مژده باقری؛ بازار: اردیبهشت ماه بود که در گیرودار درگیری کشور و جهان با کرونا؛ درج قیمت مسکن و خوردو در پلتفرمهای آنلاین ممنوع اعلام شد. روند افزایشی قیمت خودرو که به اعتقاد بسیاری از کارشناسان دلایلی چون تحریمها، عدم تناسب عرضه و تقاضا، کاهش واردات، افزایش نرخ ارز و تورم و رشد نقدینگی بر آن دامن میزدند؛ ردپای پلتفرم های عرضه آگهی چون دیوار و شیپور را در این روند افزایشی بی تاثیر نمیدانستند. اما ظاهرا گذشت زمان بازی را به نفع کسب و کارهای انلاین برگردانده و مجلس نیز به موضوع شفافیتی که در پی درج قیمت در پلتفرمهای آنلاین در بازار ایجاد میشود معتقد شده است.
۲۰ اردیبهشت ۹۹؛ عضو هیات مدیره اتحادیه کسب و کارهای مجازی از ممنوعیت درج قیمت خودرو در پلتفرمهای انتشار آگهی اینترنتی خبر داد. الفت نسب فضای مجازی را در افزایش قیمت اخیر بازار خودرو بی تقصیر توصیف کرده بود و عنوان کرده بود: «ممنوعیت درج قیمت در آگهی فروش خودرو تاثیر چندانی بر کنترل بازار نخواهد داشت و فقط معاملات از فضای رسمی به فضای غیر رسمی مثل تلگرام منتقل میشود که نظارتی بر آن وجود ندارد.»
الفت نسب با اشاره به ممنوعیت ثبت آگهی اینترنتی که سال گذشته در پی افزایش قیمت خودرو اتفاق افتاده بود، تصریح کرده بود: «تجربه قبلی نشان داد که ممنوعیت درج قیمت در آگهی فروش خودرو تاثیر چندانی بر کنترل بازار نخواهد داشت و فقط معاملات از فضای رسمی به فضای غیر رسمی مثل تلگرام منتقل میشود که نظارتی بر آن وجود ندارد.»
این ممنوعیت در پی دستور مقامات قضایی؛ علاوه بر این که منجر به ایجاد دشواریهای بسیار برای متقاضیان خرید یا اجاره مسکن و خودرو شد، در استعلام قیمت کالاها نیز اخلالاتی ایجاد کرد. و سبب شد بسیاری به این نکته برسند که شفافیت در بازار یکی از عوامل اصلی پیشگیری از فساد و کلاهبرداری و یکی از بهترین ابزارها برای واقعی کردن قیمتها است.
ظاهرا این موضوع با چراغ سبزی از جانب مجلس نیز روبه رو شده است. مهدی طغیانی، سخنگوی کمیسیون اقتصادی مجلس در گفتگو با سایت فرارو با بازگشت قیمت کالاها در پلتفرمهای نیازمندی و آگهیهای آنلاین موافقت کرد و تاکید کرده است: «درج قیمت کالاها در این پلتفرمها علاوه بر شفافیت در قیمتگذاری، به معاملات نیز شفافیت میدهد.»
طغیانی با تاکید بر اهمیت بازگشت قیمت برخی محصولات در پلتفرمهای نیازمندی و آگهیهای آنلاین، اضافه کرده است: «واقعیت این است که موافق ادامه حذف قیمت کالاها در پلتفرمهای نیازمندی و آگهیهای آنلاین نیستیم چرا که متغیرهای دیگری در افزایش قیمت کالاها بهویژه قیمت خودرو و مسکن تاثیرگذار هستند.»
نماینده مردم اصفهان در مجلس شورای اسلامی با اشاره به عوامل اصلی اثرگذار بر قیمت کالاهایی، چون خودرو افزوده است: «چه قیمت کالاها در این پلتفرمها درج شود چه نشود متغیرهای دیگری همچون افزایش نرخ ارز، تورم، کاهش ارزش پول، سوء مدیریت، دپوی کالاها در گمرکات و... تاثیر خود را بر افزایش قیمتها میگذارند. درج قیمت کالاها در پلتفرمهای نیازمندی و آگهیهای آنلاین، هزینه جستوجو را پایین میآورد، شفافیت در قیمتگذاری را به دنبال دارد و به معاملات شفافیت میدهد.»
او با تاکید بر اینکه اگر چه الزامی به برداشت قیمتها نبود، اما استدلال وزارت صمت این است که بودن این قیمتها سیگنال منفی به بازار میدهد ادامه داده است: «اما اینگونه نیست چرا که افزایش ۳۵ درصدی قیمت خودرو نشان داد این اقدام تاثیری بر کاهش قیمتها تاثیری نداشته است. در برخی مواقع قیمتگذاری در پلتفرمهای آگهی آنلاین میتواند با افزایش آگاهی مردم از قیمتها، مانع از تضرر آنها در خرید شود، متاسفانه در پی این تصمیم اشتباه کسبوکارهای قانونی به مشکل برخوردند و فضا برای کسبوکارهای غیرقانونی بازتر شد و شفافیت در بازار از بین رفت و راه برای قیمتگذاریهای نامتعارف باز شد.»
با این اوصاف ظاهرا به زودی شاهد بازگشت قیمتها به پلتفرمهای آنلاین خواهیم بود و شاید این موضوع خبر خوبی هم برای مردم و هم برای کسب و کارهای آنلاین باشد. و در عین حال خبر بدی برای دلالان!
نظر شما