۱۸ دی ۱۳۹۹ - ۰۸:۰۰
بازی نه چندان زیبای بازیگردان‌های بزرگ با سهامداران خرد| چطور در بازار منفی سود کنیم؟
متخصص رفتاری مالی در گفتگو با بازار؛

بازی نه چندان زیبای بازیگردان‌های بزرگ با سهامداران خرد| چطور در بازار منفی سود کنیم؟

عسکری، کارشناس بازار سرمایه مدعی است که بازیگردان‌های سهم‌های بزرگ سهامداران خرد را به سمت سهم‌های کوچک هل می‌دهند و سپس با صف خرید کردن سهم بار دیگر آن‌ها را به سمت سهم‌های خودشان می‌کشانند.

بازار؛ گروه بورس: «این وسط آن کسی سود می‌کند که بازی بازیگردان را بلد باشد.» جمله‌ای تکراری تحلیلگران رفتار مالی در مورد بازار نوسانی  بورس.  بعد از چهار ماه ابتدای سال که بازار به شدت رشد داشت، در مرداد ماه با نوسانی شدن بازار، شاهد کاهش حدود ۹۰۰هزار واحد شاخص کل بودیم،  در همان ایام هم بگو مگوها در مورد بازار زیاد بود و هر کسی از دیدگاه خود بازار را تحلیل می‌کرد اما در نهایت حرف همه این بود که بازار بر می‌گردد.  تقریبا دو ماهی بود که بازار رونق گرفت و خود را به مرز ۱ملیون ۶۰۰هزار واحد نزدیک کرد ولی حدود دو سه هفته است که نوسانات به جان بازار افتاد و کار خود را با نوسانات منفی و مثبت طی می‌کند.

برخی از صاحب نظران بازار سرمایه می‌گویند که بازار تا یک مدتی نوسانی است اما کسی زمانی برای پایان این نوسان بازار اعلام نکرده است. فعالان با تجربه بازار معتقدند که بازار بورس یک بازار پر نوسان است و تا زمانی که بازیگردان‌های مانند حقوقی و ذی نفعان وجود دارد نمی‌توان نوسان را از بازار گرفت. این افراد که معمولا اعتقادی به اخبار سیاسی و تاثیرگذاری آن بر بازار ندارند، اوضاع بازار را ناشی بازی حقوقی‌ها می‌دانند. شرایط کنونی بازار سرمایه از دیدگاه چنین افرادی این گونه است که  بازیگردان‌ها با منفی کردن سهم‌ها سعی دارند سهامداران را به سمت سهم‌های کوچک هدایت کنند و مطمئن سهم‌های که ارزندگی کافی را ندارند بعد از مدتی ریزش می‌کنند و سهامداران خرد مجبورند که سهم‌های بنیادی را که با قیمت پایین فروختند با قیمت بالاتر بار دیگر از حقوقی‌ها خریداری کنند.  عسکری یکی از کارشناسان بازار که به چنین دیدگاهی اعتقاد دارد، می‌گوید کسانی در این بازار موفق هستند که ذهن خوانی بازیگردان‌های سهم را بلد باشند.

حقا که حقوقی‌ها بازیگران خوبی هستند
محسن عسکری کارشناس بازار سرمایه در گفتگو با بازار در مورد وضعیت این روزهای بازار سرمایه گفت: فعلا خبر خاصی از نظر بنیاد در بازار سرمایه وجود ندارد به غیر از بحث صورت‌های مالی ۹ ماهه ابتدای سال ۹۹ و قیمت کامودیتی‌ها در بازارهای بین المللی، موضوع خاص دیگری وجود ندارد که بازار را از حالت طبیعی خودش خارج کند.

عسکری با اشاره به نوسانی بودن بازار برای یک مدت کوتاه، اضافه کرد: قیمت سهام‌ها مقداری رشد می‌کند و دوباره به کف قبلی خودش باز می‌گردد، ممکن هست که کمی هم بالاتر از کف قبلی خود باشد اما به هر حال بازگشت به کف قیمتی برای سهم حتمی است.

 بازیگردان‌های سهم‌های بزرگ و بنیادی به گونه‌ای القا می‌کنند که این سهم به درد سهامدار نمی‌خورد و باید آن را بفروشد و متاسفانه سهامداران رکب چنین ترفندی را می‌خورند

وی در واکنش به برخی از اظهار نظرها مبنی بر ریزش بازار به خاطر افزایش تحرکات آمریکا در منطقه گفت: بازیگردان‌های خبره برای  ایجاد نوسان در بازار نیاز به بهانه دارند در نتیجه سعی می‌کنند که نوسانات بازار را به شرایط منطقه ارتباط دهند، به عبارتی قرار است فعلا بازار به این شکل باشد اما برخی از افراد سعی دارند با دادن آدرس غلط، علت نوسان را وضعیت منطقه یا شرایط سیاسی آمریکا عنوان کنند.

این کارشناس تداوم نوسان در بازار سرمایه را تا زمانی دانست که بازیگردان‌های بازار جیبشان را از سهام پر کنند و سپس با ایجاد صف خرید سهامداران را به سمت این سهم‌ها هدایت کنند.

عسکری ادامه داد: این بازیگردان‌ها، نماد را تا چند روز در صف خرید نگه می‌دارند، تا سهامداران خرد بازار را به سمت این سهم  هدایت ‌کنند و سپس شروع به عرضه قطره چکانی می‌کنند تا قیمت سهم را بالا ببرند.

او موفق بودن در بازار را منوط به مهارت حجم خوانی، روانشناسی بازار و ذهن خوانی بازیگردان‌ها دانست و گفت: در این میان کسی سود می‌کند که بتواند این موارد را رعایت کند. شما در بازار کسی را پیدا نمی‌کنید که با داشتن یک استراتژی درست نسبت به سود و زیان خود ناموفق بوده باشد.

این فعال بازار سرمایه که اعتقادی به نگاه تکنیکال بازار ندارد می‌گوید: الان در کانال‌های تلگرامی هر روز نقاط حمایتی و مقاومتی ترسیم می‌کنند اما بازار به این نقاط چندان توجهی ندارد. آنچه که اهمیت دارد همان بحث رفتار شناسی بازار مالی است.

عسکری با طرح این سوال که چرا سهامداران خرد را به سمت سهام‌های کوچک هل می‌دهند؟ معتقد است که بازیگردان‌های سهم‌های بزرگ و بنیادی به گونه‌ای القا می‌کنند که این سهم به درد سهامدار نمی‌خورد و باید آن را بفروشد و متاسفانه سهامداران رکب چنین ترفندی را می‌خورند.

در طول چند هفته اخیر استقبال از سهم‌های کوچک به مراتب بیشتر از سهم‌های بزرگ بوده و خروج نقدینگی از سهم‌های بنیادی و هدایت آن به سهم‌های کوچک سبب نگرانی تعداد از فعالان بازار شده است. بر اساس آنچه در تابلوی بورس مشاهده می‌شود حمایت برخی از شرکت‌های سرمایه‌گذاری از این سهم‌ها کمی به سهامداران خرد آن اطمینان داده است.

زمانی که فرد یک سهم بنیادی را با قیمت مناسب  و با نگاه بلند مدت خریداری کرد نیازی نیست که چشمش دائما به تابلو باشد و فریب تابلو را بخورد

این کارشناس، خرید سهم‌های کوچک در کف قیمتی و با دید نوسانی ۱۰تا ۱۵درصد را دو پیش شرط در خرید این سهم‌ها عنوان کرد و افزود: گاهی اوقات مشاهده می‌کنیم که سهامدار برخی از سهم‌ها که ارزش آن ۸۰۰تا ۹۰۰تومان است را نمی‌خرد، اما بعد از مدتی که سهم رشد کرد همان سهم را با قیمت ۳هزار ۵۰۰تومان خریداری می‌کنند و زمانی متوجه می‌شود که چه سهمی را انتخاب کردند که در سهم صف فروش قرار می‌گیرد.

به گفته او تا زمانی که سهامداران خرد در قیمت پایین فروشنده باشند  و حقوقی‌ها با لذت سهم را خریداری کنند یا به عبارت دیگر سهامداران را با پایین نگه داشتن ارزش سهم خسته می‌کنند و تا مجبور به فروش مالش با قیمت پایین شود.

عسکری به درجا زدن برخی از سهم‌ها بنیادی در بازار اشاره کرد و گفت: برخی از سهم‌ها بنیادی با وجود اینکه قبل از همه سهم‌ها ریزش خود را آغاز کرده بودند، در دوران مثبت بازار با وجود اینکه بیشتر سهم‌ها بنیادی مثبت هستند این سهم‌ها درجا می‌زنند یا همچنان منفی هستند. این موضوع کاملا مشهود است  که بازیگردان یک  کف قیمتی در نظر می‌گیرند و حاضر نیستند که بالاتر از این قیمت سهم را خریداری کنند، آیا این رفتار سهامدار این سهم را کلافه نمی‌کند و او را مجبور به فروش سهم با قیمت پایین نمی‌کند؟

وی ادامه داد: به خاطر همین داستان‌هاست که همیشه می‌گویم، با پولی وارد بازار سرمایه شوید که تا یک مدت به آن احتیاجی نداشته باشید. زمانی که فرد یک سهم بنیادی را با قیمت مناسب  و با نگاه بلند مدت خریداری کرد نیازی نیست که چشمش دائما به تابلو باشد و فریب تابلو را بخورد. معمولا سهم‌ها در بلند رشد قابل توجهی خواهند کرد.

او تفاوت سهامدار ناآگاه به بازار سرمایه که طی این دو سال وارد بازار شده با سهامدار ناآگاهی که چندین سال قبل وارد بازار می‌شد در این می‌بیند که سهامدار ناآگاهی که قبلا وارد بازار می‌شد یک سهم را برای خودش یا فرزندانش خریداری می‌کرد و کاری به تابلوی بورس هم نداشت و بعد از چند سال بدون اینکه کاری کرده باشد سهم خود را با سودش نقد می‌کردند و معمولا هم سود خوبی می‌برد،  این در حالی است که سهامداران تازه وارد حتی با نگاه بلند مدت، تابلو و سهم را دائما چک می‌کند و همین نوسانات او را به فروش یا خرید وسوسه می‌کند متاسفانه این افراد برنامه سرمایه‌گذاری بلند مدت ندارند.

عسکری با پذیرش این موضوع که سرمایه‌گذاری بلند مدت، کار سختی است، می‌گوید: این موضوع قابل قبول است که با توجه به حجم بالای اخبار ناامید کننده از بازار سرمایه، تورم و مسائلی از این دست، کسی بخواهد سرمایه خود را برای مدت طولانی در یک سهم بلوک کند، اما فرد باید پولی که برای خرید سهام صرف کرده است را برای چند سال در نظر نگیرد.

کد خبر: ۶۵٬۴۱۶

اخبار مرتبط

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha