به گزارش خبرنگار خبرگزاری بازار،بر اساس آخرین آمارهای استخراج شده از سوی وزارت راه و شهرسازی هفت میلیون خانوار در ایران مستاجر هستند و هر خانوار ایرانی برای تأمین مسکن خود نیز به طور میانگین ١٢ میلیون تومان تا 15 میلیون تومان در سال هزینه می کند.حال سوالی که این روزها مطرح است این است که در روزهای پایانی سال چرا باید نرخ اجاره بهای مسکن افزایش یابد.
اکثر کارشناسان مسکن معتقد هستند که بیش از 95 درصد مستاجران کشور را دهکهای یک تا سه و متوسط جامعه تشکیل می دهد پس بنابراین اگر بی توجهی به این قشر از جامعه شود و نرخ اجاره بها بیش از حد و بالاتر از نرخ تورم افزایش یابد این قشر از جامعه متحمل هزینه های زیادی شده و توانایی مالی آنها به شدت کاهش می یابد.
بر اساس امارهای استخراج شده متوسط سهم هزینه مسکن از سبد هزینه سالانه خانوارها، تقریبا ۵۰ درصد تا ۷۰ درصد است یعنی به عبارتی بیش از نیمی از درآمدهای مستاجران و هزینه های آنها را این روزها اجاره بها در بر می گیرد.
حال سوالی که مطرح است این است که در روزهای پایانی سال مستاجران و افراد کم درآمد چگونه و به چه شکل باید درآمدهای خود را مدیریت کنند که علاوه بر تامین واحد مسکونی مورد نظر ،خرید لوازم ضروری را در روزهای پایانی سال چگونه می توانند تامین کنند.
این روزها بحث ورود دولت به بازار اجاره مطرح است اما آیا این اقدام دولت به همین سرعت می تواند تاثیرگذار باشد و سهم سبد هزینه سالانه خانوارها را کاهش دهد.در برخی کشورهای اروپایی متوسط سهم هزینه مسکن از درآمد خانوار، کمتر از ۲۰ درصد است پس رسیدن به این عدد بسیار غیرواقعی و سخت است.
عرضه واحدهای مسکونی مورد نظر برای اجاره بسیار نایاب است
گزارش خبرنگار بازار از بازار اجاره مسکن حاکیست که این روزها فایل واحدهای مسکونی برای اجاره بسیار کم است و به عبارتی عرضه واحدهای مسکونی مورد نظر برای اجاره بسیار نایاب است.
لطفی یک عضو هیات مدیره اتحادیه املاک در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری بازار می گوید:این روزها وضعیت عرضه واحدهای مسکونی اجاره ای بسیار کم و نایاب شده است و اکثر مستاجران به دلیل نبود واحد مسکونی اجاره ای با مالکان به توافق می رسند و قرارداد خود را تمدید می کنند.
وی با بیان اینکه این تمدید قراردادها به ضرر مشاوران املاک تمام می شود گفت:به دلیل نبود عرضه مسکن این روزها که اتفاقا روزهای پایانی سال هم هست نرخ اجاره بهای مسکن بالا رفته است.
لطفی در پاسخ به این سئوال که مگر قیمت مسکن نباید نرخ اجاره بها را تعیین کند ؟حال که قیمت مسکن افزایش نیافته و فصل نقل و انتقالات نیست پس چرا نرخ اجاره بهای مسکن افزایش شده است گفت:یک زمانی و در یک دورهای اینطور بود که فقط سه ماه تابستان فصل نقل و انتقالات مسکن بود اما امروزه این موضوع تغییر کرده و می بینیم که این روزها که مستاجران باید به فکر خرید سایر مایحتاج خود باشند به فکر این هستند که اگر مالک با آنها تمدید قرارداد نکرد چگونه و با چه قیمتی باید مسکن اجاره ای تهیه کند.
وی افزود:نبود عرضه مناسب و فایل مناسب مسکن در مشاوران املاک باعث شده تا نرخ اجاره بهای مسکن این روزها افزایشی شود.
به هر سوی نرخ اجاره بها همواره تابع قیمت مسکن است و این اصطلاحی است که همواره مشاوران املاک و فعالان و کارشناسان مسکن به آن اشاره می کنند.
اینکه رشد اجاره بها باید همواره متناسب با رشد و یا کاهش قیمت مسکن باشد اینطور نیست
اما حسام عقبایی نایب رئیشس اتحادیه مشاوران املاک در گفت و گو با خبرنگار بازار در خصوص اینکه مگر نه اینکه نرخ اجاره بهای مسکن را باید قیمت مسکن تعیین کند گفت: نرخ اجاره بها تابع قیمت مسکن بوده و هست و این موضوع در تمام دنیا حاکم بوده است اما اینکه رشد اجاره بها باید همواره متناسب با رشد و یا کاهش قیمت مسکن باشد اینطور نیست.
وی افزود:به هر حال وقتی شرایط اقتصادی به شکل نامناسبی درامدها را کاهش می دهد برخی مالکان مسکن نرخ اجاره بهای خود را افزایش می دهند و چون نظارتی هم نیست می بینیم که مستاجران مجبور به پذیرش قیمت های اعلام شده از سوی مالکان می شوند. حال وقتی قیمت مسکن رشد ندارد اما نرخ اجاره افزایشی است موضوعی است که باعث تعجب خود املاکیها شده است.
محمدیان یکی از مشاوران املاک به خبرنگار بازار می گوید:این روزها مردم به دنبال خرید مایحتاج خود برای سال نو مثل فرش و یا مبل هستند اما هنوز هم نمی دانیم چرا امسال تعداد مراجعه مستاجران زیاد شده است.
وی افزود:فایل مورد نظر اجاره مسکن در اکثر مشاوران املاک کمیاب شده است و به نظر می رسد افزایش تقاضا و کمبود عرضه باعث شده تا نرخ اجاره بهای مسکن در روزهای غیر حساس از لحاظ جابجایی رو به بالا باشد.
روانشادنیا یک کارشناس مسکن در خصوص اینکه چرا در روزهای پایانی سال باید نرخ اجاره بهای مسکن افزایش یابد گفت:نمی توان با قاطعیت در خصوص اینکه چون فصل نقل و انتقالات نیست پس نباید اجاره بها رشد کند چرا که رفتار بازار اجاره با بازار خرید و فروش مسکن کاملا متفاوت است چرا که با رشد شدید قیمت مسکن در دو سال گذشته و کاهش قدرت خرید تعداد مستاجران رو به فزونی گذاشته است.پس اینکه اجاره بها فقط یک بار آنهم در سال و آنهم در فصل نقل و انتقالات افزایش یابد چندان درست نیست.
وی ادامه داد:به هم خوردن تعادل بازار مسکن و نبود عرضه باعث شده تا نرخ اجاره بها در روزهای پایانی سال هم دستخوش تغییر و تحول شود.
بر اساس آمارهای بانک مرکزی نرخ اجاره مسکن در تهران و مناطق شهری در حالی در ۸ ماه امسال نسبت به سال قبل ۳۱.۷ درصد افزایش یافته که قیمت مسکن تغییر چندانی نداشته است.پس به نظر می رسد هنوز با آغاز نشدن فصل نقل و انتقالات چه روزهای سختی برای بازار اجاره بهای مسکن در پیش داریم.
نظر شما