بازار؛ گروه فناوری اطلاعات: قیمت موبایل پا به پای دلار در حال افزایش است. با این وجود رییس اتحادیه دستگاههای مخابراتی، ارتباطی و لوازم جانبی موبایل میگوید: موبایلهایی که هم اکنون در بازار عرضه میشود بر مبنای قیمت دلار در ۲۰ روز پیش است و هنوز دلار ۳۲ هزار تومان پایش به بازار باز نشده است. اما در حالی این فعال صنفی تلویحا از افزایش دوباره قیمت دلار در کشور خبر میدهد که بسیاری از خانوادههای ایرانی حتی قادر به خرید ساده ترین گوشی اندروید برای آموزش دانش آموزان خود نیستند. در حالی خرید یک گوشی معمولی اندروید در ایران تقریبا معادل دستمزد ۷۰ روز یک کارگر ساده است که با همین مدت کارکرد در کشوری همچون چین و مالزی می توان دو عدد از آخرین مدل آیفون ۱۲ و در کشورهایی همچون آلمان، فرانسه و انگلیس ۵ تا از آن را خرید.
اما گرانی موبایل در بازار ایران تنها به دلار برنمی گردد. آنگونه که محمد مهدی محبی میگوید به دلیل تحریمها واردکنندگان قادر به خرید مستقیم گوشی تلفن همراه از نمایندگیهای رسمی در شرکتهای خارجی نیستند و ناچارند از دست خرید کنند. همین مساله حداقل ۱۰ درصد هزینه تمام شده واردات موبایل در ایران را بالا برده است.
موبایلهایی که هم اکنون در بازار عرضه میشود بر مبنای قیمت دلار در ۲۰ روز پیش است و هنوز دلار ۳۲ هزار تومان پایش به بازار باز نشده است
کمبود عرضه موبایل در بازار ایران
اما کمبود عرضه دیگر مشکلی است که قیمتها موبایل در بازار ایران را نجومی کرده است. البته گمرک ایران میگوید که از ابتدای سال جاری اظهار واردات تلفن همراه ۸۲ درصد رشد داشته است. آنگونه که آمارها نشان میدهد از ابتدای سال تا ۲۷ مهر دوهزار و ۲۸۴ اظهار نامه برای واردات تلفن همراه را شاهد بودیم در صورتی که در مدت مشابه سال قبل یکهزار و ۲۵۵ اظهارنامه بوده است که در سال جاری ۸۲ درصد افزایش داشته است.
به عبارت دیگر از ابتدای سال تا ۲۷ مهرماه ۵ میلیون و ۴۹۱ هزار و ۶۷۸ دستگاه تلفن همراه از گمرک ترخیص قطعی شده است و نسبت به زمان مشابه سال گذشته که ۴ میلیون و ۳۶۳ هزار و ۵۲۴ تلفن همراه ترخیص شده رشد ۲۶ درصدی ترخیص را نشان میدهد.
اما امیر اسحاقی دبیر انجمن واردکنندگان موبایل از کمی دور تر واردات گوشی تلفن همراه را مورد بررسی قرارمی دهد. به گفته او، «طی ۱۲ ماه اخیر تا پایان شهریور ماه ۱۵ میلیون و ۳۸۰ هزار دستگاه موبایل وارد شده، در حالی که مصرف کشور در این مدت زمان ۱۵ میلیون و ۵۰۰ هزار دستگاه بوده است». این یعنی وارادات موبایل، پاسخگوی نیاز داخلی نیست و همین امر بر اساس قانون عرضه و تقاضا به معنای گرانشدن اجناس است.
رئیس اتحادیه دستگاههای مخابراتی، ارتباطی و لوازم حانبی هم به نوعی گفتههای این فعال صنفی را تایید کرده و میگوید: تخصیص ارز توسط بانک مرکزی در گمرکات به کندی انجام میشود و همین مساله نظم واردات را به هم ریخته است.
او البته دلیل دیگری هم برای پایین بودن واردات در سال گذشته دارد. او میگوید: در سال گذشته بخش عمده ای از نیاز بازار از محل گوشیهای مسافری تامین میشد به همین دلیل قیمتها در بازار منطقی تر بود و کمبودی هم احساس نمی شد.
به دلیل تحریمها واردکنندگان قادر به خرید مستقیم گوشی تلفن همراه از نمایندگیهای رسمی در شرکتهای خارجی نیستند و ناچارند از دست خرید کنند. همین مساله حداقل ۱۰ درصد هزینه تمام شده واردات موبایل در ایران را بالا برده است
متوسط قیمت گوشی ۶ میلیون تومان
ارزش گوشیهای تلفن همراه وارد شده در ۷ ماه نخست امسال حدود ۹۲۱ میلیون دلار اعلام شده است. یک حساب کتاب ساده نشان میدهد که متوسط ارزش موبایلهای وارداتی به کشور حدود ۱۶۸ دلار بوده است. در واقع با مبنا قرار دادن دلار ۳۰ هزار تومانی متوسط قیمت گوشی در بازار ایران هم اکنون ۵ میلیون و ۳۰ هزار تومان است. البته اگر به این رقم هزینههایی همچون عوارض گمرکی و سود خرده فروشی و مسائلی از این دست را اضافه کنیم، متوسط ارزش یک موبایل اندروید در بازار کشور بین ۶ تا ۶.۵ میلیون تومان خواهد بود.
به عبارت دیگر خرید یک گوشی اندروید معمولی در ایران معادل حقوق(با فرض دریافتی ۲ میلیون و ۸۰۰ هزار تومانی) ۷۰ روز یک کارگر است. این در حالی است که در بسیاری از کشورهایی همچون فرانسه، آلمان و انگلیس با همین مدت کارکرد می توان حداقل ۵ تا از آخرین مدل گوشی آیفون ۱۲ را خرید. گوشی که برای خرید آن در ایران باید حداقل ۵۰۰ روز کار کرد.
ارزش گوشیهای تلفن همراه وارد شده در ۷ ماه نخست امسال حدود ۹۲۱ میلیون دلار اعلام شده است. یک حساب کتاب ساده نشان میدهد که متوسط ارزش موبایلهای وارداتی به کشور حدود ۱۶۸ دلار بوده است. در واقع با مبنا قرار دادن دلار ۳۰ هزار تومانی متوسط قیمت گوشی در بازار ایران هم اکنون ۵ میلیون و ۳۰ هزار تومان است
گوشی در بازار چند؟
در حال حاضر برند سامسونگ را میتوان محبوب ترین مدل گوشی موبایل در بازار ایران دانست. گزارشهای اعلامی از سامانه همتا، نشان میدهد سامسونگ با سهم ۵۲ درصدی همچنان رتبه نخست محبوبیت در بازار ایران را دارد. بعد از آن شیائومی با ۱۵ درصد در جایگاه دوم قرار دارد. نوکیا، هواوی و اپل نیز جایگاههای بعدی را در سهم بازار موبایل کشور به ترتیب با ۱۳، ۱۰ و ۵ درصد به خود اختصاص دادهاند.
گوشی سامسونگ گلکسی A۵۱ با ظرفیت ۱۲۸ گیگابایت که در اردیبهشت ۵ میلیون و ۷۰۰ هزار تومان فروخته میشد حالا در بازار به صورت میانگین ۸ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان معامله میشود. بهای گوشی سامسونگ گلکسی نوت ۱۰ لایت دوسیم کارت هم حدود ۵ میلیون و ۴۰۰ هزار تومان نبست به ۶ ماه پیش گران تر شده و به قیمت ۱۵ میلیون و ۶۳ هزار تومان خرید و فروش میشود.
گوشی سامسونگ گلکسی A۵۰s با ظرفیت ۱۲۸ گیگابایت هم این روزها تقریبا ۸.۵ میلیون تومان قیمت خورده است.
گوشی سامسونگ گلکسی Note ۱۰ با ظرفیت ۲۵۶ گیگابایت هم به قیمت ۲۱ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان معامله میشود که نشان دهنده افزایش ۸.۵ میلیون تومانی نسبت به ابتدای سال است.
گوشی سامسونگ گلکسی A۸۰ با ظرفیت ۱۲۸ گیگابایت رشد حدود ۳ میلیون و ۱۰۰ هزار تومانی را تجربه کرده و حالا به قیمت ۱۰ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان خرید و فروش میشود.
گوشی سامسونگ گلکسی S۱۰ با ظرفیت ۱۲۸ گیگابایت دیگر گوشی است که از رشد قیمتها بی نصیب نمانده است. این گوشی که در فروردین ۱۰ میلیون و ۷۰۰ هزار تومان قیمت خورده بود، حالا ۱۹ میلیون ۳۰۰ هزار تومان فروخته میشود.
جالب است که بدانید گوشی سامسونگ گلکسی زد فلیپ تک سیم کارت ظرفیت ۲۵۶ گیگابایت هم که در فروردین حدود ۳۰ میلیون و ۴۰۰ هزار تومان قیمت خورده بود حالا حدود یک میلیون و ۳۰۰ هزار تومان ارزان تر شده و حدود ۲۹ میلیون و ۷۶ هزار تومان قیمت گذاری شده است.
در بین سایر گوشی های داخل بازار قیمت شیائومی رد می نوت ۸ پرو با ظرفیت ۱۲۸ گیگابایت از ۶ میلیون و ۹۰۰ هزار تومان در هفته گذشته امروز به ۷ میلیون و ۶۰۰ هزار تومان رسیده است و قیمت شیائومی رد می نوت ۹ اس نیز از ۶ میلیون و ۴۰۰ هزار تومان به ۷ میلیون و ۶۰۰ هزار تومان رسیده است و قیمت گوشی پی ۳۰ پرو هواوی از ۱۷ میلیون تومان امروز به ۱۹ میلیون و ۹۹۰ هزار تومان رسیده است و قیمت گوشی وای۵ ۲۰۱۹ هواوی نیز از ۳ میلیون و ۸۵۰ هزار تومان در هفته گذشته امروز به ۴ میلیون و ۲۹۹ هزار تومان رسیده است.
نظر شما