر اساس قانون ماده ۱۷ بهداشت مواد غذایی، آرایشی و بهداشتی باشد؛ هم چنین اخذ مجوز از اتاق اصناف برای فعالیت در واحدها و مغازه های فروش لبنیات محلی از جمله مواردی است که مورد توجه بازرسان قرار می گیرد.

کاهش استقبال از لبنیات سنتی در همدان به سبب شیوع ویروس کرونا

امیر غلامی نیز در گفتگو با خبرنگار بازار با اشاره به اینکه تعداد ۳۷۹ دامداری شیری و تعداد ۲۹۷ دامداری پرواری در استان همدان مشغول فعالیت هستند، گفت: شیوع ویروس کرونا موجب پایین آمدن میزان فروش محصولات در لبنیات محلی و سنتی شده است.

از تعداد ۲۴۰ واحد لبنیاتی سنتی، بیش از ۱۷۰ تا ۱۸۰ باب مغازه موفق به کسب مجوز و پروانه کسب از اتاق اصناف شده اند

رئیس بازرسی اتحادیه خوار و بار و لبنیات همدان با بیان اینکه در همدان بیش از ۲۴۰ باب مغازه لبنیات محلی مشغول به فعالیت و کسب و کار هستند، اظهار کرد: از این تعداد ۱۷۰ تا ۱۸۰ باب مغازه موفق به کسب مجوز و پروانه کسب از اتاق اصناف شده اند.

وی عنوان کرد: در حال حاضر به تعدادی از مغازه های فروش لبنیات محلی به دلیل نداشتن شرایط لازم از قبیل مساحت مغازه و مجوز و پروانه کسب و کار، از سوی اتحادیه لبنیات استان همدان اخطار ابلاغ شده که اگر به اخطارها توجه نشود، مغازه آن ها جمع آوری و پلمب خواهد شد.

رئیس صنف لبنیات استان همدان به وضعیت فروش محصولات لبنی در این واحدها اشاره کرد و گفت: طی سال جاری نسبت به سال‌های گذشته متصدیان و فروشندگان لبنیات سنتی به رعایت پروتکل های بهداشتی ترغیب شده اند ولی با تمام این اوصاف فروش لبنیات محلی با تنزل روبرو شده است.

غلامی یادآوری کرد: با وجود اینکه مسئولیتی در زمینه رعایت نکات بهداشتی برعهده نداریم اما در این خصوص در بازرسی های انجام شده از مغازه ها و واحدهای صنفی بر بحث رعایت پروتکل های بهداشتی نیز دقت و کنترل ها انجام می شود.  

وی با اشاره اینکه از نظر کیفیت فضای کار، واحد صنفی باید از نظر نما تا سقف سرامیک شده و کف مغازه نیز به صورت کامپوزیت طراحی شده باشد، افزود: فضای محیط عمومی که واحد صنفی در آن قرار دارد باید از لحاظ دفع فاضلاب در شرایط مناسبی قرار داشته باشد.

تخم مرغ ها باید در یخچال با دمای مناسب نگهداری شود و به دلیل آلودگی، ملزم هستند که شانه تخم مرغ را معدوم نمایند

ریس بازرسی اتحادیه خوار و بار و لبنیات همدان با اشاره به اینکه در واحدهای عرضه کننده لبنیات محلی با رعایت نکات بهداشتی تخم مرغ نیز عرضه می شود، مطرح کرد: تخم مرغ ها باید در یخچال با دمای مناسب نگهداری شود ضمن اینکه به دلیل آلودگی، ملزم هستند که شانه تخم مرغ را معدوم کنند.

درحالی که در همدان بیش از ۲۴۰ باب مغازه لبنیات محلی مشغول به فعالیت است ۱۷۰ مورد از آن ها موفق به کسب مجوز و پروانه کسب از اتاق اصناف شده اند و همین موضوع تاکید می کند که با توجه به شرایط شیوع ویروس کرونا و الزام رعایت نکات بهداشتی باید بازرسی ها و نظارت ها بر این موضوع ارتقا یابد و با واحدهای فاقد مجوز برخورد شود.

در صورت عدم رعایت نکات بهداشتی و استانداردهای لازم، شیری که از دام سالم به دست آمده می تواند آلوده و مصرف کننده را بیمار کند

به راستی که در صورت سالم بودن دام ها، فرآیند دوشیدن دام، خنک کردن سریع شیر پس از دوشیدن، نحوه نگهداری و انتقال شیر به مراکز عرضه و نحوه فروش آن نقش مهمی در سلامت شیر دارد چراکه در صورت عدم رعایت نکات بهداشتی و استانداردهای لازم، شیری که از دام سالم به دست آمده می تواند آلوده و مصرف کننده را بیمار کند.

از سویی دیگر در شرایط ویژه شیوع ویروس کرونا این نکته را باید به همگان گوشزده کرد که رعایت نکات بهداشتی و استانداردهای مربوطه تا چه حد می تواند خطرها و بیماری ها را از ما دور کند، زمان آن رسیده تا با ممانعت از رشد قارچ گونه واحدهای لبنیاتی سنتی و افزایش نظارت های ویژه بر واحدهای دارای مجوز، تهدیدات سلامت را در همدان کاهش دهیم.

هم چنین نیاز است با فرهنگسازی مناسبدر مسیر حمایت از واحدهای صنعتی لبنی در استان همدان و ایجاد کارخانه تولید شیر خشک قدم برداشته شود چرا که ضربه بر بدنه این واحدها مساوی است با تزریق شیرهای دامداری های استان همدان به دیگر استان ها و البته اشتغالزایی در استان های دیگر.

کد خبر: ۷۴٬۷۰۴

اخبار مرتبط

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha