به گزارش بازار، حمید زادبوم، رئیس سازمان توسعه تجارت در نشست بررسی مشکلات و دغدغههای صادرکنندگان، آماری از حجم تعهدات ارزی که تا انتهای آذر ایفا شدهاند، ارائه داد و افزود: در این مدت ۵۸میلیارد یورو تعهد ارزی صورت گرفته که ۴۰ میلیارد یورو از آن ایفا شده که از این رقم ۳۶ میلیارد یورو از سوی تولیدکنندگانی بوده که صادرات هم انجام میدهند، بر این اساس ۱۸میلیارد یورو تعهد ارزی باقی مانده است.
زادبوم تولید را جنبه مهمی از صادرات عنوان کرد و گفت: از ۲۱۰۰ میلیارد دلار واردات چین، در تولید ۷۰۰ میلیارد دلار آن پتانسیل داریم که با تقویت توان تولید میتوانیم سهم صادراتی خود را به این کشور افزایش دهیم.
نشست بررسی مشکلات و دغدغههای صادرکنندگان به همت معاونت کسبوکار اتاق ایران و با حضور رئیس سازمان توسعه تجارت، معاون دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه، مدیرکل دفتر صادرات گمرک ایران، سرپرست اداره صادرات بانک مرکزی و جمعی از صادرکنندگانی که طی سالهای اخیر به عنوان برگزیده روز ملی صادرات انتخاب شدند، برگزار شد.
محمدرضا انصاری، نایب رئیس اتاق بازرگانی ایران و رئیس کمیته ارزی در این نشست، با بیان این نکته که در مراسم روز ملی صادرات که نشستی رسمی است، نمیتوان آنطور که باید، دغدغهها و مشکلات را تشریح کرد و انتظار حل آن را داشت، گفت: بنابراین تصمیم گرفته شد تا نشستهایی را برگزار و در چارچوب آنها به صورت فنیتر مسائل را مطرح و بررسی کنیم.
انصاری افزود: معیشت مردم و بهبود زندگی آنها ارتباط غیرمستقیمی با صادرات دارد که اگر به این رابطه توجه داشته باشیم باید به لشکر صادرکنندگان بها داده و برای رشد و تسهیل فعالیت آنها برنامهریزی کنیم. وی گفت: لازمه رونق تولید، توسعه صادرات است، هرچند این نکته همچنان در بین مسئولان نهادینه نشده است.
نایب رئیس اتاق بازرگانی ایران به افزایش قیمت ارز طی چند سال گذشته اشاره کرد و گفت: گرچه این افزایش قیمت موجب گرانیها شد؛ اما ظرفیتی به وجود آورد تا بتوانیم صادرات را رشد دهیم، بطوریکه حدود ۴۰ میلیارد دلار صادرت انجام شد و این نشان داد ما میتوانیم بدون اتکا به فروش نفت، سطح درآمدهای ارزی خود را افزایش دهیم.
انصاری مثالی از وضعیت امروز و دیروز کشورهای آسیایی نظیر کرهجنوبی، مالزی، ترکیه و ... زد و افزود: صادرات سالانه مالزی بین ۲۰۰ تا ۲۶۰ میلیارد دلار است و این رقم با جمعیتی برابر با ۳۰ میلیون نفربه دست آمده است؛ آیا توان مردم مالزی از ما بیشتر است؟ همین موضوع درباره ترکیه هم وجود دارد.
وی گفت: این کشورها پیش از آنکه صادرات را برای خود به عنوان یک اولویت درنظر بگیرند، تنها حدود ۳ تا ۴ میلیارد دلار صادرات داشتند، چگونه آنها به این حجم از صادرات رسیدند؟
رئیس کمیته ارزی اتاق بازرگانی ایران افزود: مکانیسم توسعه، مکانیسم حمایت از صادرات است، همه ما باید به این پرسش پاسخ دهیم که آیا ایرانیان استحقاق رسیدن به ۶۰۰ میلیارد دلار صادرات در یک سال را دارند؟ بله، با توجه به جمعیت و توانی که در این کشور نهفته است، رسیدن به این حجم از صادارت باید اتفاق افتد.
نایب رئیس اتاق ایران گفت: پشتیبانی از صادرات در رقابتهای جهانی ضروری است و این مسئله در کشورهای پیشرفته اتفاق میافتد؛ صادرات از سوی بالاترین مقام اجرایی پیگیری میشود و بدون شک این سطح از حمایتها، حضور در رقابتهای صادراتی را سختتر میکند.
صادرات هنوز اولویت تصمیمگیران کشور نیست
سیدرسول مهاجر، معاون دیپلماسی اقتصادی وزارت امورخارجه با بیان این مطلب که اغلب کشورهای پیشرفته آسیایی در یک زمان تصمیم گرفتند و روند صادرات خود را متحول کردند، گفت: هیچگاه ایران صادرات محور نبوده و همیشه با تکیه بر درآمدهای نفتی جلو رفته است.
مهاجر افزود: حداقل تحریمها ما را مجبور کرد که به ضرورت توسعه صادرات بیاندیشیم که برای رونق و توسعه صادرات باید آن را اصل نظام تصمیمگیری خود درنظر بگیریم؛ صادرات باید اصل باشد و نه اینکه برآوردی از نیاز داخل، بدون شک نیاز داخلی سیریناپذیر است و نباید نظام صادراتی خود را بر اساس این نیاز به صورت مداوم تغییر دهیم.
وی با توجه به تجهیز بخش اقتصادی وبسایت وزارت امور خارجه براساس اطلاعات سفارتخانههای کشور در کل دنیا گفت: کار در این بخش آغاز شده و پیگیر تکمیل آن هستیم.
معاون دیپلماسی اقتصادی وزارت امورخارجه گفت: امیدواریم با نهایی شدن این پروژه امکان کسب اطلاعات بهروز از وضعیت نیاز بازارهای هدف از طریق این وبسایت برای فعالان اقتصادی و صادرکنندگان فراهم شود.
نظر شما