به گزارش بازار به نقل از ایبنا، یکی دوسالی میشود که بازار سرمایه مورد اقبال مردم و سهامداران حقیقی و حقوقی قرار گرفته و بازار داغی را در بورس کالا رقم زده که در این مدت با فراز و نشیبهایی هم همراه بود. هرچند اوجگیری بیشتری نسبت به فرودها داشت، اما چند ماهی است که حال و روز سابق را ندارد و بنا به دلایل مختلف شاخص را ریزشی کرده است.
در این میان هستند برخی که از آب گلآلود ماهی میگیرند و کوچکترین اتفاقات در اقتصاد را به نزولی بودن شاخص بورس ربط میدهند. به تازگی نیز زمزمه ارتباط نرخ سود بین بانکی با وضعیت ناخوش بورس به گوش میرسد که استدلالی نادرست و غیرکارشناسی است.
براساس گزارش بانک مرکزی، روند افزایشی نرخ سود بازار بین بانکی در ماههای گذشته در مهرماه نیز استمرار داشت؛ بهگونهای که متوسط این نرخ در مهر سال ۱۳۹۹، رقمی معادل ۲۰ درصد را ثبت کرد. این در حالی است که در روزهای پایانی مهرماه، بازار بین بانکی شاهد فراتر رفتن نرخ سود از سقف کریدور بود که این امر به دلیل فقدان اوراق بهادار دولتی در ترازنامه بانکها و موسسات اعتباری دارای کمبود نقدینگی و به تبع آن، وجود محدودیت در استفاده از اعتبارگیری قاعدهمند بانکها از بانک مرکزی رخ داد. در این دوره نرخ تامین مالی بانکهای دارای اوراق بدهی دولتی از کریدور نرخ سود خارج نشد. در همین راستا بانک مرکزی به تمام بانکها و موسسات اعتباری توصیه میکند، بخشی از سبد دارایی خود را به اوراق بدهی دولتی اختصاص دهند تا در شرایط کمبود نقدینگی از آنها به عنوان وثیقه دریافت اعتبار از بانک مرکزی استفاده کنند.
در همینباره یک تحلیل گر بازار سرمایه نیز معتقد است: نرخ سود بازار بین بانکی فی حد ذاته نمیتواند اثری بر ریزش شاخص بورس داشته باشد و این استدلال درست و منطقی است.
هاتف سیدپور تصریح کرد: به نظر میرسد در حال حاضر جو بازار سهام به گونهای شده که هر اتفاقی در هر گوشهای از اقتصاد رخ میدهد را به وضعیت بازار ارتباط میدهند، در حالی که اینطور نیست؛ چرا که درباره همین نرخ سود بانکی شاهد بودیم که سال ۹۷ و ۹۸ با وجود اینکه نرخ سود بانکی بالا بود، اما شاخص بورس هم در حال رشد بود.
وی ادامه داد: بنابراین در حال حاضر جو هیجانی بازار به گونه ای شده که کوچکترین تغییرات را بهانهای کنند تا به بازار سهام ارتباط دهند. به گفته این تحلیل گر بازار سرمایه، واقعیت این است که وضعیت عمومی بازار سهام قربانی شرایط و اتفاقات دیگری شده و نرخ سود بانکی مولفه موثر ۱۰۰ درصدی نیست. هرچند نمیتوانیم بگوییم هیچ اثری ندارد، اما اثر آن به حدی که در شرایط کنونی غلو شده، نیست.
سیدپور گفت: حقیقتا اینکه برخی میگویند اگر نرخ سود بالا باشد، تولید قربانی میشود و اتفاقات دیگری رخ میدهد را منطقی نمیبینم. نرخ سود، اصلیترین عامل برای ریزش شاخص بورس نیست و برخی درباره ارتباط نرخ سود بین بانکی و ریزش شاخص بورس غلوآمیز در اینباره صحبت میکنند.
وی افزود: از سوی دیگر معتقد هستم که نرخ سود بین بانکی به عنوان سود بدونریسک کشور به کل بازارهای سرمایهگذاری ایران سیگنال میدهد، اما اینکه تصور کنیم در حال حاضر این موضوع باعث ریزش شاخص بورس شده، اینطور نیست و این دیدگاهها را به لحاظ کارشناسی، دقیق نمیدانم.
این تحلیل گر بازار سرمایه با بیان اینکه به نظر میرسد مباحث موثر بازار سرمایه عوامزده شده است، تصریح کرد: این بازار به دلیل وحشتی که از نقطه نظر عدم حمایت در شاخصها رخ میدهد، کفی که ساخته نمیشود و وعدههای مکرری که انجام نمیدهند و دلواپسیها به شرایط کنونی رسیده و این مجموعه علل مختلف در آن موثر هستند.
نظر شما