وی گفت: شرکت پگاه تهران در سال ۱۳۳۶ راهاندازی شده و در مساحت ۱۲ هکتار در منطقه جنوب غرب تهران واقع شده است. روزانه ۷۲۰ تن شیر به شرکت پگاه تهران میآید و قبل از ورود به کارخانه توسط دستگاههایی کاملاً بررسی شده و بار میکروبی آنها تعیین میشود.
در گام بعدی آزمایشگاههای مجهزی وجود دارد که ۱۲ نوع آزمایش در آن انجام میشود و از نظر آفلاتوکسیون، آنتیبیوتیک و بار میکروبی و سایر آلایندههای احتمالی بررسی دقیق میشود.
سپس مدیرعامل شرکت صنایع شیر ایران (پگاه) در این بازدید گفت: شرکت صنایع شیر ایران ۳۰ شرکت دارد که ۱۷ شرکت آن تولیدی میباشند و محصولات آن به ۱۷ کشور صادر میشود. کل ۱۷ شرکت روزانه ۳۷۰۰ تن شیر خام پذیرش میکنند.
به گفته مسئولین شرکت بار میکروبی شیر خام که به این مکان میآید زیر ۱۰۰ هزار است. تعیین بار میکروبی در هفت دقیقه با پیشرفتهترین دستگاهها انجام میشود و به تمام فرایندهای تولید این شرکت و سایر صنایع لبنی، سازمان غذا و دارو، سازمان استاندارد و سازمان دامپزشکی کشور نظارت میکنند.
مرتضی رضایی معاون امور دام وزارت جهاد کشاورزی نیز پس از بازدید از دامداری سه هزار رأسی سپهان و نیز شرکت شیر پگاه در نشست خبری با بیان اینکه محصولات لبنی ایران سالمترین در دنیا است، اظهار داشت: اخیراً برخی شایعه وجود آفلاتوکسین در شیر را مطرح کردهاند اما دستهای پنهانی وجود دارد که به دنبال زمین زدن صنایع لبنی کشور هستند.
وی افزود: گذاشتن قرص در کیک نیز نشان میدهد که برخی از رشد صنایع شیرینی و شکلات و لبنیات در کشور چندان راضی نیستند.
صنایع لبنی بیشترین صادارت را در میان صنایع دارد
به گفته معاون امور دام وزارت جهاد کشاورزی در حال حاضر صنایع لبنی بیشترین رقم صادراتی را در بین صادرات صنعتی دارد.
رضایی ادامه داد: همانطور که امروز در بازدید خبرنگاران از دامداری و صنعت لبنی کشور مشاهده شد تمام شرایط سختگیرانه در تولید شیر خام و همچنین شرایط فرآوری در شرکت لبنی به کار گرفته میشود که این شرایط در بسیاری موارد سختگیرانهتر از کشورهای اروپایی است.
وی افزود: برخی صحبتهای غیرمسئولانه را مطرح میکنند اما چطور امکانپذیر است که شرکتهای لبنی اجازه دهند شیر آلوده وارد کارخانه شود. این شیر خام اگر حاوی آفلاتوکسین باشد ضربه سختی به خود شرکت لبنی وارد خواهد کرد. انعقاد ماست را به تأخیر میاندازد و هزینه آنها را افزایش میدهد. همچنین در صورتی که آفلاتوکسین در خوراک دام وجود اشته باشد کبد دام آسیب میبیند و هیچوقت دامدار راضی نمیشود که دام ۱۰ میلیون تومانی آن به واسطه وجود آفلاتوکسین از بین برود.
صادرات صنایع لبنی به ۱۷ کشور با استانداردهای سختگیرانه
رضایی همچنین گفت: محصولات لبنی کشور ایران به ۱۷ کشور از جمله روسیه صادر میشود و فدراسیون روسیه شرایط بسیار سختگیرانهای را در پذیرش محصولات وارداتی دارد که اخیراً هم در ۲ سال گذشته ملاحظه کردید که به دلیل ملاحظه برخی شرایط محصولات ما را وارد نمیکردند و اما الان محصولات لبنی ما جزو سالمترینها است.
وی افزود: نهادههای دامی کشور در زمان واردات در کشور مبدأ کاملاً بررسی میشود و در گمرک کشور ما نیز قبل از ترخیص همه آنها بررسی و آزمایشهای لازم صورت میگیرد.
معاون امور دام وزارت جهاد کشاورزی افزود: در مورد ذرتهای آلوده هم که گفته شد وارد کشور شده است حتی یک گرم از این ذرتها وارد کشور نشد و همه آنها دپو شدند و اجازه ورود به کشور پیدا نکردند.
رکورد تولید بعضی مواد غذایی در کشور شکسته شد
رضایی در ادامه به تولیدات بخش دام اشاره کرد و گفت: در سال جاری ۸۶۰ هزار تن گوشت قرمز، ۱۱ میلیون تن شیر، ۲میلیون و ۶۰۰ هزار تن طیور، بیش از یک میلیون تن تخممرغ، ۱۱۲ هزار تن عسل و ۱۳۸۵ تن پیله تر تولید شده است که بسیاری از آنها نسبت به سال گذشته تا ۲۵درصد رشد داشتند و در مورد تولید مرغ رکورد زدهایم.
وی سرانه مصرف مرغ را ۳۱ کیلوگرم و تخممرغ را ۱۱٫۸ گیلوکرم عنوان کرد و گفت: میزان پروتئین مصرفی از طریق حیوانات در کشور ما از ۳۶ گرم فراتر رفته در حالی که متوسط این شاخص در دنیا تنها ۲۹ گرم است.
معاون امور دام وزارت جهاد کشاورزی بار دیگر با تأکید براینکه محصولات غذایی و لبنی کشور جزو سالمترین است، گفت: از ۱۴۰ هزار تن ذرت آلودهای که در گمرکات توپو شد هیچ میزانی وارد کشور نشد.
به دنبال توسعه ترکیب ژنتیکی دام هستیم
رضایی با اشاره به اقدامات انجام گرفته در حوزه امور دام کشور گفت: به دنبال تولید و توسعه ترکیب ژنتیکی جدید دامها در کشور هستیم و با واردات کیفیترین اسپرم دامهای هلشتاین را اصلاح میکنیم. نژاد هلشتاین بینالمللی است و قابلیت تولید شیر ۳۵ تا ۷۰ کیلوگرم را دارد و میانگین تولید آن در کشور ما ۳۵ کیلوگرم است.
وی با بیان اینکه نمیتوانیم کشور را از واردات و عملیات ژنتیکی محروم کنیم،گفت: اینگونه واردات به نفع کشور است و موجب اصلاح ژنتیکی در جمعیت دامها میشود.
معاون امور دام وزارت جهاد کشاورزی همچنین افزود: نژادهای چند منظوره دام سبک را نیز در کشور پرورش میدهیم که کیفیت گوشت افزایش پیدا میکند و مقاومت بالایی دارند. امسال ۳۵۰ هزار رأس گاو آمیخته تولید کردیم که قرار است در افق برنامه ۱۴۰۰ این رقم به ۶۰۰ هزار رأس برسد.
رضایی اظهار داشت: امسال ۵۰ هزار رأس بز شیری وارداتی داشتیم که در افق برنامه ۱۴۰۰ به ۳۴۰ هزار رأس خواهد رسید.
نه تنها فلج نشدیم بلکه بازار صادراتی جدید پیدا کردیم
وی با بیان اینکه برخی فکر میکردند در این جنگ اقتصادی میتوانند کشور ما را فلج کنند، گفت: نه تنها کشور فلج نشده بلکه بازارهای صادراتی خوبی هم پیدا کردهایم.
معاون امور دام وزارت جهاد کشاورزی در بخش دیگری از صحبتهای خود به برنامه اصلاح لاین مرغ ایرانی اشاره کرد و گفت: متأسفانه در سالهای گذشته به این لاین ایرانی به نام آرین کم توجهی شده امسال برنامهای را تدوین کردهایم و به سرپرست جهاد کشاورزی ارائه کردیم و مقام معظم رهبری هم دستور داده که به نژاد آرین اهمیت داده شود.
رضایی در ادامه صحبتها به ۱۳۰۱ پروژه اشاره کرد که در دهه فجر افتتاح شده است. این پروژهها با ۶۲۱ میلیارد تومان اعتبار بخش خصوصی و ۷ میلیارد تومان اعتبار بخش دولتی و در قالب ۲۶۵ میلیارد تومان تسهیلات بوده است که مجموع اینها ۳۶۶۰ نفر اشتغال مستقیم و ۲۱۹۶ اشتغال غیرمستقیم در کشور ایجاد میکند.
وی در پاسخ به این سؤال که چرا در تولید کره خودکفا نیستیم، بیان داشت: متأسفانه فرهنگ مصرف در کشور به مصرف بیشتر چربیها گرایش دارد و به همین دلیل مصرف در کشور ما بالا است اما معاونت امور دام هم اقداماتی برای پرورش نژادهای با چربیبالاتر انجام میدهد.
ارز ۴۲۰۰ تومانی کره حذف شد
معاون امور دام وزارت جهاد کشاورزی در پاسخ به اینکه با حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی کره چه تغییراتی در قیمت این محصول در سال آینده اتفاق خواهد افتاد، گفت: تصمیم گرفته شده که ارز وارداتی کره نیمایی باشد و به نظر میرسد از سال بعد تغییرات قیمتی اتفاق بیفتد.
رضایی اضافه کرد که ما نباید حساسیت به قیمت داشته باشیم و ستاد تنظیم بازار قیمت محصولات را بررسی و اعلام میکند.
سپس مهندس عبدالله قدوسی، مدیرعامل شرکت صنایع شیر ایران(پگاه)،با بیان اینکه ایران تا سال ۱۳۸۰ سالانه ۴۰۰ میلیون دلار محصولات لبنی وارد میکرد، گفت: اکنون ایران صادر کننده عمده محصولات لبنی شده و به ۱۷ کشور جهان صادر میکند.
وی با بیان اینکه در سال گذشته صادرات محصولات لبنی ایران به ۷۰۰ میلیون دلار رسیده، گفت: امسال هم پیش بینی میشود میزان صادرات محصولات لبنی به هزار میلیون دلار برسد.
مدیرعامل شرکت صنایع شیر ایران با بیان این مطلب که رتبه اول صادرات صنایع غذایی کشور در اختیار لبنیات است، گفت: در این بخش صد هزار نفر در بخش تولید مشغول هستند و اگر فروش شیر خام هم به آن اضافه کنیم سالانه دو میلیون نفر در این صنعت اشتغال دارند.
قدوسی گفت: در حال حاضر صنعت لبنیات کشور به پیشرفتهترین دستگاههای روز اروپا مجهز است و بسیاری از این دستگاهها را کشور بومی سازی کرده و در داخل ساخته است.
وی به دو دستگاه بسیار پیشرفته در صنعت لبنیات اشاره کرد وگفت: دستگاههای UHD و استبلایزر از جمله دستگاههای مهمی هستند که در صنعت کشور ساخته شده و در خدمت صنعت لبنیات قرار گرفته است.
به گفته مدیرعامل شرکت صنایع شیر ایران وجود پیشرفتهترین دستگاهها در صنعت لبنیات کشور باعث شده سالمترین وکیفیترین محصولات غذایی را تولید کنیم.
وی تصریح کرد: بسیاری از این دستگاهها به محض ورود شیر خام به محوطه کارخانهها میتواند سالم بودن یا نبودن آن را تشخیص دهند که البته در اقدامات بعدی به صورت کاملا دقیق و با جزییات و طی آزمایشگاههای مختلف آن را بررسی میکنیم.
قدوسی افزود: ۱۲ نوع آزمایش مختلف تنها برای بررسی سلامت شیر خام انجام میشود.
وی همچنین گفت:تا دو سال گذشته صادرات شیرینی و شکلات بیشترین حجم صادراتی را در صنایع غذایی داشت اما امروز لبنیات توانسته این جایگاه نخست را در اختیار بگیرد.
حسین چمنی مشاور انجمن صنایع لبنی کشور نیز امروز در نشست مشترک با معاون امور دام وزارت جهاد کشاورزی با اشاره به تولید ۱۰ میلیون تن شیر خام در کشور گفت: ۲۶ هزار میلیارد تومان گردش مالی خرید شیر خام است ضمن اینکه ۶ تا ۷ میلیارد دلار ارزش ذاتی محصولاتی است که در صنعت لبنی تولید میشود.
وی با بیان اینکه مسئولیت کنترل نهادههای خام دامی بر عهده حاکمیتی و نظارتی است، گفت: در حال حاضر حتی جابجایی دام زنده از یک شهر به شهر دیگر کنترل میشود تا سلامت جامعه و مصرف کنندگان تأمین گردد.
چمنی توزیع شیر فله در کشور را یکی از چالشهای صنعت لبنیات عنوان کرد و افزود: در حال حاضر شاهد این هستیم که حدود ۲ هزار و ۵۰۰ تا ۳ هزار واحد صنفی اقدام به عرضه شیر فله میکنند و طبق برآوردهایی که انجام شده حدود ۳۰۰ هزار نفر روزانه از این واحدها خرید میکنند.
وی تصریح کرد: خواهش بنده از مسئولان این است که در این حوزه نظارت و کنترل بیشتری انجام شود چرا که این واحدها شیر خام را بدون شناسنامه به مردم عرضه میکنند و این مسئله علاوه بر بحث سلامت جامعه در حوزه اقتصاد نیز برای صنعت لبنیات چالشهایی را ایجاد میکند.
مشاور انجمن صنایع لبنی کشور اضافه کرد: این واحدها هزینهای را برای شناسنامه دار کردن محصولات پرداخت نمیکنند و مستقیم شیر را از دامداری میآورند و به مصرف کننده ارائه میکنند. این در حالی است که صنعت لبنیات برای شناسنامه دار روزانه ۱۰ تا ۱۲ آزمایش انجام میدهد که این اقدامات هزینه تمام شده را بالا میبرد و قدرت رقابت صنعت را با توزیع کنندگان لنبات فله پایین میآورد. بنابراین مسئولان باید به این مسئله توجه جدی کنند
نظر شما